Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γιατροί της ΕΦ ιδιώτευαν εν ώρα εργασίας (πίνακες)
Γιατροί της ΕΦ ιδιώτευαν εν ώρα εργασίας (πίνακες)

Γιατροί της ΕΦ ιδιώτευαν εν ώρα εργασίας (πίνακες)

Συνολικά τέσσερις ειδικοί ιατροί (αξιωματικοί Υγειονομικού σώματος) είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και ασκούσαν ιδιωτικά το επάγγελμα του ιατρού, χωρίς να είχαν εξασφαλίσει την προβλεπόμενη άδεια του Υπουργού Άμυνας, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιοποιεί η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεσή της.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι από 11 ιατρούς που παραιτήθηκαν από τις τάξεις της ΕΦ και αιτήθηκαν αίτημα για άσκηση ιδιωτικής απασχόλησης, μόνο οι υπό αναφορά τέσσερις προχώρησαν σε εγγραφή στο ΓεΣΥ και άσκηση του επαγγέλματος ιδιωτικά. Κι αυτό, ενώ σύμφωνα με επιστολή του ΓΕΕΦ, ημερομηνίας 3.9.2019, ο ενδιαφερόμενος ιατρός (αξιωματικός Υγειονομικού) πρέπει να υποβάλει ιεραρχικά στο ΥΠΑΜ ατομική αναφορά συμπληρώνοντας «αίτηση για άδεια για μερική απασχόληση δημοσίου υπαλλήλου». Εφόσον το αίτημα εγκριθεί, ο ιατρός οφείλει να ενημερώσει την ΔΥΓ με το καθεστώς το οποίο ασκεί ιδιωτικά το ιατρικό επάγγελμα. Σημαντικός είναι και ο περιορισμός που περιλαμβάνεται στην εν λόγω επιστολή και αναφέρει ότι η άσκηση του επαγγέλματος ιδιωτικά, επιτρέπεται μόνο στον ελεύθερο, πέραν από το ωράριο της υπηρεσίας, χρόνο.

Όπως προκύπτει από τον έλεγχο της Υπηρεσίας, κανένας από τους τέσσερις παραπάνω γιατρούς δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη από τον Νόμο άδεια, ενώ τα συμβόλαιά τους με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, υπογράφηκαν κατά την περίοδο 30.5.2019 – 28.6.2019, με αυτόματη ενεργοποίηση στο μηχανογραφικό σύστημα του ΓεΣΥ.

 

 

Και στις τέσσερις περιπτώσεις, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, τόσο η εγγραφή στο ΓεΣΥ όσο και η έναρξη άσκησης ιδιωτικής απασχόλησης, προηγήθηκε της ημερομηνίας ψήφισης της τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας (Ιούλιος 2019), η οποία καθιστούσε επιτρεπτή την ιδιωτική απασχόληση κατόπιν άδειας από τον ΥΠΑΜ. Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι οι υπό αναφορά γιατροί θεώρησαν δεδομένη την τροποποίηση της νομοθεσίας και την εξασφάλιση άδειας από τον ΥΠΑΜ.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Σε πίνακα που δημοσιοποιεί δε η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαφαίνονται τα ποσά που εισέπραξαν οι τέσσερις γιατροί από το ΓεΣΥ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019. 226.016 ευρώ ο Ιατρός Α, 48.508 ο Ιατρός Β, 102.046 ο Ιατρός Γ και 34.338 ο Ιατρός Δ. Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος συμπληρωμής 6 ή 25 ευρώ.

 

Η Υπηρεσία τονίζει ότι στην περίπτωση του Ιατρού Α, εντύπωση προκαλεί το υπερβολικό ύψος της μηνιαίας αμοιβής, κάτι που συνεπάγεται στην παροχή υπηρεσιών σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών.

Μάλιστα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, επισημαίνει πως δύο από τους τέσσερις ιατρούς, ενώ βρίσκονταν με άδεια ασθενείας από την ΕΦ, εξέτασαν ασθενείς ιδιωτικά. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν σε μια μέρα καταχωρίσεις για 28 ασθενείς, ενώ στη δεύτερη περίπτωση για τέσσερεις ασθενείς, σε μια ημέρα.

Διαπιστώθηκε επίσης, πως οι τέσσερις γιατροί, ενδέχεται να παραβίαζαν επανειλημμένα το ωράριο εργασίας τους στην ΕΦ για να ασκούν ιδιωτική εργασία, όπως φαίνεται από τις καταχωρήσεις στο σύστημα. Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνεται ο αριθμός ημερών κατά τις οποίες ο κάθε ιατρός προέβη σε καταχωρίσεις εντός του συστήματος κατά τις ώρες εργασίας του στην ΕΦ, καθώς και το σύνολο των καταχωρίσεων αυτών.

Υπογραμμίζεται ότι ο ιατρός Α, συγκεκριμένης ειδικότητας, ο οποίος ήταν και ο μόνος στην ΕΦ, δεν εξέταζε περιστατικά της ειδικότητάς του κατά τις ώρες απασχόλησής του στην ΕΦ, προφασιζόμενος την άσκηση διοικητικών καθηκόντων.

Αρκετές από τις καταχωρίσεις/συνταγογραφήσεις στο σύστημα είχαν γίνει μερικά λεπτά μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου της υπηρεσίας των ιατρών στο στρατόπεδο όπου υπηρετούν. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και πάλι το ενδεχόμενο παραβίασης του ωραρίου τους, αφού, κατά πάσα λογική πιθανότητα, είχαν αναχωρήσει από την εργασία τους πριν από την κανονική λήξη του ωραρίου τους, χωρίς δικαιολογία. Ο πιο κάτω πίνακας αναφέρει ενδεικτικά την απόσταση και τον χρόνο που χρειάζεται ο κάθε ιατρός ξεχωριστά, για μετάβαση από τον χώρο εργασίας του στη διεύθυνση του γραφείου που καταχωρίστηκε για ιδιωτική εργασία στο σύστημα του ΓεΣΥ.

Η ξεχωριστή περίπτωση του Ιατρού Α

Από περαιτέρω έλεγχο που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία μας για τον Ιατρό Α, λόγω του σημαντικού ποσού εισπράξεων που διαφάνηκε στην αρχική διερεύνηση, προέκυψε ότι το συνολικό ποσό που εισέπραξε για το έτος 2019 από την ημερομηνία εγγραφής του (Ιούνιο του 2019) ανήλθε στις €247.423.

Από την 1.1-31.7.2020 εισέπραξε το συνολικό ποσό των €150.538, όπως φαίνεται αναλυτικά πιο κάτω:

 

Σημειώνεται ότι στις 12.12.2019, ο ίδιος αιτήθηκε όπως εξεταστεί από ιατροσυμβούλιο για ανικανότητα και υπέβαλε άδεια ασθενείας από τις 23.12.2019 για 42 ημέρες. Στις 26.3.2020, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού, τέθηκε σε αυτοπεριορισμό λόγω κατάταξής του σε ευπαθή ομάδα και υπέβαλε αναρρωτική άδεια για 53 ήμερες, μέχρι και τις 19.5.2020 όπου κρίθηκε από το Ιατροσυμβούλιο ως ανίκανος για εργασία. Σύμφωνα με την επιστολή των Ιατρικών Υπηρεσιών, ημερ. 19.5.2020, αναφέρεται ότι, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του, το Ιατροσυμβούλιο θεωρεί ότι είναι ανίκανος πλέον να ασκεί τα καθήκοντα της εργασίας του στις κλιματολογικές και εργασιακές συνθήκες του στρατιωτικού περιβάλλοντος. Ενόψει του πιο πάνω πορίσματος, ο  τότε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, με επιστολή του, ημερ. 22.7.2020, ενημέρωσε τον εν λόγω ιατρό ότι ο Υπουργός Άμυνας αποφάσισε την αφυπηρέτησή του από τις τάξεις του στρατού της Δημοκρατίας, για λόγους υγείας, από την ημερομηνία  εξάντλησης της άδειας ανάπαυσης  που είχε σε πίστη  του, που ήταν η 24.7.2020.

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, ενώ ο εν λόγω ιατρός βρισκόταν με άδεια ασθενείας, τόσο τον Ιανουάριο του 2020 όσο και κατά την περίοδο 26.3.2020-19.5.2020, όταν είχε υποβληθεί σε αυτοπεριορισμό, εξακολουθούσε να εξετάζει ασθενείς ιδιωτικά, αφού προέβαινε σε σχετικές καταχωρίσεις επισκέψεων στο σύστημα του ΓεΣΥ. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του πιο πάνω πίνακα, ο συγκεκριμένος ιατρός εξακολουθούσε να εξασκεί το επάγγελμά του ιδιωτικά και μετά την περίοδο που κρίθηκε από το Ιατροσυμβούλιο ως ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντα της εργασίας του.

Πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων

Με βάση τα πιο πάνω ευρήματα, που αφορούν στην άσκηση ιδιωτικής απασχόλησης των εν λόγω ιατρών, χωρίς την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας από τον Υπουργό Άμυνας, στη συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και στη χωρίς άδεια απουσία από την εργασία, η Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως η αρμόδια Αρχή προβεί στην εξέταση των πιο πάνω, για πιθανή διάπραξη παραπτωμάτων/αδικημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις/Κανονισμούς που διέπουν την ΕΦ.

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία επέστησε την προσοχή στους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις άσκησης ιατρικού επαγγέλματος ιδιωτικά, που εκδόθηκαν από την ΔΥΓ στις 3.9.2019, όπου αναφέρεται ότι, σε περίπτωση συστηματικής παραβίασης του ωραρίου της υπηρεσίας, προς όφελος της άσκησης ιατρικής (ιδιωτικά), πέραν του πειθαρχικού ελέγχου από τη Μονάδα, το ΓΕΕΦ/ΔΥΓ θα εισηγείται ιεραρχικά στο ΥΠΑΜ, την ακύρωση της άδειας ιδιωτικής απασχόλησης.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των ενεργειών των εν λόγω ιατρών και το γεγονός ότι αυτές γίνονταν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, εκφράζεται η άποψη ότι ενδεχομένως να προκύπτουν και ποινικά αδικήματα, τα οποία πιθανόν να πρέπει να περιέλθουν σε γνώση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για να αποφασίσει σχετικά.

 

Send this to a friend