Φωνάζουν και οι γιατροί και οι ασθενείς για περιορισμούς ΟΑΥ
Ανεβάζουν τους τόνους ασθενείς και γιατροί και η διαμαρτυρία τους για τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας είναι πλέον πολύ έντονη.
Ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών στρέφοντας τα πυρά του κατά του ΟΑΥ υποστήριξε χθες ότι «στον Οργανισμό κάποιοι αποφασίζουν μόνοι τους και εφαρμόζουν περιορισμούς χωρίς να προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση και στο τέλος ταλαιπωρούν τον κόσμο», ενώ ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών τόνισε ότι «ότι κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο γιατρός δεν είναι η επέκταση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή» και διερωτήθηκε «αν αυτοί που αποφασίζουν τους περιορισμούς θα μοιραστούν μαζί με τους γιατρούς και την ιατρική ευθύνη εάν προκύψει πρόβλημα σε έναν ασθενή που δεν εξυπηρετήθηκε στην ώρα του». Την οργή των γιατρών του δημοσίου, προκάλεσαν εξάλλου και επιστολές που έλαβαν κάποιοι εξ αυτών από τον ΟΑΥ, «ο οποίος τους προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να τιμωρηθούν επειδή έχουν ξεπεράσει το όριο των επισκέψεων που δικαιούνται σε μια μέρα».
«Δεν τοποθετούμαι ως συνδικαλιστής. Τοποθετούμαι ως γιατρός» ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας και πρόσθεσε: «Όταν η ΠΑΣΥΚΙ φώναζε για τον τεράστιο αριθμό ασθενών που βλέπαμε οι γιατροί καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία, κανενός δεν ίδρωσε το αφτί του. Τώρα θα μας τιμωρήσουν εάν εξυπηρετούμε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και στέλνουν επιστολές». Το θέμα, είπε, «είναι το πόσο σωστοί είμαστε απέναντι στους ασθενείς μας. Δεν μπορεί σε ένα καλάθι να βάζουμε όλες τις ειδικότητες και όλους τους ασθενείς και οι γιατροί δεν μπορούν να βλέπουν τους ασθενείς ως απλούς αριθμούς, φθάσαμε μέχρι το 20 και τελείωσε».
Από την άλλη, επεσήμανε ο πρόεδρος των γιατρών του δημοσίου, «πραγματικά διερωτόμαστε εάν γνωρίζουν στον ΟΑΥ πώς λειτουργούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και πόσους ασθενείς έχουμε στα εξωτερικά ιατρεία κάθε μέρα, ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε γιατρού φυσικά. Παράλληλα, δεν γίνεται να επεμβαίνουμε με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην ιατρική πράξη. Θα αναλάβουν μαζί μας και την ιατρική ευθύνη εάν προκύψει θέμα; Μας λένε ότι ετοιμάζονται πρωτόκολλα. Μα οι γιατροί στη βάση πρωτοκόλλων ενεργούμε. Δεν είναι από τον ουρανό που μας έρχεται έμπνευση και δίνουμε θεραπείες». Οι περιορισμοί, είπε, «σαφώς και χρειάζονται για να αντιμετωπίσεις προβλήματα, όπως είναι το πρόβλημα των καταχρήσεων, αλλά το καθετί έχει και το μέτρο του και σίγουρα πρέπει να εφαρμόζεται με μεγάλη προσοχή και ύστερα από πολλή σκέψη για το τι θα ακολουθήσει στην πορεία».
Για παράδειγμα, «πρέπει να αντιληφθούμε τι σημαίνει ακριβώς όταν λέμε χορηγώ ένα σχήμα χημειοθεραπείας. Μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να δω τον ασθενή μου 32 φορές μέσα σε έξι μήνες. Πώς θα καλύψω εγώ τον ασθενή όταν μου τίθενται περιορισμοί για το πότε θα δω τον ασθενή μου και πόσες φορές;» υπέδειξε ο κ. Κούμας.
Οι επιστολές του ΟΑΥ προς τους γιατρούς του δημοσίου στάλθηκαν προ μερικών ημερών και σε κάποιες περιπτώσεις ο Οργανισμός επεσήμανε στους γιατρούς ότι εργάστηκαν για πολλές ώρες σε διάστημα ενός εικοσιτετραώρου. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα δημόσια νοσοκομεία και ο τρόπος που εργαζόμαστε οι γιατροί στο δημόσιο έχει τις ιδιαιτερότητές του» τόνισε ο Σωτήρης Κούμας υποστηρίζοντας ότι «ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ όφειλαν να κάτσουν και να δουν αυτά τα ζητήματα από προηγουμένως».
Η ΠΑΣΥΚΙ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχει ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία της στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αποστέλλοντας σχετική επιστολή στην οποία καταγράφει, μεταξύ άλλων, μια σειρά από ερωτήματα και ζητά τον προγραμματισμό συνάντησης με τον ΟΑΥ ώστε να θέσει και επίσημα τις απόψεις της.
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το νόημα και το περιεχόμενο των νομοθετικών άρθρων που επικαλείστε, όπως και την υποχρέωσή σας να δράσετε ως θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας αλλά και της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ», αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ απευθυνόμενη στον ΟΑΥ και προσθέτει: «Πρώτιστο και κυρίαρχο ερώτημα που εξάγεται, είναι το κατά πόσον κατέχετε ως Οργανισμός τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις σε σχέση με τη λειτουργία και την παροχή ποιοτικής και ασφαλούς ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς στο επίπεδο των δημόσιων νοσηλευτηρίων γενικά, όπως και σε συγκεκριμένες ξεχωριστές κλινικές/τμήματα». Επιπρόσθετα, «θέτουμε το ερώτημα εάν έχετε λάβει υπόψη τα ανωτέρω κατά τους σχεδιασμούς αλλά και κατά την επακόλουθη εφαρμογή των παραμέτρων του ΓεΣΥ» και συνεχίζει: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε και να φέρουμε εις γνώση σας ότι οι γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι εργοδοτούμενοι και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν προσωπικό ενδιαφέρον στις περιπτώσεις που υποβάλλονται αυξημένες.
«Μπορεί να θέσουμε ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο»
Τέσσερις γαστρεντερολόγοι έδωσαν ραντεβού για τον Φεβρουάριο
Φανερά ενοχλημένος από την οριζόντια επιβολή περιορισμών, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις και αν δεν λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι ενός θέματος μπορεί να θέσουμε ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο για χάρη αυτών των περιορισμών».
Για παράδειγμα, είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αν ο γιατρός μου έχει συμπληρώσει τις 15 επισκέψεις που δικαιούται βάσει περιορισμών σε μια μέρα και εγώ είμαι ο 16ος ασθενής και έχω σοβαρό πρόβλημα, τι θα μου πει ο γιατρός; Πήγαινε σπίτι σου κι αν δεν πεθάνεις έλα αύριο να σε δω;» Μήπως, είπε ο κ. Κουλούμας, «με αυτούς τους περιορισμούς βάζουμε γιατρούς και δικαιούχους σε πειρασμό για να παρανομήσουν;»
Εκείνο «που πρέπει να καταλάβουν στον ΟΑΥ είναι ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν περιορισμούς χωρίς να προηγείται η απαραίτητη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. Εμείς ως Ομοσπονδία είχαμε απαιτήσει την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Αυτό που γίνεται όμως το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουμε λίστες αναμονής σε ολόκληρο τον τομέα της υγείας πλέον και οι ασθενείς δεν γίνεται να ταλαιπωρούνται με αυτό τον τρόπο και ίσως και να κινδυνεύουν επειδή προσπαθούν να προγραμματίσουν ένα ραντεβού και τους δίνουν ημερομηνίες σε δύο ή τρεις μήνες αργότερα».
Αυτά ήδη συμβαίνουν, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ και εξήγησε, «είχαμε περίπτωση κοπέλας η οποία επικοινώνησε με τέσσερις διαφορετικούς γαστρεντερολόγους της Λευκωσίας για να προγραμματίσει ραντεβού και της έδωσαν ημερομηνία για τον Φεβρουάριο του 2021. Και αυτό συμβαίνει πλέον στον ιδιωτικό τομέα επειδή οι γιατροί αυτής της ειδικότητας έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό επισκέψεων για την κάθε μέρα».
Τέτοια φαινόμενα, είπε καταλήγοντας ο κ. Κουλούμας, «πρέπει να τερματιστούν χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση. Ο ασθενής αναμένει από το ΓεΣΥ να τον εξυπηρετεί και όχι να τον ταλαιπωρεί με αυτό τον τρόπο. Ακόμα και να μην είναι επείγον ένα πρόβλημα, όταν το μεταφέρουμε για τέσσερις μήνες μετά σίγουρα θα γίνει πολύ πιο σοβαρό και σίγουρα ο ασθενής θα χρειαστεί περισσότερες θεραπείες και αυτό θα κοστίσει πολύ πιο ακριβά στο Σύστημα, αν θέλει κάποιος να το δει ψυχρά από την οικονομική του πλευρά το θέμα».
Πηγή: Φιλελεύθερος