Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ανά την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού και 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία.
Ένα περιστατικό όμως στην Ελλάδα ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει τη συζήτηση για τους εμβολιασμούς παιδιών. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε όπως τα εμβόλια πλέον θα είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές στην Ελλάδα, ενώ σε περίπτωση που γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα επιτρέπεται να διαγράφονται από τα σχολεία τους.
«Κανένας εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός»
Στην Κύπρο δεν υφίσταται νομοθεσία που να καθιστά διά νόμου υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, ενώ το πρώτο εμβόλιο που μπορεί να λάβει ένα νεογνό μπορεί να γίνει ακόμα και από την 6η εβδομάδα ζωής.
Μιλώντας στην Offsite ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας δρ Μιχάλης Αναστασιάδης αναφέρει πως «υπάρχουν εμβόλια τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμη και την πρώτη ημέρα γέννησης ενός νεογνού, ωστόσο βάσει και του σχήματος εμβολιασμών υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στις 6 πρώτες εβδομάδες ζωής. Μετά τους 2 μήνες ξεκινούν όλοι οι εμβολιασμοί».
Διευκρινίζοντας ο δρ Αναστασιάδης τονίζει πως οι εμβολιασμοί δεν είναι υποχρεωτικοί για κανένα πολίτη, είτε αυτός είναι ενήλικας, είτε πρόκειται για παιδί. «Αυτό ισχύει στις πλείστες χώρες. Παρόλα αυτά όμως, στην Ιταλία και τη Γαλλία πριν από ένα χρόνο, αποφασίστηκε όπως ο εμβολιασμός έναντι της ιλαράς είναι υποχρεωτικός, λόγω της έξαρσης της επιδημίας τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη».
Προσοχή στην παραπληροφόρηση
Όλα όσα κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σαφέστατα επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Για τον λόγο αυτό, ο δρ Αναστασιάδης συστήνει προσοχή τονίζοντας πως είναι στην κρίση του κάθε γονιού να επιλέξει εάν θα εμβολιάσει το παιδί του.
«Είναι στην κρίση του κάθε γονιού εάν θα εμβολιάσει ή όχι το παιδί του. Παρόλα αυτά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι για την πρόληψη πολύ σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών. Οι γονείς δεν πρέπει να παρασύρονται από ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση που υπάρχει στο διαδίκτυο η οποία διασπείρεται από αναξιόπιστες πηγές».
Για τους παιδίατρους δεν υπάρχουν βασικά και λιγότερα σημαντικά εμβόλια, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, για να προσθέσει πως «υπάρχει μια παρανόηση στον κόσμο ότι υπάρχουν κάποια εμβόλια τα οποία είναι “υποχρεωτικά”, εμβόλια τα οποία κάλυπτε το δημόσιο πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ».
Καταληκτικά ο δρ Αναστασιάδης, αναφέρει πως «τα εμβόλια μπορεί να μην είναι υποχρεωτικά, ωστόσο έχουν επιβεβαιώσει την αξία τους, την ασφάλειά τους αλλά και την αποτελεσματικότητά τους».
Εγκύκλιος Σχολιατρικής Υπηρεσίας
Στοχεύοντας στην πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων και στην ευαισθητοποίηση των γονιών για τη σημασία των εμβολιασμών και της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών τους με τα βασικά για την ηλικία τους εμβόλια, αποστέλλεται στους γονείς στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς έντυπο «Βεβαίωσης Εμβολιαστικής Κάλυψης Παιδιού», το οποίο πρέπει να υποβάλλεται στο σχολείο, κατάλληλα συμπληρωμένο.
Το έντυπο δίνεται στους μαθητές της Α’ Δημοτικού, Α’ Γυμνασίου, Α’ Λυκείου και στους νέους μαθητές ανεξάρτητα από την τάξη στην οποία θα φοιτήσουν.
Σύμφωνα με το έντυπο, οι γονείς μπορούν να επισκέπτονται τον/την Παιδίατρο του παιδιού τους ή κάποιο Κέντρο Μητρότητας και Παιδιού/Κέντρο Εμβολιασμού σε όλες τις επαρχίες για να λάβουν συμπληρωμένο το έντυπο που θα επιβεβαιώνει ότι το παιδί τους έχει εμβολιαστεί με τα απαραίτητα για την ηλικία του εμβόλια, σύμφωνα με το Σχήμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Στην περίπτωση ελλείψεων, οι γονείς θα καλούνται να προγραμματίζουν την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και να ενημερώνουν σχετικά το σχολείο.
Ο διαχωρισμός των εντύπων ανάλογα με το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης δηλαδή εάν είναι πλήρως εμβολιασμένα ή υπάρχουν εκκρεμότητες, θα γίνεται από το Άτομο Επαφής/Συντονιστή Σχολιατρικής του σχολείου.
Μιλώντας στην Offsite η δρ Έλενα Παπαμιχαήλ Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Ιατρικός Λειτουργός 1ης Τάξης, αναφέρει πως οι περισσότεροι γονείς συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων.
«Οι γονείς ενημερώνονται από τις Επισκέπτριες Υγείας εάν υπάρχουν εμβόλια τα οποία είναι σε εκκρεμότητα. Πριν το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς γίνεται επανεξέταση των βιβλιαρίων εμβολιασμών, και αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει συμμόρφωση από πλευράς των γονιών».
Καταληκτικά η δρ Παπαμιχαήλ σημειώνει πως βάσει των τελευταίων καταγεγραμμένων δεδομένων, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Κύπρο βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
ΠΗΓΗ: Offsite.com.cy