«Σχολεία δεν βρήκαν φύλακα»-Προβλήματα για κλειστές εισόδους σχολείων
Η Οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να παραμένουν κλειστές οι είσοδοι των σχολείων μέχρι τις 07.30, τα προβλήματα που δημιουργούνται και οι τρόποι αντιμετώπισης τους συζητήθηκαν σήμερα, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Ο Διευθυντής Δημοτικής του Υπουργείου Παιδείας, Μάριος Στυλιανίδης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι στην Δημοτική Εκπαίδευση οι οδηγίες δόθηκαν μετά από σχετικό Πρωτόκολλο.
Σημείωσε ότι τα παιδιά φθάνουν το πρωί στις 7:30 και μεταβαίνουν απευθείας στην αίθουσα για να αρχίσουν το μάθημά τους.
Όπως είπε, η δέσμευση των εκπαιδευτικών είναι να προσέρχονται 15 λεπτά νωρίτερα, δηλαδή 7:30 αντί 7:45 που αρχίζει το μάθημα τους.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι στην αρχή γινόταν συνωστισμός και πρόσθεσε ότι έγινε διαβούλευση και υπήρξε μια φόρμουλα που μείωσε την συμφόρηση.
Όμως εκεί και όπου, συνέχισε, είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών ή ο Σύνδεσμος Γονέων δεν κατάφερε να βρει φύλακα, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.
Όπως είπε, υπάρχει κενό και πρέπει να βρεθεί λύση.
Ο Εκπρόσωπος της Παιδοβουλής, στη δική του τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι αν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν υποχρέωση να ανοίγουν τους σχολικούς χώρους, «και θεωρούμε πως δεν την έχουν, τότε αυτή την υποχρέωση την έχει το Υπουργείο Παιδείας».
«Σε ανακοίνωση που εκδώσαμε τονίζεται πως οι γονείς έχουν την υποχρέωση να φέρνουν τα παιδιά τους τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη των μαθημάτων και πρέπει το Υπουργείο και το σχολείο να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών εντός αυτού του χρονικού διαστήματος μέχρι να αρχίσουν τα μαθήματα. Και αυτό δεν μπορεί να συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση στους γονείς, μέσω των Συνδέσμων Γονέων, διότι είναι κατά της Αρχής των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στην παροχή δωρεάν εκπαίδευσης», συμπλήρωσε .
Όπως είπε, η θέση της Παιδοβουλής είναι πως είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει και το κόστος και να βρει τα άτομα που να ανοίγουν το σχολείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται στα σχολεία, στα οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η πρωινή επιτήρηση από τους Συνδέσμους Γονέων, και υπάρχουν και μεγάλα σχολεία της αστικής Λευκωσίας, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν πρωινή επιτήρηση .
«Στα περισσότερα σχολεία έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η πρωινή επιτήρηση από τις 06.45-07.30. Συνεπώς, έχει οργανωθεί μια κατάσταση για να υποδεχθεί παιδιά στο σχολείο, αλλά στα σχολεία στα οποία δεν έχει λειτουργήσει με ευθύνη είτε των τοπικών συνδέσμων γονέων είτε των λεσχών, υπάρχει πρόβλημα, γιατί το πρωτόκολλο λέει ότι τα κάγκελα ανοίγουν η ώρα 07.30, συνεπώς κάποια παιδιά που πηγαίνουν 07.20 είναι ακόμα στο πεζοδρόμιο. Πρέπει να βρεθεί η λύση σε εκείνα τα σχολεία, στα οποία δεν έχει οργανωθεί ακόμα η πρωινή επιτήρηση. Οι δάσκαλοι είναι 07.30 στο σχολείο. Και 8 να ξεκινήσει το Σχολείο και 07.45 πάλι θα παρουσιάζεται το πρόβλημα 07.30. Δεν είναι θέμα να πάει κάποιος πιο γρήγορα ή πιο αργά, είναι θέμα να οργανωθεί κάτι για να υπάρχει ασφάλεια στο σχολικό χώρο», συμπλήρωσε.
Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι από πλευράς Τροχαίας εκείνο το οποίο έχουν προσέξει είναι ότι οι πλείστοι γονείς προσέρχονται στους σχολικούς χώρους και μεταφέρουν τα παιδιά τους μεταξύ των ωρών 07.30-07.45 .
«Αυτή είναι η επισήμανση που έχω υπόψιν μου να σας μεταφέρω. Είναι πολύ λίγοι αυτοί, όπως έχουμε εμείς τουλάχιστον διαπιστώσει σε κάποια σχολεία, που προσέρχονται πριν τις 07.30. Για μας δεν τίθεται θέμα δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων παράνομης ή γενικότερων προβλημάτων στάθμευσης έξω από τα σχολεία. Αυτή είναι η παρατήρηση στην οποία προβαίνουμε και τη μεταφέρω εκ μέρους του Διεύθυνσης του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Προδημοτικής Γιάννος Ιωάννου, σε τοποθέτηση του ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι είχαν γίνει κάποιες διευθετήσεις όντως για τη φύλαξη, να αναλάβουν οι Σύνδεσμοι Γονέων σε συνεργασία με την Σχολική Εφορεία και τις διοικήσεις των Σχολείων, «όμως αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τις Σχολικές Εφορείες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν υποδεικνύουν αίθουσες στις οποίες να μπορούν να παραμείνουν τα παιδιά από τις 07.00-07.30 πρώτον και δεύτερον, στην εργοδότηση ατόμων για να φροντίζουν τα παιδιά λόγω του ότι είναι μισή ώρα και ο μισθός δεν είναι μεγάλος για να ενδιαφερθεί ένα άτομο να εργοδοτηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό».
Ο κ. Ιωάννου εισηγήθηκε πως αντί να αναλάβουν οι Σύνδεσμοι Γονέων το βάρος, εφόσον και το Υπουργείο δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά τους Συνδέσμους Γονέων απευθείας και μπορεί λεφτά να δοθούν στις Σχολικές Εφορείες, με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβουν οι Σχολικές Εφορείες να εισηγηθούν άτομα για να προσέχουν τα παιδιά από τις 07.00-07.30 .
«Ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία Προδημοτικής, αντιλαμβανόμενοι και την σοβαρότητα του προβλήματος, είπαμε να δοθούν αυστηρές οδηγίες ούτως ώστε μόνοι οι γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εργασίες τους, να φέρνουν τα παιδιά τους πιο γρήγορα στο σχολείο και το πιο γρήγορα εννοούμε 07.15, όχι 07.00, για να περιορίσουμε το χρόνο φύλαξης. Αρκετά σχολεία ακολουθούν τις συμβουλές μας για να περιοριστεί το πρόβλημα, όμως δεν επιλύεται το πρόβλημα. Δεν επιλύεται γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει το πρόβλημα μετά τον κορωνοϊό και πόσο μάλλον τώρα που οι Σχολικοί Βοηθοί δεν μπορούν να τα προσέχουν γιατί έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, να καθαρίζουν για να τηρείται το Πρωτόκολλο», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, στην δική του τοποθέτηση είπε ότι «δυστυχώς, δεν έχουν την ευχέρεια όλοι οι γονείς να παίρνουμε τα παιδιά μας μετά τις 07.30».
«Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα αυτό προκύπτει γιατί πρέπει να μεταβούν στις εργασίες τους και η ανάγκη της εργασίας είναι πολύ σημαντική. Εμείς μιλάμε από τις 07.00-07.30. Πολλές φορές βλέπουμε σε σχολεία παιδιά από τις 07.00 η ώρα και 7 παρά ακόμα, διότι υπάρχει κόσμος ο οποίος εργάζεται και αρχίζει δουλειά η ώρα 07.00. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, αλλά είναι αρκετά τα παιδιά, τα οποία πηγαίνουν στο σχολείο νωρίτερα», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοφή είπε ότι πρέπει να επαναφερθεί πλέον το θέμα αγοράς υπηρεσιών από φρουρούς ασφαλείας, όπως έγινε και στα Λύκεια, από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.
Εκ μέρους του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η κα Χριστιάνα Πασά, Λειτουργός ΓΕΠ-Εκπαιδευτικός, ανέφερε ότι το Γραφείο της Επιτρόπου ήταν λήπτης πολλών παραπόνων για το συγκεκριμένο θέμα και πρόσθεσε ότι η πρακτική που υπήρχε μέχρι σήμερα είναι τα παιδιά να προσέρχονται στο σχολείο νωρίτερα, διότι οι γονείς έπρεπε να παρουσιαστούν στην εργασία τους.
«Υπάρχει θέμα και με την προηγούμενη πρακτική. Απλά αυτό το οποίο εντοπίζουμε είναι ότι τα προβλήματα αυτή τη στιγμή ίσως έχουν γίνει πιο έντονα και σε κάποιο βαθμό διαφοροποιηθεί. Έχουν ήδη παρουσιαστεί τα θέματα προστασίας που εγείρονται το ότι τα παιδιά βρίσκονται έξω στο πεζοδρόμιο, θέματα ασφάλειας για το ότι παρατηρείται κυκλοφοριακός συνωστισμός και επίσης, το θέμα της προσέλευσης των γονιών στην εργασία τους, το οποίο ήταν ένα από τα θέματα τα οποία εγείρονταν συνέχεια από τους γονείς που αποτείνονταν στην Επίτροπο», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι θέση της Επιτρόπου, η οποία περιλαμβάνεται και στην επιστολή που δόθηκε στην Επιτροπή, είναι ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν παραβιάσεις στο δικαίωμα των παιδιών και επίσης, είναι υποχρέωση της πολιτείας να βρει τους τρόπους να βοηθήσει ώστε να συμφιλιωθούν τα δύο: Οικογένεια και Επαγγελματική ζωή.
Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, διερωτήθηκε αν ένα σχολείο, που μπορεί να έχει 50 άτομα προσωπικό, δεν μπορεί να επιλύσει ένα θέμα της ευθύνης των 15 λεπτών;
«Είναι ένα στοίχημα, στο τέλος της ημέρας, συλλογικότητας, να αγγίξουμε τα 15 τούτα λεπτά, τουλάχιστον από τις 07.15-07.30. Το σχολείο έχει ευθύνη έναντι του παιδιού, ασχέτως αν ξεκινά 07.30. Γιατί να μη το κάνουμε 07.15 και να βρει για εκείνο το τέταρτο την λύση το σχολείο; Έχουμε να κάνουμε με σχολείο. Δεν είναι κάτι το αόριστο», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να ξανακαλέσει σύσκεψη για το θέμα με τους γονείς και άλλους εμπλεκόμενους για να δουν το πρόβλημα στο βαθμό που εξακολουθεί να υπάρχει.
Ο Διευθυντής Δημοτικής του Υπουργείου Παιδείας Μάριος Στυλιανίδης, σε δική του παρέμβαση είπε ότι η λύση είναι συλλογική ευθύνη όλων και σημείωσε ότι η ευθύνη για παιδιά που έρχονται πριν τις 07.30 είναι αποκλειστικά των γονιών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, κλείνοντας τη συζήτηση, διερωτήθηκε μήπως είναι κοινωνική ανάγκη να ρυθμίσουν από τις 07.00 ή ακόμα και 7 παρά τέταρτο, το θέμα έγκαιρης προσέλευσης στα σχολεία για να εξυπηρετούμε και τον εργαζόμενο ή τον γονιό και άλλους, και πώς εξυπηρετούμε την κοινωνία έτσι;
«Δείτε το και να επανέλθουμε», είπε και κάλεσε το Υπουργείο να δει τα προβλήματα που υπάρχουν.