Τσιούτης: Δεν ακολουθούμε την Ελλάδα-Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ανησυχίες Προεδρικού και ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 314 περιστατικών κορωνοϊού, που καταγράφηκε το Σάββατο.
Όπως είναι γνωστό, συνέρχεται στις 1900 σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, όπου αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για αναχαίτιση της κατάστασης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης αρκέστηκε να πει ότι σκοπός της αποψινής σύσκεψης είναι η ανασκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης, όπου θα γίνει αναφορά των δεδομένων μέχρι τώρα.
«Ουσιαστικά θα γίνει μια συζήτηση για το πού βρισκόμαστε μέχρι τώρα και ποια θα είναι η πιθανή εξέλιξη της επιδημίας στην Κύπρο και κατά πόσο θα παραστεί ανάγκη για ενίσχυση μέτρων ή για οτιδήποτε άλλο», είπε.
Σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν για Λεμεσό και Πάφο έχουν ισχύ μέχρι τις 16 του μήνα. «Θεωρώ ότι ενόψει της κατάστασης που παρατηρείται αυτή την στιγμή στην Κύπρο, που είναι σταθερά επιβαρυμένη, κάποιες επιδημίες που εντοπίσαμε την τελευταία εβδομάδα και την επιδείνωση των δεικτών νοσηλείας, θα συζητήσουμε κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν να γίνουν πιο αυστηρά και ποια άλλα μέτρα θα τεθούν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποια μέτρα θα συζητηθούν, είπε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά», σημειώνοντας ότι όλα τα περιοριστικά μέτρα είχαν ήδη συζητηθεί από τον Οκτώβριο γιατί ο προγραμματισμός από πλευράς της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν με βάση όχι μόνο τις παρατηρήσεις, αλλά και με τις πιθανές εκβάσεις.
«Εμείς θεωρούμε ότι ο ρυθμός αύξησης των νοσηλευόμενων σε εντατικές και το ποσοστό πληρότητας είναι το σημαντικότερο κριτήριο, που θα μας καθορίσει την ανάγκη για την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων. Όλοι οι δείκτες και τα ποσοστά πληρότητας αυξάνονται. Αυτό αναμενόταν δεδομένης της εξέλιξης, που πήρε αυτή η έξαρση τον Οκτώβριο, το τεράστιο ιικό φορτίο, που έχει συσσωρευθεί και θα δούμε καθημερινά αυτοί οι δείκτες να επιδεινώνονται περαιτέρω. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική γιατί θα μας δείξει πού πηγαίνουμε από απόψεως νοσηλευόμενων και τι θα χρειαστεί αντίστοιχα από απόψεως μέτρων», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει ένα δεύτερο lockdown ο Δρ Τσιούτης είπε πως δεν γνωρίζει. «Δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια βεβαρημένη εικόνα στην Κύπρο κι όλες οι συζητήσεις ήταν γύρω από ενδεχόμενο lockdown με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα φόβου και μια τάση απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά η συνεργασία και η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και η προστασία της υγείας. Αυτό θα γίνει μόνο με την συνειδητοποίηση του ρόλου που έχει ο καθένας μας με τα πολλά και βασικά μέτρα που έχουμε για να τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας», είπε.
Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσουμε την Ελλάδα που έχει επιβάλει lockdown, τόνισε ότι δεν ακολουθούμε την Ελλάδα. «Η Ελλάδα ακολούθησε άλλες χώρες γιατί είχαν την ίδια πορεία με χρονική καθυστέρηση. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς. Έχουμε μια σημαντική χρονική καθυστέρηση με τις υπόλοιπες χώρες λόγω του ότι τα μέτρα που είχαμε και όλοι οι έλεγχοι που κάναμε στη διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων μέχρι και τον Σεπτέμβριο ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά που δημιούργησε μια καθυστέρηση στην εμφάνιση της έξαρσης που έγινε πολύ ενωρίτερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα προς ένα τα μέτρα μας μέχρι τώρα ήταν καθαρά στοχευμένα και προσαρμοσμένα στα τοπικά μας χαρακτηριστικά. Εγώ διαφωνώ ότι ακολουθούμε την Ελλάδα κι είναι μια παρανόηση που πρέπει να την αποβάλουμε», συμπλήρωσε.