Οργανωμένοι ασθενείς: Σκάνδαλο οι αποφάσεις για τα φάρμακα
Σκάνδαλο χαρακτήρισε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, Μάριος Κουλούμας, την απόφαση για αναγραφή της εταιρείας εισαγωγής των φαρμάκων στις συνταγές που εκδίδουν οι γιατροί του ΓεΣΥ. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Κουλούμας, «αυτό δεν είναι ένα απλό πισωγύρισμα, μας πάει πίσω δεκαετίες.
Πρόκειται για φοβερή σύγκρουση συμφερόντων διότι είναι λες και σπρώχνεις κάποιον να συνταγογραφεί με σκοπό να αποκομίσει κάποιο όφελος». Πραγματικά, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «διερωτόμαστε ποιος έχει πάρει αυτές τις αποφάσεις. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν αποφασίζουμε και διατάζουμε σε αυτό τον τόπο».
Οι διαμαρτυρίες ασθενών και φαρμακοποιών, όπως διαπιστώνεται έχουν φθάσει στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, αφού χθες εκπρόσωπος του Οργανισμού αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι μελετώνται ήδη λύσεις για να απεγκλωβιστούν τα φάρμακα από τις ρυθμίσεις του λογισμικού.
Ο κ. Παναγιώτης Πέτρου, επανέλαβε ότι η απόφαση για αναγραφή της εταιρείας εισαγωγής των φαρμάκων, στις περιπτώσεις της παράλληλης εισαγωγής λήφθηκε εξαιτίας των περιορισμών του λογισμικού το οποίο δεν επιτρέπει ανταλλαγή φαρμάκων με την ίδια τιμή από τον φαρμακοποιό.
Ωστόσο, όπως είπε, «είναι στη σκέψη μας να προσπαθήσουμε να βρούμε μέσα από το λογισμικό κάποιες διαδικασίες ώστε να μπορεί ο φαρμακοποιός να κάνει την ανταλλαγή και να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής όταν στο φαρμακείο που επισκέφθηκε δεν υπάρχουν οι συσκευασίες της εταιρείας εισαγωγής που ανέγραψε στη συνταγή του ο γιατρός».
Ο κ. Πέτρου επεσήμανε όμως ότι «τα φάρμακα για τα οποία γίνεται παράλληλη εισαγωγή, είναι κυρίως φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και στις πλείστες των περιπτώσεων υπάρχουν στα φαρμακεία».
Στις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών, επανήλθε χθες η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις του ΟΑΥ ως «κάτι πρωτόγνωρο» και υποστηρίζοντας ότι «ως ΠΦΣ έχουμε προχωρήσει σε παραστάσεις στον ΟΑΥ διότι για εμάς είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που μας ζητούν. Δεν γίνεται να πρέπει να διαθέτουμε ίδια φάρμακα, του ίδιου κατασκευαστή από όλες τις εταιρείες εισαγωγής στα φαρμακεία μας. Για ένα φάρμακο μπορεί να υπάρχουν τρεις ή τέσσερις εταιρείες εισαγωγής. Τι θα κάνουμε; Στο τέλος θα λέμε στον ασθενή να πηγαίνει από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρει το φάρμακο της εταιρείας που ανέγραψε ο γιατρός του ή θα πρέπει να επικοινωνούμε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά με τον γιατρό που συνταγογράφησε για να αλλάζει εκείνος την επιλογή του. Αυτό στην πράξη δεν μπορεί να γίνει».
Πηγή: Φιλελεύθερος