Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τρέμουν για τους ενοίκους στα γηροκομεία
Τρέμουν για τους ενοίκους στα γηροκομεία

Τρέμουν για τους ενοίκους στα γηροκομεία

Έκκληση προς τους εργαζομένους των οίκων ευγηρίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δραστηριότητες και τις επαφές τους, απηύθυνε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου.

Όπως σημείωσε στον «Φ», η μετάδοση γίνεται από το προσωπικό. «Όλα αυτά τα κρούσματα και όλοι αυτοί οι θάνατοι, προέκυψαν από την απροσεξία κάποιων», για αυτό και υπογράμμισε ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την επιβολή προστίμων σε βάρος τους, ενώ αν δεν μειωθούν τα κρούσματα καλεί τους αρμόδιους να σκεφτούν δραστικότερα και αυστηρότερα μέτρα. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας, Λουκία Γρηγορίου, ανέφερε ότι υπάρχει προσοχή, ωστόσο ο ιός βρίσκεται παντού στην κοινωνία και συνεπώς και στα γηροκομεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνίου εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων στα γηροκομεία, τονίζοντας ότι αυτά προκύπτουν λόγω μετάδοσης από εργαζομένους. «Διαπιστώνουμε ότι ο ιός μπαίνει στα γηροκομεία από το προσωπικό τους. Για αυτό το λόγο απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσοι απασχολούνται σε οίκους ευγηρίας, να προσέχουν ιδιαιτέρως αφού σχολάσουν. Να λαμβάνουν τα διπλάσια μέτρα. Θα έπρεπε να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα». Σημείωσε δε, ότι αν δεν μειωθούν τα κρούσματα ανάμεσα στους φροντιστές, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους των γηροκομείων, τότε το κράτος θα έπρεπε να σκεφτεί την επιβολή προστίμων.

«Για να κολλήσει κάποιος, σημαίνει ότι δεν προσέχει ή δεν τηρεί τα μέτρα. Δηλαδή, αν κάποιος βγει για φαγητό με ένα σωρό ανθρώπους και πάει στο γηροκομείο και κολλήσει τους ενοίκους, θα τη βγάλει καθαρή; Απεβίωσε κόσμος επειδή κάποιος τήρησε λάθος τα μέτρα. Μόνο έτσι θα καταλάβουν κάποιοι ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο νομίζουμε». Σημείωσε παράλληλα, ότι «μπορούν να εκπαιδευτούν φροντιστές, ώστε να διατίθενται ως αντικαταστάτες σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος ασθενήσει». Επιπλέον είπε ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν ομάδες ψυχολόγων για τα γηροκομεία. «Οι ηλικιωμένοι είναι τρομοκρατημένοι. Το καταλαβαίνουμε σε κάθε μας επικοινωνία. Φοβούνται να φύγουν από το σπίτι τους. Πιστεύουν ότι με το που βγουν έξω, θα καταλήξουν διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο. Άλλοι αντιμετωπίζουν κατάθλιψη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας, υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρχουν κρούσματα στην κοινωνία είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και στα γηροκομεία. «Έχουν εξαντληθεί τα μέτρα προστασίας που μπορούν να ληφθούν». Ωστόσο, είπε, αναμένουν πλέον να φανούν τα αποτελέσματα από τη διακοπή των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 12 Νοεμβρίου. «Τα ρίχνουν όλα στους εργαζόμενους. Αν κάποιος ανακαλύψει έγκαιρα ότι είναι θετικός θα μείνει στο σπίτι του. Όμως, όσο και αν προσέξουν, άλλοι έχουν παιδιά που πάνε στο σχολείο, άλλοι συζύγους που εργάζονται. Ο ιός είναι παντού και από αυτό δεν εξαιρούνται τα γηροκομεία». Πρόσθεσε ακόμη ότι ακολουθούν τα μέτρα, κρατούν αποστάσεις, προσέχουν. «Έχουμε τόση έγνοια για τους ηλικιωμένους που δεν κοιμόμαστε το βράδυ».

Πηγή: Philenews

Send this to a friend