Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Η «εξαφάνιση» του ιού στην 21η μέρα και το μπάχαλο με τις επαφές
Η «εξαφάνιση» του ιού στην 21η μέρα και το μπάχαλο με τις επαφές

Η «εξαφάνιση» του ιού στην 21η μέρα και το μπάχαλο με τις επαφές

Αλαλούμ επικρατεί σχετικά με τα άτομα τα οποία είτε εντοπίστηκαν θετικά στον ιό είτε είναι επαφές και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, με πολλούς να καταγγέλλουν πως δεν ενημερώθηκαν για να υποβληθούν σε τεστ ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν εάν μετά την παρέλευση των δύο εβδομάδων, μπορούν αυτοβούλως να τεθούν εκτός καραντίνας.

Τα προβλήματα προέκυψαν μετά την έκρηξη κρουσμάτων που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, με αποτέλεσμα η ομάδα ιχνηλάτησης να αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των επαφών των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μιλώντας σχετικά με το ζήτημα, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, αποσαφήνισε τον όρο «επαφή».

 

 

Όπως είπε, βάσει οδηγιών, επαφή θεωρείται ένα άτομο το οποίο συνομίλησε για πάνω από 15 λεπτά και σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων, με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επαφή ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί και άτομο το οποίο δουλεύει στο ίδιο εργασιακό χώρο με κρούσμα και χώροι όπως η κουζίνα και η τουαλέτα είναι κοινοί, ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείτο η προστατευτική μάσκα.

Κληθείς να σχολιάσει εάν ολόκληρη η οικογένεια μιας επαφής θα πρέπει να μπει σε αυτοπεριορισμό, ανέφερε πως αυτό είναι το ενδεδειγμένο μέχρις ότου υποβληθεί σε τεστ η επαφή.

Όπως σημείωσε, η ομάδα ιχνηλάτησης αδυνατεί πλέον να επικοινωνήσει με όλες τις επαφές των κρουσμάτων, γι΄ αυτό τον λόγο αυξήθηκαν τα τεστ μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, 1 στους 10 που υποβάλλονται σε τεστ μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι θετικοί στον ιό.

Ο κ. Καραγιάννης απάντησε και στο ερώτημα γιατί επιβεβαιωμένα κρούσματα αποδεσμεύονται από την καραντίνα στις 21 ημέρες, με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε, βάσει μελετών, μετά την παρέλευση 21 ημερών ακόμη και εάν ένα άτομο εξακολουθεί να είναι θετικό, τα υπολείμματα του ιού είναι ελάχιστα και δεν υπάρχει πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό.

Βάσει μελετών, συνέχισε, ένα άτομο μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό δύο ημέρες πριν την ανάπτυξη συμπτωμάτων και μέχρι και μια εβδομάδα αργότερα.
Από εκεί και πέρα, τόνισε, τα επίπεδα του ιού στον οργανισμό πέφτουν.

Όσον αφορά τα άτομα που ολοκληρώνουν τον αυτοπεριορισμό τους, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως με βάσει τα πρωτόκολλα την 14η μέρα γινόταν τεστ και εάν ήταν θετικό, παρέμεναν γι΄ ακόμη μια εβδομάδα σε αυτοπεριορισμό.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν πως δεν έχουν ειδοποιηθεί από την ομάδα ιχνηλάτησης και δεν γνωρίζουν πώς να δράσουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Καραγιάννης συνέστησε επιμονή στην προσπάθεια επικοινωνίας με την ομάδα ή τη διενέργεια τεστ μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας,

Όπως είπε, αναμένεται να εκδοθούν είτε σήμερα είτε μέχρι τη Δευτέρα νέοι κανόνες, οι οποίοι θα είναι πιο ακριβείς στο τι βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα ή επαφές.

Send this to a friend