Κωστρίκης: Οι λάθος διαγνώσεις, η φιλοσοφία του διατάγματος και η διαμαρτυρία (Βίντεο)
Τις εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό στην Κύπρο σχολίασε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.
Σε ερώτηση για τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, απάντησε ότι σήμερα δεν κινδυνεύουμε για διασπορά. Το προηγούμενο διάστημα έγινε η γνωστή έξαρση της επιδημίας στη Λεμεσού με επίκεντρο τη Μαρίνα Λεμεσού, για την οποία υπάρχουν υποψίες για το πώς προκλήθηκε. Λοιμώξεις καταγράφηκαν επίσης στη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Τόνισε ότι ήταν αποτέλεσμα όμως της υπερβολικής χαλάρωσης, «τιμωρία» της δικής μας επιτυχίας των μηδενικών κρουσμάτων.
Ο ειδικός επίσης σχολίασε την «ανισορροπία» που υπάρχει, με ανοιχτά αεροδρόμια από τη μια και χρήση μάσκας στα σχολεία από την άλλη. Εξήγησε ότι φαίνεται οξύμωρο στα μάτια των πολιτών, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν άτομα που ήρθαν από ταξίδια αναψυχής και δεν αυτοπεριορίζονται. Αυτά τα ακούει ο κόσμος, είναι φοβερά εκνευρισμένος, όταν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και ταυτόχρονα βάζουμε τους μικρούς να φορούν μάσκες, συμπλήρωσε ο Δρ. Κωστρίκης.
Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος με αυτά τα φαινόμενα, αφού τα άτομα που επέλεξαν να μεταφέρουν με αυτό τον τρόπο τη γνώμη τους είναι «ανορθόδοξος», όπως τον χαρακτήρισε. Πρόσθεσε ότι μαζεύτηκαν τόσο άτομα κοντά ο ένας στον άλλον, χωρίς μάσκα. Ανέφερε ότι προσωπική του άποψη αλλά και των άλλων επιστημών ότι είναι επιστημονική φαντασία η άποψη ότι δεν υπάρχει ο ιός. Επανέφερε μάλιστα το θέμα των σχολείων, διερωτώμενος πώς γίνεται να επιτρέπονται συγκεντρώσεις χιλιάδων ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά μας θα φορούν μάσκες στα σχολεία. Κάλεσε μάλιστα τους ειδικούς να μας που εάν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα της περίπτωσης των λανθασμένων διαγνώσεων, απάντησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην γενικεύουμε το κακό. Ο ειδικός επεσήμανε ότι τυγχάνει να γνωρίζει πολύ καλά την τεχνική, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και εάν δεν προσέχεις μπορεί να γίνει επιμόλυνση. Δήλωσε ότι δεν έχουν εμπλοκή στον τρόπο αξιολόγησης αλλά τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αυτοχειροτονούμαστε ειδικοί.
Αναφερόμενος στο τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, είπε εμπεριέχει μια μακροπρόθεσμη αποτρεπτική φιλοσοφία και σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την εικόνα που έχουμε σήμερα μέχρι τις 15 του Γενάρη, που λήγει το συγκεκριμένο διάταγμα.
Όσον αφορά στο εμβόλιο, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι η διαδικασία παραγωγής αρχίζει μεν από τα πανεπιστήμια αλλά σταματά στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι κερδοσκοπικές και επένδυσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο για τις έρευνες. Σε ερώτηση για την αποποίηση των ευθυνών, εξήγησε ότι στην πραγματικότητα οι εταιρείες αποποιούνται τις χρηματικές αποζημιώσεις σε περίπτωση που κάνει κάποιος αγωγή εναντίον της εταιρείας. Εντούτοις, χαρακτήρισε αυτό το φαινόμενο «παράλογο», εκφράζοντας την άποψη ότι ίσως οι εταιρείες θα πουλήσουν το εμβόλιο και φαίνεται να μην επιδιώκουν το κέρδος αλλά θα πάρουν μόνο τα λεφτά που έχουν επενδύσει, δεν θέλουν να πληρώσουν από πάνω για τυχόν δικαστικές αποζημιώσεις.
Πηγή: Sigmalive