Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κύπρος – Βουλγαρία: Νέα ενεργειακή συνεργασία
Κύπρος – Βουλγαρία: Νέα ενεργειακή συνεργασία

Κύπρος – Βουλγαρία: Νέα ενεργειακή συνεργασία

[ad_1]

Στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων Κύπρου και Βουλγαρίας, στοχεύουν τα τρία Μνημόνια Συναντίληψης, τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο της συνάντησης στην Σόφια, του προέδρου Αναστασιάδη με τον Βούλγαρο ομόλογο του Ρόσεν Πλέβνιελίεφ. Κύρια θέματα στην κατ’ ιδία συνάντηση των δυο προέδρων και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δυο χωρών που ακολούθησαν, ήταν το Κυπριακό, η προσφυγική κρίση, η συνεργασία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως η ενεργειακή συνεργασία Κύπρου Βουλγαρίας. Προηγήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του προέδρου Αναστασιάδη και της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην πλατεία Αλεξάντερ Νιέφσκι. 

Στο ενδιαφέρον της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στις εν εξελίξει τριμερής συνεργασίες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στην κοινή συνέντευξη τύπου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όπως έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει κατά τα ανακοινωθέντα των τριμερών συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου, Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας, αλλά και με τις υπόλοιπες των γειτονικών χωρών, η προσπάθεια συνεργασίας μας δεν αποκλείει κανένα. Και, πιστεύω ότι, σε αυτά τα πλαίσια μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις και διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, πολύ περισσότερο φίλων χωρών, όπως η Βουλγαρία». 

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, επεσήμανε τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας που διανοίγονται μετά την υπογραφή του Μνημονίου και σημείωσε τις φιλοδοξίες της χώρας του να καταστεί περιφερειακό κέντρο διανομής ενέργειας. 

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε συγκεκριμένα ότι «Είχα συνάντηση με τους Προέδρους της Πολωνίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Εσθονίας και ζητήσαμε ακριβώς αυτό το διάδρομο, από βορρά προς νότο, που ξεκινά από τη Μεσόγειο, θα φτάσει στη βόρειο Ευρώπη. 

θα βοηθήσει το Ισραήλ και την Κύπρο να φέρνουν φυσικό αέριο και στην Ευρώπη» 

 Το Μνημόνιο Συναντίληψης στο τομέα της Ενέργειας το οποίο υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας των δυο χωρών, στοχεύει στη δημιουργία κοινού πλαισίου για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων προβλέπει συνεργασία σε τομείς, όπως: 

I.    η αναζήτηση, έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, και πιθανόν μελλοντικών εξαγωγών τους, 

II.    ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και ενεργειακής αγοράς, 

III.     ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 

IV.     ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακά αποθέματα. 

Υπεγράφησαν επίσης ακόμη δυο Μνημόνια Συναντίληψης στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και του Τουρισμού. 

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, με τους δυο προέδρους να υπογραμμίζουν στις δηλώσεις τους, την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων που προκαλούν το πρόβλημα. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «Χωρίς συλλογική προσπάθεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την κάθε μια χώρα ξεχωριστά το προσφυγικό πρόβλημα. Ως προς τούτο, υπάρχει συμφωνία μέσα στην ΕΕ. Αυτό που ακόμα λείπει είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στις αποφάσεις. Αυτό που, επίσης, λείπει είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος και αυτό που υπολείπεται είναι η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ από χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακοπή ή στη συνέχεια της ροής των προσφύγων προς την ΕΕ» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι  «Η Βουλγαρία και η Κύπρος διαδραματίζουν πολύ θετικό ρόλο, διότι υποστηρίζουμε μια κοινή λύση. Υποστηρίζουμε η Ευρώπη να έχει μια κοινή και δυνατή φωνή ως προς την επίλυση αυτού του προβλήματος και αυτή η λύση θα πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ». 

Ακολούθησαν συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Τσεσκα Τσάτσεβα.

Νωρίτερα


Τους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, και της Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν τα τρία Μνημόνια Συναντίληψης που υπέγραψαν σήμερα Κύπρος και Βουλγαρία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Σόφια.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Ενέργειας, μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας των δυο χωρών, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων των δύο χωρών και τέλος Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας.

Τα Μνημόνια Συναντίληψης υπεγράφησαν στο πλαίσιο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev, και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια τελετής μετά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Βουλγαρίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Σόφια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοπός του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Ενέργειας είναι η δημιουργία κοινού πλαισίου για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών και για την προώθηση της ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών και εκπαίδευσης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στον τομέα της Ενέργειας.

Η συνεργασία θα περιλαμβάνει τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την Ενέργεια, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και πληροφοριών για τις βέλτιστες πρακτικές, η ενίσχυση του διμερούς θεσμικού διαλόγου και η προώθηση τεχνικής συνεργασίας, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής επισκέψεων από εμπειρογνώμονες και ειδικευόμενους.

Το Μνημόνιο προνοεί επίσης τη σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους και των δύο πλευρών και οι οποίοι θα θέσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προωθηθεί και θα διευκολυνθεί καλύτερα η συνεργασία στους τομείς που αφορούν το Μνημόνιο.

Επίσης, το Μνημόνιο προνοεί συνεργασία σε τομείς, όπως α) η αναζήτηση, η έρευνα και η παραγωγή υδρογονανθράκων, και πιθανόν μελλοντικών εξαγωγών τους, β) μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια υπεράκτιων δραστηριοτήτων, γ) ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και ενεργειακής αγοράς, δ) ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ε) ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακά αποθέματα.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού αφορά την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο θρησκευτικό τουρισμό και στην ενθάρρυνση των εθνικών τουριστικών οργανώσεων και τουριστικών πρακτόρων και τουριστικών εταιρειών μεταφορών να λάβουν μέτρα για απευθείας επαφές που να στοχεύουν στη συνεργασία για οργάνωση κοινών τουριστικών προγραμμάτων και στην αύξηση του αμοιβαίου τουριστικού ρεύματος.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά την προώθηση επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας σε τομείς, όπως, μεταξύ άλλων, η καλλιέργεια σιτηρών και κτηνοτροφικών φυτών, η αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή οίνου και ο αγροτουρισμός.

Όπως αναφέρεται, η επιστημονική και τεχνική συνεργασία στο γεωργικό τομέα θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της ενθάρρυνσης για την ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων, της ανταλλαγής επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, και της παροχής εκπαίδευσης και της υποστήριξης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στα πλαίσια της Συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γεωργικής Ακαδημίας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Τα Μνημόνια Συναντίληψης υπέγραψε από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.






Λύση του Κυπριακού σύμφωνα με αποφάσεις του ΟΗΕ, υποστηρίζει η Βουλγαρία 


Η Βουλγαρία ενθαρρύνει τη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία λύση θα πρέπει να συνάδει με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να επανενώνει την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σόφια.

Παράλληλα, επισημάνθηκε κατά τη κοινή διάσκεψη Τύπου το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου – Βουλγαρίας, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στις εν εξελίξει συνεργασίες μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ανάλογες θα είναι και οι πρωτοβουλίες του.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι σε συνέντευξη Τύπου – μετά τις συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες Κύπρου και Βουλγαρίας – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε κατά την εναρκτήρια του δήλωση, ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αποσκοπεί στην ακόμα ισχυρότερη ενδυνάμωση των μεταξύ των δύο χωρών παραδοσιακών, διαχρονικών σχέσεων.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πλεβνελίεφ για τη διαχρονική στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και στην ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Επίσημη υποδοχή




Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σόφια, όπου συνοδευόμενος από την σύζυγο του Αντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, μετέβη στην πλατεία St Aleksandar Nevski, όπου τον ανέμενε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev.

Κατά την υποδοχή, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με το παράσημο του Τάγματος “Stara Planina” και με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Plevneliev με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, οι οποίοι στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Βουλγαρίας.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend