Πώς εκτροχιάστηκε η κατάσταση και πώς αναχαιτίζεται
Λίγες μέρες ήταν ικανές να εκτροχιάσουν την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Το τελευταίο τετραήμερο έχει καταγραφεί ως το χειρότερο από την μέρα που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία στην Κύπρο. Πλέον, βρίσκονται σε ισχύ μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων σε σπίτια καθώς και στις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους ενώ η Λεμεσός είναι η πρώτη πόλη στην οποία έχουν επιβληθεί μέτρα σε χώρους εστίασης. Στη Λεμεσό υπάρχει επίσης ισχυρή σύσταση για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 23.30 και μετά.
Η αρχή έγινε στις 15 Οκτωβρίου, όταν η Κύπρος κατέγραψε τον πρώτο τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (104). Την επόμενη μέρα καταγράφηκαν 94 κρούσματα ενώ το Σάββατο 17 Οκτωβρίου καταγράφηκε το θλιβερό ρεκόρ με 202 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η χθεσινή μέρα μπορεί να κατέγραψε 63 κρούσματα ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι λόγω της μέρας δεν λειτούργησαν δυο από τα μεγαλύτερα κέντρα της Λεμεσού.
Η βδομάδα που μπαίνει θεωρείται ως καθοριστική από επιδημιολογικής άποψης αφού απ’ εκεί θα εξαρτηθεί και η τυχόν λήψη επιπλέον μέτρων σε άλλες επαρχίες, με βάση το μοντέλο Λεμεσού.
Αυτό που φαίνεται να εκτροχίασε την κατάσταση είναι η μεγάλη εικόνα της κανονικότητας η οποία δεν είναι συνυφασμένη τις πλείστες φορές με την τήρηση των μέτρων.
Η αναχαίτιση της παρούσας κατάστασης δεν έχει μαγικές λύσεις. Τήρηση των μέτρων καθώς και η ελαχιστοποίηση επαφών είναι μάλλον το «κλειδί» για να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση που θα οδηγήσει μοιραία σε υπερμετάδοση ανάμεσα στον πληθυσμό.