3 χωριά που μπορείς να επισκεφθείς αυτό το Σαββατοκύριακο
Μπορεί η θερμοκρασία ακόμη να μυν θυμίζει Φθινόπωρο, ωστόσο αυτή είναι οι εποχή όπου πολλοί από εμάς επιλέγουμε εξορμήσεις σε ορεινές περιοχές του νησιού για να περάσουμε το Σαββατοκύριακο μας. Υπάρχουν περιοχές που είναι ιδανικές για διανυκτέρευση και άλλες τις οποίες μπορεί να εξερευνήσεις σε μόνο μια μέρα. Σε κάθε περίπτωση , εμείς ψάξαμε 3 προορισμούς που μπορείς να ταξιδέψεις (οδικώς) με την παρέα σου αυτό το Σαββατοκύριακο και σίγουρα δεν θα βαρεθείς.
Καλοπαναγιώτης
Σου συστήνω ανεπιφύλακτα, η πρώτη σου στάση στο ολοπράσινο αυτό χωριουδάκι να είναι στο πανέμορφο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, το οποίο
Στο νότιο τμήμα του Μοναστηριού βρίσκεται και το εικονοφυλάκιο όπου φυλάσσονται διάφοροι εκκλησιαστικοί θησαυροί που έχουν διασωθεί είτε από το μοναστήρι είτε από διάφορα ξωκλήσια του χωριού. Κατευθύνσου προς το ασανσέρ-τελεφερίκ για να γλιτώσεις την απότομη ανηφόρα και με το που θα βγεις έξω, πιες στο χαριτωμένο, σύγχρονο καφενείο «Καφεοίνος» τον καφέ σου ή τον ντόπιο…οίνο σου (Τρίτη-Σάββατο 9:30-00:00, Κυριακή 9:30-21:30, 99789331). Λίγο πιο πέρα θα βρεις και το κουκλίστικο μαγαζάκι «Πραματούθκια» (Μάρκου Δράκου, Σάββατο 10:30-17:00, Κυριακή 10:30-16:00, 99431564) με κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα όπως χαρουπόμελο, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, ξηρούς καρπούς και παστελλάκι, όλα συσκευασμένα στις ιδιαίτερες και καλόγουστές τους συσκευασίες.
Ακριβώς απέναντι βρίσκεται και το Casale Panayiotis ένα από τα πιο όμορφα και καλόγουστα μπουτίκ ξενοδοχεία που έχω επισκεφθεί στο νησί μας.
Αν θέλετε πιο παραδοσιακές γεύσεις, πολύ καλό μεζέ σερβίρει η ταβέρνα Μάρκος (Δευτέρα-Κυριακή 07:00-23:00, 22952634)η οποία είναι κτισμένη κυριολεκτικά μέσα στη φύση.
Λεύκαρα
Λέγεται ότι το 1481 ο Λεονάρντο ντα Βίντσι βρέθηκε στο νησί μας ως επίτιμος προσκεκλημένος της Αικατερίνης Κορνάρο και όταν επισκέφθηκε τα Λεύκαρα, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τα περίτεχνα κεντήματα του χωριού, που πήρε ένα τραπεζομάντιλο μαζί του στην Ιταλία για να το δωρίσει στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου. Μπορείς κι εσύ να τιμήσεις το λευκαρίτικο κέντημα, στο Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, εξερευνώντας τα μικρά μαγαζάκια του χωριού που ειδικεύονται στην τέχνη αυτή ή απλά…τρώγοντάς το.
Ναι καλά διάβασες, τώρα μπορείς να το φας το λευκαρίτικό σου. Βλέπεις η ταλαντούχα Αφροδίτη Νικολάου είχε την πρωτότυπη (και πεντανόστιμη) ιδέα, να «κεντήσει» παραδοσιακά λευκαρίτικα σχέδια πάνω σε αφράτα μπισκότα βουτύρου με λευκή ζαχαρόπαστα για καμβά, συνδυάζοντας έτσι παράδοση, πρωτοτυπία και νοστιμιά σε ένα γλυκύτατο πακετάκι, Lefkara Lace Biscuit, (Λοΐζου Χρ. Λοΐζου 1, 99435279). Αν το μπισκότο δεν καλύψει τη λιγούρα, κάντε μια στάση στη βιοτεχνία «Τα Ωραία Λεύκαρα» που μετρά πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας, για να γευθείτε και να προμηθευτείτε αυθεντικά παραδοσιακά λουκούμια (Τιμίου Σταυρού 37, Δευτέρα-Κυριακή 08:00-16:00, 24342525).
Το γλυκό φυσικά ταιριάζει με ένα αχνιστό καφεδάκι τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στο καφέ «Μαρικκού που τα Λεύκαρα» σε ένα γλυκύτατο και χαλαρό περιβάλλον. Το καφέ σερβίρει και σνακ, όπως σάντουιτς, βάφλες, κρέπες και παραδοσιακά γλυκά (Δανάκη Χριστοδουλίδη 1, Τρίτη-Κυριακή 10:00-00:00, 99117143).
Αν το στομάχι σας επιθυμεί πιο βαρβάτες καταστάσεις τότε επιβάλλεται να κάνετε τη στάση σας για μεσημεριανό στο κομψό εστιατόριο House 1923 για παραδοσιακή και σύγχρονη κυπριακή κουζίνα (Γιάννη Κρανιδιώτη 7&9, Τρίτη-Κυριακή 09:00-23:00, 24343449). Πριν αποχωρήσετε περάστε απ’ την ιστορική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, από τον καιρό δηλαδή της Φραγκοκρατίας (παίζει να άναψε το κεράκι του εδώ και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι).
Όμοδος
Ένα από τα πιο γραφικά και φιλόξενα χωριουδάκια της Κύπρου, το Όμοδος διαθέτει μία μοναδική γοητεία σαν από ρετρό καρτ ποστάλ, κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει κάνοντας μια χαλαρή σουλατσάδα στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπιτάκια, τα όμορφα μαγαζάκια στην πλατεία και τα αμπέλια, πανταχού παρόντα στο φόντο. Τα αμπέλια θα σου θυμίσουν να δοκιμάσεις ντόπιο κρασί σε κάποιο από τα τέσσερα οινοποιεία του χωριού.
Οι ντόπιοι μπορούν να περηφανευτούν για μια μακρά παράδοση παρασκευής εκλεκτών κρασιών, όπως μαρτυρά και η ύπαρξη ενός ληνού (πατητηριού σταφυλιών) από τη μεσαιωνική περίοδο, ο οποίος συντηρείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ένα πετρόκτιστο δωμάτιο, πίσω από το Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού, δύο αξιοθέατα του χωριού που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην εξερεύνησή σας. Στο καφενείο της πλατείας μπορείς να απολαύσεις κυπριακό καφέ με γλυκό του κουταλιού και ταυτόχρονα να περιεργαστείς στα διάφορα μαγαζάκια παραδοσιακά κοσμήματα, καθώς και τη χειροποίητη πιπίλα που εκθέτουν οι χρυσοχέρες κυρίες στα κλαδιά των συκομουριών. Δοκιμάστε επίσης τα παραδοσιακά αρκατένα κουλούρια Ομόδους τα οποία παρασκευάζονται με μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, δηλαδή με προζύμι από αφρό που παράγεται λόγω ζύμωσης των ρεβιθιών (“Αρκάτης”). Λέγεται ότι η συνταγή αυτή είναι φερμένη το 1880 από μια Σμυρνιά που παντρεύτηκε κάτοικο του Ομόδους. Για φαγητό κατευθύνσου «Στου Κυρ Γιάννη» (Ληνού 15, 70 000100) ή στις «Μαύρες Χήνες» (Δευτέρα-Κυριακή 12:00-16:00,19:00-22:00, 70005459).