Θέμα κάποιων ημερών πρέπει να θεωρείται η επίσημη ανακοίνωση του νέου Τοπικού Σχεδίου Αθηένου, μετά την ακύρωση από το δικαστήριο, του Τοπικού Σχεδίου που είχε εγκριθεί το 2011. Τους τελευταίους 16 μήνες ο δήμος αλλά και αριθμός δημοτών που ήθελαν να κτίσουν ή να προβούν σε άλλου είδους αναπτύξεις αντιμετώπιζαν προβλήματα καθώς όσα τεμάχια δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο, του 2003, ήταν αδύνατο να αδειοδοτηθούν.
Σημειώνεται ότι η ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου του 2011, προήλθε από προσφυγή δημοτών, η οποία αφορούσε κάποιες πολεοδομικές ζώνες που προνοούσε. Σημαντικό στοιχείο του νέου Τοπικού Σχεδίου είναι ότι προβλέπει δημιουργία νέας κτηνοτροφικής ζώνης νοτιανατολικά του δήμου, σε σχετικά μεγάλη απόσταση από την κυρίως οικιστική περιοχή. Γεγονός, που σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυριάκο Καρεκλά, ανοίγει το δρόμο για μετακίνηση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όσων κτηνοτροφικών υποστατικών βρίσκονται εκτός της υφιστάμενης κτηνοτροφικής ζώνης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατά καιρούς προβλήματα στην οικιστική περιοχή. (Δυσωδία, υπερχείλιση λυμάτων κ.λπ.).
Μιλώντας στον «Φ» ο κ. Καρεκλάς τόνισε ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του είχε κάνει ενέργειες για να προωθηθεί η έγκριση και δημοσίευση αυτής της νέας κτηνοτροφικής ζώνης σε περιοχή που προβλεπόταν και από το προηγούμενο τοπικό σχέδιο, καθώς δεν επηρέαζε τον οικισμό της Αθηένου στη νοτιανατολική του ζώνη.
«Έγιναν μελέτες, ο χώρος εγκρίθηκε από την περιβαλλοντική Αρχή και το Πολεοδομικό Συμβούλιο και ενημερώθηκαν και οι κοινότητες Τρούλλων και Αβδελλερού, που δεν έφεραν ένσταση», είπε ακόμη ο κ. Καρεκλάς. Και πρόσθεσε ότι αναμένεται να μετακινηθούν τουλάχιστον δέκα μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Επιτρέποντας ανάπτυξη του δήμου προς τη νότια κατεύθυνση, καθώς στα βόρεια είναι οι Τούρκοι.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καρεκλάς τόνισε ότι της επίσημης ανακοίνωσης του νέου Τοπικού Σχεδίου Αθηένου θα ακολουθήσει τετράμηνη περίοδος υποβολής ενστάσεων, την οποία ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική και καλεί τους Αθηενίτες, αφού μελετήσουν το νέο σχέδιο, να μη διστάσουν να υποβάλουν ενστάσεις.
Όπως εξήγησε, «υπάρχουν θέματα τα οποία είναι υπό συζήτηση και θέλαμε να δούμε με την αναθεώρηση αν θα επιλυθούν. Θα έχουμε τώρα μπροστά μας 4 μήνες για ενστάσεις και θα τα θέσουμε στο Τμήμα Πολεοδομίας για να συζητηθούν με το Πολεοδομικό Συμβούλιο και οι δημότες και ο δήμος μπορούν να κάνουν ενστάσεις». Πολλοί δημότες, πρόσθεσε, περίμεναν τη δημοσίευση του νέου σχεδίου, γιατί είχαν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα από το ακυρωθέν σχέδιο και πιθανώς η προσφυγή εναντίον του από συγκεκριμένα άτομα, να ωφέλησε τελικά τον δήμο.
Ήθελαν να δει τον Ακιντζί
Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος Πυροΐου, ο κ. Καρεκλάς επισήμανε ότι μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις, όπως και όλος ο λαός έτσι και οι Αθηενίτες, ανησυχούν και αισθάνονται πικραμένοι.
«Υπήρξε από ορισμένους πρόταση να πάμε να δούμε τον Ακιντζί για να συζητήσουμε και να τον ενημερώσουμε για το θέμα. Η προσωπική δική μου θέση είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιες κινήσεις, αλλά τους μόνους που έπρεπε να δούμε είναι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνησή μας για να πάρει θέση ότι δεν θα δεχθεί τη διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων, εάν σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται και η δίοδος Πυροΐου όπως και των Κοκκίνων. Ο Πρόεδρός μας έχει δεχθεί αυτή τη θέση, έχει πειστεί και το είχε θέσει στον Μουσταφά Ακιντζί ο ίδιος.
Είναι καλύτερα να το θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά ο δήμαρχος Αθηένου. Αναμέναμε να είναι θετικές οι εξελίξεις με τις εκλογές στα κατεχόμενα και να επαναφέρουμε το θέμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το ξαναθέσει, γιατί το αίτημά μας είναι δίκαιο. Επειδή οι κατοχικές Αρχές επιθυμούν διανοίξεις και άλλων οδοφραγμάτων και εάν η πλευρά μας πει πως δεν ανοίγουν άλλα οδοφράγματα εάν δεν ανοίξει το Πυρόι και τα Κόκκινα, κάποια ώρα θα ανοίξουν. Οπότε η δική μου θέση είναι αυτή και φαίνεται πως είναι η πιο σωστή υπό το πρίσμα των εξελίξεων», είπε επίσης ο κ. Καρεκλάς.
ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΓΑ
Όσον αφορά τα έργα που είχαν εξαγγελθεί στον Δήμο Αθηένου, ο δήμαρχος είπε πως αυτή τη στιγμή παρά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και άλλων, έχουν ήδη εγκριθεί τέσσερα έργα, για τα οποία ο δήμος ήδη βγήκε σε προσφορές για την εκτέλεσή τους. Είναι συνολικά ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ και αφορούν την πλατεία της βρύσης, το πάρκο με την αλλαγή φωτισμού και αστικού εξοπλισμού και οι προσόψεις δύο οικοδομών που βρίσκονται στον παραδοσιακό πυρήνα της Αθηένου και ανήκουν στον δήμο.
Έχει επίσης ήδη εγκριθεί η αμφιθεατρική αίθουσα του δήμου η οποία ήταν πάγιο αίτημα και θα βοηθήσει πάρα πολύ την Αθηένου και ταυτόχρονα πολύ σύντομα θα ζητηθούν προσφορές για αναπαλαίωση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς ώστε να γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο μέσα στο κέντρο της Αθηένου.
Οι δήμοι Λάρνακας στοχεύουν σε ευρωπαϊκά κονδύλια
Οι δήμοι της επαρχίας Λάρνακας θα επιχειρήσουν από κοινού να αντλήσουν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία της νέας προγραμματικής περιόδου, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που υπεγράφη πρόσφατα.
Συγκεκριμένα οι δήμοι Λάρνακας, Αραδίππου, Δρομολαξιάς – Μενεού, Λειβαδιών και Αθηένου και η κοινότητα Βορόκλινης που συνορεύουν μεταξύ τους, έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις ώριμων διαδημοτικών έργων στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027.
Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, που δίνει ρόλο συντονιστή στο Δήμο Λάρνακας, υπογράφηκε από τους δημάρχους Ανδρέα Βύρα, Κύπρο Ανδρονίκου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη, Κυριάκο Καρεκλά και Μάριο Αρμένη και τον κοινοτάρχη Βορόκλινης Νεόφυτο Φακοντή.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Μνημόνιο «οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρύτερης Περιοχής της πόλης της Λάρνακας, συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν συντονισμένα και από κοινού τις σύνθετες οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές (συμπεριλαμβανομένων αυτών της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής) ανάγκες και προκλήσεις της περιοχής. Στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης στην περιοχή μέσα από την υλοποίηση Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του αστικού και περιαστικού συμπλέγματος της Λάρνακας».
Ακόμα «προς υλοποίηση του παραπάνω στόχου ο Δήμος Λάρνακας αναλαμβάνει την ευθύνη συντονισμού για την κατάρτιση, την διαβούλευση και την υποβολή προς τις αρμόδιες Αρχές πρότασης Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027».
Επίσης «οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούν από μόνες τους ή από κοινού για την υλοποίηση δράσεων και έργων του Σχεδίου. Για τον συντονισμό των ενεργειών σχεδιασμού και υλοποίησης συγκροτείται Επιτροπή Παρακολούθησης της Στρατηγικής (ΕΠΣ) με τη συμμετοχή των Δημάρχων/ Προέδρων ή ορισμένων από αυτούς εκπροσώπων τους. Ρόλος της ΕΠΣ είναι η λήψη αποφάσεων και η χάραξη κατευθύνσεων που αφορούν τη συνολική πορεία εφαρμογής της Στρατηγικής».
Πηγή: Philenews / Πάμπος Βάσιλας