Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Πόλεμος» για τα εμβόλια γρίπης – Ανησυχία για την επάρκεια
«Πόλεμος» για τα εμβόλια γρίπης – Ανησυχία για την επάρκεια

«Πόλεμος» για τα εμβόλια γρίπης – Ανησυχία για την επάρκεια

Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα ιατρεία προσωπικών γιατρών και παιδιάτρων, αφού δεκάδες πολίτες επικοινωνούν με το γιατρό τους ζητώντας επιτακτικά να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Μάλιστα, όπως ανέφεραν προσωπικοί γιατροί και παιδίατροι του ΓεΣΥ, οι οποίοι επικοινωνούν με τον «Φ» διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση, «αρκετοί πολίτες θεωρούν, ότι όλοι οι δικαιούχοι του Συστήματος δικαιούνται δωρεάν εμβολιασμό για τη γρίπη» και έθεσαν θέμα ελλιπούς ενημέρωσης του κοινού τόσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όσο και για τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση των εμβολίων.

Μεγαλύτερη αναστάτωση στα ιατρεία, προκάλεσε η μικρή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη της διανομής της πρώτης παρτίδας των εμβολίων στους γιατρούς. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η διανομή θα άρχιζε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Ωστόσο, εξαιτίας κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, τα εμβόλια άρχισαν να αποστέλλονται στους γιατρούς λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να προκληθεί μπέρδεμα στον προγραμματισμό που είχε γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι διαμαρτυρίες γιατρών αλλά και δικαιούχων του ΓεΣΥ, αναπόφευκτα μεταφέρθηκαν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος επίσης δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων το τελευταίο διάστημα.

«Ο εμβολιασμός για τη γρίπη, θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο βρίσκεται ο κάθε ασθενής και με βάση την κρίση του προσωπικού γιατρού ή παιδίατρου του κάθε δικαιούχου, ο οποίος ανήκει στις ομάδες του πληθυσμού που δικαιούνται δωρεάν εμβολιασμό για τη γρίπη», ξεκαθάρισε μιλώντας στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης. Οι ομάδες του πληθυσμού που δικαιούνται να εμβολιαστούν δωρεάν, μέσω των προσωπικών γιατρών και παιδιάτρων του ΓεΣΥ, διευκρίνισε, «είναι καθορισμένες και ο σχετικός κατάλογος έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Υγείας». Ο κατάλογος αυτός, «βρίσκεται στα χέρια των γιατρών εδώ και αρκετές μέρες αφού ο κάθε γιατρός πρέπει να κάνει την δική του προετοιμασία, να δώσει σειρά προτεραιότητας στους δικαιούχους που έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογό του και πρέπει να εμβολιαστούν και στη συνέχεια να προγραμματίσει τα ραντεβού του».

Ως εκ τούτου, «οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν υπομονή και να δώσουν και εκείνοι με τη σειρά τους προτεραιότητα στους συμπολίτες μας οι οποίοι, λόγω της κατάστασής τους, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν προσβληθούν από τη γρίπη».

Φέτος, για πρώτη φορά, δικαίωμα για εμβολιασμό για τη γρίπη έχουν και τα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 15 ετών, ανέφερε με τη σειρά της η υπεύθυνη του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, εξηγώντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι γονείς πρέπει να τρέξουν να εμβολιάσουν από την πρώτη μέρα τα παιδιά τους. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θα τεθούν σε κίνδυνο εάν, προσβληθούν και από τη γρίπη και το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Λέμε δηλαδή ότι όλα τα άτομα άνω των 65 ετών είναι δικαιούχοι για εμβολιασμό για τη γρίπη αλλά και πάλι, προτεραιότητα έχουν, και επιβάλλεται να έχουν, τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Για το λόγο αυτό άλλωστε, «έχουν αναλάβει την κατηγοριοποίηση των πολιτών οι προσωπικοί γιατροί και οι παιδίατροι οι οποίοι γνωρίζουν τις ανάγκες των δικαιούχων τους και θα δώσουν προτεραιότητα στους δικαιούχους τους, ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο βρίσκονται».

Ανησυχούν για την επάρκεια των εμβολίων οι παιδίατροι

Την ανησυχία της για το κατά πόσον οι ποσότητες εμβολίων για τη γρίπη, που έχουν παραγγελθεί είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών που επιβάλλεται να εμβολιαστούν, εξέφρασε σε ανοικτή επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

«Η εξαγγελθείσα ποσότητα των 135.000 εμβολίων που έχουν παραγγελθεί, είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που το ίδιο το υπουργείο ορθά όρισε ως τον πληθυσμό-στόχο για εμβολιαστική κάλυψη έναντι της γρίπης», ανέφερε η επιστημονική εταιρεία των παιδιάτρων, υποστηρίζοντας ότι «η ανάθεση του έργου του μαζικού αυτού εμβολιασμού των παιδιών αποκλειστικά στους ιδιώτες παιδίατρους, (ως προσωπικοί γιατροί των παιδιών που είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ), με δεδομένη την προσπάθεια τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενδέχεται να οδηγήσει είτε σε καθυστέρηση ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους, είτε σε συνθήκες συγχρωτισμού στους χώρους των ιατρείων που να διευκολύνουν τη διασπορά λοιμώξεων».

Στην Παιδιατρική Εταιρεία, απάντησε επίσης με ανοικτή επιστολή ο υπουργός Υγείας: «Η αναφορά σας σε ανάθεση του έργου του μαζικού εμβολιασμού αποκλειστικά στους ιδιώτες παιδίατρους (ως οι ΠΙ των παιδιών που είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ), αδικεί το 20% των εγγεγραμμένων ΠΙ για παιδιά (παιδίατροι) στο ΓεΣΥ, μέλη του ΠΙΣ που είναι συνάδελφοί σας υπηρετούντες στον ΟΚΥπΥ και καθηκόντως ως Επιστημονική Επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου θα έπρεπε να γνωρίζετε. (…) Θα ήθελα δε να ξεκαθαρίσω ότι οι ποσότητες και η κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών δεν έχει καθορισθεί από το Υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεστε στην επιστολή σας, αλλά από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην οποία συμμετέχει τόσο η Παιδιατρική Επιστημονική Εταιρεία όσο και ο ΠΙΣ με τρία μέλη και εκπρόσωποι των ασθενών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, πέραν των λειτουργών του Υπουργείου Υγείας. Οι διαβεβαιώσεις που έχω λάβει είναι ότι στη βάση των ιστορικών δεδομένων και των προηγούμενων καταναλώσεων, οι ποσότητες είναι επαρκείς και έχουν σχεδόν διπλασιασθεί από την περσινή κατανάλωση».

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας προτεραιότητα για εμβολιασμό έχουν:

– Παιδιά μεγαλύτερα των έξι μηνών και μέχρι 15 ετών και λοιποί ενήλικες οι οποίοι παρουσιάζουν ένα ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως:

– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές (Συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία ή/και υπερτασική καρδιακή νόσο, αρρυθμίες)

– Ανοσοκαταστολή

– Μεταμόσχευση οργάνων

– Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα

– Νοσογόνο παχυσαρκία

– Χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια

– Νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα

– Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχώνες, θηλάζουσες

– Παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Η πρώτη παρτίδα θα διανεμηθεί στους προσωπικούς γιατρούς και παιδίατρους εντός των επόμενων τεσσάρων ημερών και το μεγαλύτερο μέρος της θα διοχετευθεί στους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες. Προτεραιότητα θα δοθεί στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα και στους χρόνιους ασθενείς ενώ ακολούθως στις επόμενες παρτίδες εμβολίων, που αναμένεται ότι θα καταφθάνουν στην Κύπρο τμηματικά από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνονται ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών μέχρι 15 ετών με την προτεραιότητα και πάλι να δίνεται στα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend