Επανήρχισαν εκποιήσεις – Ειδοποιήσεις πλειστηριασμών
Κανονικά θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί στην πλατφόρμα ACB e-auction έπειτα από πεντέμισι μήνες που το «σφυρί» είχε σιγήσει λόγω της πανδημίας και η χώρα βρισκόταν υπό το καθεστώς του lockdown.
Και ενώ έγινε πολλή συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, ώστε να υπάρξει μια ακόμη παράταση μέχρι το τέλος του έτους, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με τις οποίες συνεργάζονται άρχισαν να αποστέλλουν και να δημοσιεύουν ειδοποιήσεις πλειστηριασμών.
Το θέμα της επανέναρξης ή μη των εκποιήσεων είχε απασχολήσει τις προηγούμενες μέρες τον Σύνδεσμο Τραπεζών και όλες οι απόψεις που εκφράστηκαν συνέκλιναν στο ότι δεν υφίσταται λόγος για μη επανέναρξη των πλειστηριασμών.
Ήδη, έχουν αναρτηθεί οι πρώτες ειδοποιήσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για τους πλειστηριασμούς, ενώ σχετικές αγγελίες δημοσιεύονται και στον Τύπο.
Μέχρι χθες το απόγευμα ήταν αναρτημένες 20 ειδοποιήσεις για πλειστηριασμούς σε όλες τις επαρχίες, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες ο αριθμός τους να αυξηθεί σημαντικά.
Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί αφορούν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους ΚΕΔΙΠΕΣ-Altamira, κυρίως χωράφια και οικόπεδα, ενώ δύο εξ αυτών αφορούν ισόγειες κατοικίες, όπως αναφέρεται στις ειδοποιήσεις. Για πλειστηριασμό υπάρχει και ακίνητο της cdb Bank που αφορά σύγχρονο τυπογραφείο που έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο, δυνάμει μίσθωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, στη Βιομηχανική Περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης €1.090.000.
Πάντως, προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για τις 22 Οκτωβρίου θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Συνδέσμου Τραπεζών, στην οποία αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης.
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχει ξεκάθαρα δηλώσει σε διάφορες περιπτώσεις ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που περιορίζουν το εύρος εφαρμογής λύσεων ή αξιοποίησης εργαλείων για μείωση των ΜΕΔ, στο τέλος της ημέρας επηρεάζουν αρνητικά την αξία των ενυπόθηκων ακινήτων και δυνητικά οδηγούν σε αύξηση προβλέψεων και κεφαλαίων. Σημείωσε ακόμη ότι το πλαίσιο πρέπει να είναι από τη μία αποτελεσματικό και να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και από την άλλη δίκαιο για τον δανειολήπτη, προκειμένου να υπάρχει το αίσθημα ισονομίας και δικαιοσύνης για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Άλλωστε, σειρά μέτρων, μηχανισμών και νομοθετικών ρυθμίσεων διασφαλίζουν τα δικαιώματα του δανειολήπτη (Οδηγία για τις αναδιαρθρώσεις, Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, Προσφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για θέματα υπολειπόμενου χρέους).
Το γεγονός ότι επανήρχισε η διαδικασία των πλειστηριασμών είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν και αντιδράσεις. Ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, με γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «την ώρα που η κυπριακή οικονομία διέρχεται μια πρωτοφανή ύφεση, είναι απαράδεκτο οι τράπεζες να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ενόσω βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι πλείστοι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί απώλεια των εισοδημάτων τους, η εμμονή τους για έναρξη των εκποιήσεων είναι εκτός τόπου και χρόνου». Η δήλωση καταλήγει: «Η Κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη-Συναγερμού έχει ουσιαστική ευθύνη και ρόλο να διαδραματίσει για να πεισθούν οι τράπεζες να παρατείνουν την περίοδο αναστολής των εκποιήσεων. Αντί, όμως, να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση σφυρίζει αδιάφορα. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας και πάλι ότι προτεραιότητά της είναι το συμφέρον των τραπεζών και όχι το συμφέρον της κοινωνίας».
Πηγή: Philenews