Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα: Άλλοι περιμένουν κλιματιστικά και άλλοι βρύσες
Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα: Άλλοι περιμένουν κλιματιστικά και άλλοι βρύσες

Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα: Άλλοι περιμένουν κλιματιστικά και άλλοι βρύσες

Με την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζει το ιστορικό Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας από μέλη του Συνδέσμου Γονέων, μάλιστα κάποιες φορές με δραματικές περιγραφές, σημαδεύτηκε η χθεσινή περιοδεία της Επιτροπής Παιδείας στη Λάρνακα.

Προβλήματα και αιτήματα που χρειάστηκαν έξι σχεδόν σελίδες για να χωρέσουν στο υπόμνημα που επέδωσαν στους βουλευτές, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται και παραπέμπουν σε αδιαφορία και απροθυμία του υπουργείου Παιδείας και της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας να παρέμβουν ουσιαστικά και να σώσουν τον σχολικό αυτό χώρο. Σουβάδες που πέφτουν από την οροφή, αποδυτήρια χωρίς νερό για να πλυθούν έστω λίγο οι μαθητές μετά τη γυμναστική, γήπεδο που τον χειμώνα μετατρέπεται σε λίμνη, χαλασμένα αποχωρητήρια, ήταν μόνο λίγα από τα θέματα που έθεσαν μέσω του υπομνήματος τους οι οργανωμένοι γονείς.

Συγκλόνισαν όμως εκείνα τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων που δεν δίστασαν να αμφισβητήσουν μπροστά στους βουλευτές τις υποσχέσεις που τους έδωσαν. Υποσχέσεις που κάποιοι γονείς, άκουσαν και ξανάκουσαν λόγω της επί σειράς ετών θητεία τους στο Σύνδεσμο Γονέων, χωρίς ποτέ να υλοποιηθούν, όπως επισήμαναν επίσης στους βουλευτές. Γονείς απηυδισμένοι που αμφισβήτησαν ευθέως και ευθαρσώς τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από πλευράς βουλευτών ότι τα προβλήματα θα τύχουν άμεσης επίλυσης, είτε προώθησης για επίλυση.

«Έξι χρόνια μέλος στο Σύνδεσμο Γονέων είδα πολύ λίγα να γίνονται για επίλυση των προβλημάτων του σχολείου μας», ήταν η χαρακτηριστική προσέγγιση μητέρας μαθητή, μέλους του Συνδέσμου Γονέων, απέναντι στις διαβεβαιώσεις των βουλευτών της Επιτροπής Παιδείας. Που με τον τρόπο αυτό η ίδια εξέφρασε το πνεύμα και άλλων μελών του Συνδέσμου Γονέων, ως προς την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα των οδηγιών που δίνει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, κάθε φορά που επισκέπτεται το Λύκειο.

Αναφορές που έκαναν τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κυριάκο Χατζηγιάννη, να δίνει οδηγίες και συχνά με προθεσμία μερικών εβδομάδων προς τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας, για επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και μέλη της Επιτροπής να αντιδρούν ενοχλημένοι με την αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων, να επιλύσουν ακόμα και απλά ζητήματα στο Λύκειο. Όπως π.χ. η εγκατάσταση μερικών βρυσών.

Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία γονέων ότι στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, στην αίθουσα αθλοπαιδιών δεν υπάρχουν αποχωρητήρια και νιπτήρες με νερό για να πλένονται οι μαθητές μετά τη γυμναστική, ενώ οι πάγκοι που υπάρχουν μέσα στα αποδυτήρια, δεν αρκούν για όλους τους μαθητές. Πρόκειται για χρονίζον θέμα, τόνισαν οι γονείς. «Αυτό είναι απαράδεκτο, μάλιστα εν καιρώ πανδημίας κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης.

Άλλο σοβαρό πρόβλημα που τέθηκε είναι αυτό της κύριας εισόδου/ εξόδου του Λυκείου για τα αυτοκίνητα των καθηγητών και τα δίκυκλα των μαθητών, που βρίσκεται πλέον απέναντι από την είσοδο των υπό ανέγερση νέων γραφείων της Αρχής Ηλεκτρισμού στη Λάρνακα, καθιστώντας σοβαρότατο θέμα ασφάλειας.

Ο κ. Χατζηγιάννης κάλεσε τη Σχολική Εφορεία και την Αστυνομία να δώσουν λύση στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας καθηγητών και μαθητών εντός τριών βδομάδων. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει ήδη εισήγηση για κατάργηση της υφιστάμενης κύριας εισόδου/ εξόδου του Λυκείου σε άλλο ασφαλέστερο σημείο και ελπίζεται πλέον ότι η δημιουργία της νέας θα επιταχυνθεί, μετά και την παρέμβαση της Επιτροπής Παιδείας.

Για την αίθουσα αθλοπαιδιών τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων ανέφεραν ακόμη προς τους βουλευτές ότι δεν υπάρχουν σε αυτή ντους, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον δύο, ενώ τα αποδυτήρια γενικότερα έχουν τα χάλια τους. Επίσης, στην αίθουσα υπάρχουν κολώνες που εξέχουν τον τοίχο και δεν έχουν προστατευτικό επικάλυμμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι στην ασφάλεια των αθλούμενων μαθητών.

Τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων και η Διεύθυνση του Λυκείου Γεωργίου δεν παρέλειψαν επίσης να ευχαριστήσουν την Επιτροπή Παιδείας για τη συμβολή της ως προς τη δημιουργία νέου γηπέδου στο Λύκειο, αλλά έθεσαν αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας για δημιουργία προστατευτικού κιγκλιδώματος που να διαχωρίζει το σχολείο από το γήπεδο και την αίθουσα γυμναστικής.

Σοβαρή ανάγκη για συντήρηση

Μεταφέροντας την αγωνία μιας ολόκληρης πόλης αλλά και της επαρχίας Λάρνακας που παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια το Λύκειο Αγίου Γεωργίου να παρακμάζει κτηριακά, τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του. Η κεντρική αυλή χρειάζεται επιδιόρθωση για να μη μετατρέπεται σε λίμνη το χειμώνα, για βδομάδες κάθε φορά. Στη δυτική πτέρυγα τα αποχωρητήρια αγοριών/ κοριτσιών είναι κατεστραμμένα. Η διάβρωση του εδάφους γενικά στους χώρους του Λυκείου δημιουργεί προβλήματα. Ειδικά για μαθητές με κινησιακά προβλήματα. Το κυρίως κτήριο χρειάζεται συντήρηση και βάψιμο. Σουβάδες πέφτουν κατά διαστήματα από την οροφή και τους τοίχους, ήταν μερικά από τα πολλά σοβαρά προβλήματα που άκουσαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στο νότιο περιτοίχισμα της αίθουσας θεάτρου όπου συνεδρίασαν οι βουλευτές, εδώ και 1-2 χρόνια φύτρωσε μια συκιά σύριζα με το δάπεδο και τοίχο, η οποία απειλεί με μια μόνιμη ζημιά το κτήριο του σχολείου, την οποία κανένας δεν αναλαμβάνει να την εκριζώσει με κάποιο τρόπο. Μια συκιά, κάτι σαν ένας ακόμη μάρτυρας για την ερήμωση που υφίσταται το κτήριο του Λυκείου.

Πηγή: Philenews/Πάμπος Βάσιλας

Send this to a friend