Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Θα φοράμε μάσκα ακόμα κι αν εμβολιαστούμε; Τι απαντά ειδικός
Θα φοράμε μάσκα ακόμα κι αν εμβολιαστούμε; Τι απαντά ειδικός

Θα φοράμε μάσκα ακόμα κι αν εμβολιαστούμε; Τι απαντά ειδικός

Η απάντηση του Δρ. Χρίστου Πέτρου – Θα μεταδίδουμε τον ιό ακόμα και αν εμβολιαστούμε;
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την έγκριση και την έλευση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι εάν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.

Η Offsite επικοινώνησε με τον δρ Χρίστο Πέτρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο οποίος όμως μας ανέφερε, ακόμα κι αν εμβολιαστούμε, θα εξακολουθήσουμε να φοράμε την μάσκα.

«Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο στην κλινική μελέτη, τουλάχιστον για Pfizer και Moderna, είναι κατά πόσο αναπτύσσεται συμπτωματική νόσος», αναφέρει ο δρ. Πέτρου. Όπως εξηγεί, αναλύθηκαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο, έτσι ώστε να εξακριβωθεί τι ποσοστό των ατόμων αυτών είχαν αναπτύξει συμπτωματική νόσο η οποία επιβεβαιώθηκε με τη μέθοδο PCR. «Κάποιοι μπορεί να ήταν ασυμπτωματικοί, απόλυτα προστατευμένοι μεν, αλλά μπορεί να είναι και μεταδοτικοί».

Προσθέτει δε πως στην πορεία, βάσει και των αναλύσεων των δεδομένων από τις κλινικές μελέτες ίσως γνωστοποιηθεί ότι τα εμβόλια έχουν και προφυλακτική δράση.

Θα μεταδίδει τον ιό ο εμβολιασμένος

«Ένας πολίτης ο οποίος θα εμβολιαστεί, παρόλο που ο ίδιος θα είναι προστατευμένος, δεν αποκλείεται να έχει ιικό φορτίο το οποίο θα το μεταδώσει σε κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος», δηλώνει ο δρ Πέτρου.

Ερωτηθείς εάν για παράδειγμα σε μια συνάθροιση 5 ατόμων, από τους οποίους οι 4 είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει και πάλι οι παρευρισκόμενοι να φορούν μάσκα, ο δρ Πέτρου αναφέρει πως «θεωρητικά όχι, αλλά πρακτικά ναι».

Βάσει του παραδείγματος, ο δρ Πέτρου εξηγεί πως μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε εάν όντως έχει αναπτυχθεί προστασία και στα 4 άτομα που εμβολιάστηκαν για να μπορούν να προστατέψουν τον 1 που δεν έχει εμβολιαστεί.

«Γενικά οι εμβολιασμοί λειτουργούν με την λογική ότι μια ομάδα που είναι εμβολιασμένη, προστατεύει μια ομάδα που δεν είναι εμβολιασμένη».

Αρχές Ιανουαρίου εκτιμάται η παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διανομή των πρώτων ποσοτήτων των εμβολίων αναμένεται να αρχίσει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε σχέση με την Κύπρο, είπε πως «μια ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα στις αρχές Ιανουαρίου και ευθύς αμέσως θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, σύμφωνα με το πλάνο εμβολιασμού, το οποίο έχει καταρτιστεί και αυτή την περίοδο οριστικοποιούνται τα επιμέρους σημεία.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, είπε πως «αρχικά προτεραιότητα για εμβολιασμό θα έχουν οι επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή, στο νοσοκομείο αναφοράς, στους θαλάμους COVID, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα ΤΑΕΠ, κοκ», ενώ σημείωσε πως «ακολούθως, στη βάση και των οδηγιών του ECDC, αλλά και των αποτελεσμάτων από τις κλινικές μελέτες για το κάθε εμβόλιο, ορίστηκαν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID».

Πρόσθεσε, εξάλλου, πως στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού ή του μεγαλύτερου ποσοστού του, για να σημειώσει ότι «προς τούτο οι ενέργειες που κάναμε μέσω της Κομισιόν επικεντρώθηκαν στην προμήθεια επαρκούς ποσότητας για εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».

Στο μεταξύ, ανέφερε πως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, οι εμβολιασμοί θα γίνονται στα Κέντρα Εμβολιασμού, θα είναι δωρεάν και η επιδημιολογική επιτήρηση του εμβολιασμού θα γίνεται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή.

Πηγή: Offsite

Send this to a friend