Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κι άλλη κρατική στήριξη για τον τουριστικό τομέα
Κι άλλη κρατική στήριξη για τον τουριστικό τομέα

Κι άλλη κρατική στήριξη για τον τουριστικό τομέα

Να αποφύγει το καθολικό λουκέτο των ξενοδοχειακών μονάδων, κατά τη χειμερινή περίοδο, επιχειρεί η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σχετικά με την επέκταση των σχεδίων στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το γεγονός ότι τέλος Οκτωβρίου θα κλείσουν τα περισσότερα ξενοδοχεία που ήταν ανοιχτά στην περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από το Υπουργείο Εργασίας, που δεν θα ήθελε όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες να κατεβάσουν ρολά.

Φυσικά, πέρα από τους ξενοδοχοϋπάλληλους, στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που πιθανότατα να χρειαστούν στήριξη είναι ο ευρύτερος τουριστικός τομέας. Η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου με τις ηγεσίες των οργανώσεων των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και των συνδικαλιστών, δεν έφερε αποφάσεις, αλλά έγινε μια γενική συζήτηση και βολιδοσκόπηση των προθέσεων.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα πανδημικής κρίσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει καθολικό lockdown, όπως είχε γίνει τον Μάρτιο, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι τα σχέδια θα τροποποιηθούν, έτσι ώστε να καλύψουν αυξημένο αριθμό εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι συναφείς με τον τουριστικό κλάδο, όπως τα τουριστικά γραφεία.

Τα νέα σχέδια στήριξης αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου και θα είναι χρονικής διάρκειας πέντε μηνών, δηλαδή θα λήξουν στις 31 Μαρτίου του 2021. Μάλιστα, η υπουργός σε δηλώσεις της πρόσφατα στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ είχε αναφέρει πως εδώ και χρόνια εφαρμόζονται σχέδια στήριξης για τα ξενοδοχεία για πλήρη και μερική αναστολή εργασιών, λόγω εποχικότητας. Στα σχέδια δεν ενέπιπταν τα ξενοδοχεία της Λευκωσίας και τώρα θα εξεταστεί η επέκταση των σχεδίων αυτών σε παγκύπρια βάση, περιλαμβανομένης και της Λευκωσίας. Σο πλαίσιο συνέχισης των σχεδίων για στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν από την υπουργό να αλλάξουν τα ποσοστά στήριξης για τα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν ανοιχτά. Δηλαδή, αντί να πληρώνει το 20% του μισσθού ο ξενοδόχος, να πληρώνει το 10% και το υπόλοιπο 90% να καταβάλλεται από το κράτος.

Το θέμα είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα, καθώς οι δυνατότητες του κράτους δεν είναι απεριόριστες. Η υπουργός απέφυγε να δώσει πολλές λεπτομέρειες στους παρευρισκόμενους, αναφέροντας ότι η Κύπρος θα προσπαθήσει να βρει χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Με την αποχώρηση της ομάδας των στελεχών από τον ξενοδοχειακό τομέα, η συζήτηση με τις επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν προχώρησε σε πολύ βάθος. Σε γενικές γραμμές, φάνηκε ότι η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown, κάτι που θα άλλαζε άρδην τη δημοσιονομική εικόνα. Δεν τέθηκε προς συζήτηση οποιοδήποτε άλλο μέτρο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend