Μπορεί ο «μαύρος χρυσός» να αναστηθεί και να αναστήσει την κυπριακή οικονομία;
Κι όμως ο μαύρος χρυσός μπορεί να βγάλει την Κύπρο απ’ τα δύσκολα. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται δημοσίευμα του National Herald.
Δημοσίευμα του National Herald εξηγεί πως η παραγωγή και εξαγωγή χαρουπιού μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου, καθώς αυτή έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού. Το National Herald χαρακτηρίζει τα χαρούπια ως «μαύρο θησαυρό» της Κύπρου.
Στο τέλος του αιώνα, οι Κύπριοι αγρότες εξήγαγαν 50.000 τόνους χαρουπιού ετησίως, με τους πολύτιμους λοβούς σπόρων να περιγράφονται συχνά ως «μαύρος χρυσός» της Κύπρου. Τα κυπριακά χαρουπιά βοήθησε πολλές αγροτικές οικογένειες να σπουδάσουν παιδιά και να στηρίξουν τα σπίτια τους.
Τώρα, έξι δεκαετίες αφότου σταμάτησε η καλλιέργεια χαρουπιού στην Κύπρο, το νησί της Μεσογείου αναβιώνει την αρχαία παράδοση, με την ελπίδα ότι νέες καλλιέργειες μαύρου χρυσού μπορούν να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψή του μετά τον κορωνοϊό αναφέρει το δημοσίευμα.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα εισαχθεί το επόμενο έτος θα αυξήσει τις εθνικές προσπάθειες για την προστασία των χαρουπιών στην Κύπρο, με στόχο να εξάγει τα προϊόντα της σε διεθνές επίπεδο πιο αποτελεσματικά, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.
Ευρέως χρησιμοποιούμενο ως οργανικό υποκατάστατο του κακάο και ως γλυκαντικό μέσο, η ζήτηση χαρουπιού έχει αυξηθεί. Η παγκόσμια αγορά χαρουπιού σε σκόνη εκτιμήθηκε στα 47,2 εκατομμύρια δολάρια το 2019 και αναμένεται να αυξηθεί στα 69,8 εκατομμύρια το 2027, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς υγιέστερα προϊόντα. Τα χαρούπια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πηκτίνη και πρωτεΐνες και λιπαρά ενώ το χαρούπι χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα και σε φαρμακευτικά προϊόντα για τη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση της πέψης.
Καθώς η Κύπρος παλεύει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που υπέστη από την πανδημία, η πιθανότητα αύξησης της παραγωγής χαρουπιού και ενίσχυσης των γεωργικών εξαγωγών του νησιού φαντάζει ευτυχής συγκυρία. Πριν από τρία χρόνια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ξεκίνησε ένα έργο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου, για τη φύτευση 40.000 χαρουπιών, ικανών να παράγουν 10.000 τόνους ετησίως χαρουπιού.
Ο στόχος ήταν η παραγωγή τροφής και ποτών χαρουπιού σε τοπικό επίπεδο, και ερευνητές από το πανεπιστήμιο πραγματοποίησαν εργαστηριακές δοκιμές για την ανάπτυξη νέων ποτών με βάση το χαρούπι ή φαρμάκων με βάση τις ευεργετικές του ιδιότητες για την πέψη. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 5.000 δέντρα έχουν φυτευτεί και το έργο συνεχίζεται. Τα δέντρα συνήθως αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς στο έβδομο έτος τους.
Το χαρούπι καλλιεργείται στην Κύπρο από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ήταν μια από τις σημαντικότερες εξαγωγές του νησιού από τη μεσαιωνική εποχή μέχρι το τέλος της περιόδου της Αγγλοκρατίας.
Μεταξύ 1900 και 1910, το χαρουπιά ήταν μια πολύτιμη εξαγωγή, με παραγωγή κατά μέσο όρο 53.000 τόνους ετησίως, καθιστώντας την Κύπρο τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως. Αλλά καθώς η Κύπρος μετατοπίστηκε από μια οικονομία που βασιζόταν στη γεωργία σε ένα κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η παραγωγή χαρουπιού της χώρας μειώθηκε. Τα τελευταία δεδομένα από το 2012 φέρνουν την παραγωγή σε πάνω από 9.000 τόνους.
Τώρα, με το χαρούπι να απολαμβάνει ένα αναζωογονημένο ενδιαφέρον για τις ιδιότητές του, η κυπριακή κυβέρνηση εναποθέτει ελπίδες σε μια σημαντική επιστροφή για να μειώσει το οικονομικό πλήγμα του COVID-19.
Ενώ η Κύπρος ήταν σχετικά επιτυχής στο χειρισμό της πανδημίας, οι τομείς στους οποίους βασίστηκε για να διατηρήσει την ανάπτυξη της ήταν ο τουρισμός, ακίνητα και επαγγελματικές υπηρεσίες σε αλλοδαπούς, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από το παγκόσμιο lockdown.