Εμβόλιο κορωνοϊού – Τι (καθοριστικό) απομένει:Ερευνητής του ΙΝΓΚ στο SigmaLive
Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά την εξεύρεση του εμβολίου που όλος ο πλανήτης αναμένει; Η απορία ολόκληρου του κόσμου, την ώρα που μεγάλες εξάρσεις της πανδημίας ταλανίζουν αρκετές χώρες, μετά που επέστρεψαν στην (μερική) κανονικότητα.
Στο SigmaLive μίλησε ο ερευνητής του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Δρ. Γιώργος Κρασιάς ο οποίος απάντησε με απλά λόγια σε μερικές καθημερινές ερωτήσεις.
Αρχικά ο Δρ. Κρασιάς περιέγραψε την τιτάνια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη ανά το παγκόσμιο για εξεύρεση εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή τη στιγμή, 30 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία κλινικής αξιολόγησης. Όπως τόνισε, σ’ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν Πανεπιστήμια αλλά και εταιρείες – κολοσσοί με μεγάλη προϊστορία στον τομέα παρασκευής εμβολίων. Η δημιουργία του εμβολίου όπως είπε ο ερευνητής είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με τελικό σκοπό την παρασκευή εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ’ επέκταση στην παραγωγή αντισωμάτων που θα είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό.
Αυτή την στιγμή το εμβόλιο που αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία Astra-Zeneca έχει περάσει με επιτυχία τα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών. Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές της ομάδας της Οξφόρδης το εμβόλιο παρουσίασε ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας, ενώ παράλληλα υποστήριξαν ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα που πιστεύουν ότι μπορούν να παρέχουν προστασία εναντίον του κορωνοϊού.
Καθοριστικό είναι αυτό που απομένει όπως είπε: Κατά πόσο δηλαδή θα είναι ικανό να παρέχει προστασία σε αυτούς που θα εμβολιαστούν, γιατί μπορεί ένα εμβόλιο να διεγείρει μεν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα αλλά τα συγκεκριμένα αντισώματα να μην είναι εξουδετερωτικά, και επομένως να μην παρέχουν επαρκή προστασία.
Κληθείς να απαντήσει για την «fast track» διαδικασία μέσω της οποία υλοποιείται η διαδικασία της εξεύρεσης εμβολίου ο ερευνητής εξήγησε ότι ο χαρακτηρισμός «fast track» χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης νέων φαρμάκων/εμβολίων που παρουσιάζουν θετικά δεδομένα όσον αφορά την αντιμετώπιση ασθενειών/λοιμώξεων, επιτρέποντας έτσι την ταχύτερη ανάπτυξη τους.
Όπως είπε, «στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού δεν έχουμε την πολυτέλεια να ακολουθήσουμε μια «κανονική» πορεία» όσον αφορά την δημιουργία του συγκεκριμένου εμβολίου». Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα αφού διάγουμε περίοδο πανδημίας εξηγεί ο Δρ. Κρασιάς, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνουν εκπτώσεις σε ότι αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα του εμβολίου.
Σε ότι αφορά την επιστροφή στην προ-κορωνοϊού καθημερινότητά μας αυτό θα εξαρτηθεί από την δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου. Αφού εξευρεθεί εμβόλιο, ο ερευνητής ανέφερε ότι μέσω του εμβολιασμού ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε αυτό που επιστημονικά ονομάζεται «ανοσία της αγέλης», επιτυγχάνοντας έτσι την αποτελεσματική διακοπή μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.
Αν και εφόσον εμβολιαστεί περίπου το 60%-70% του παγκόσμιου πληθυσμού τότε είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, όπως την ξέραμε πριν από τον Μάρτιο. Όσον αφορά το μέλλον και πιο συγκεκριμένα στην μετά – εμβολίου εποχή o ιός αναμένεται να γίνει ενδημικός και να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, όπως και οι άλλοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος.
Τέλος, αναφορικά με την περίοδο διάθεσης του εμβολίου, ο Δρ. Κρασιάς εξήγησε ότι αυτό δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα του 2021.