Εξ αποστάσεως διδασκαλία και με νομοθεσία
Στην κατοχύρωση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσω νομοθεσίας προχωρά το υπουργείο Παιδείας, με τον πολικό του προϊστάμενο, Πρόδρομου Προδρόμου, να ξεκαθαρίζει ότι δεν χρειάζονται κάμερες στις τάξεις για την τηλεκπαίδευση. Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, πρόθεση είναι η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τη φυσική παρουσία των μαθητών στις αίθουσες, με μάσκες για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πάντως, σήμερα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα σχολεία.
«Ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου, είναι να διασφαλιστεί η διδασκαλία με φυσική παρουσία για όλα τα παιδιά. Μπορούμε να το πετύχουμε με ειδικές διευθετήσεις, με διαρρύθμιση των χώρων. Τηρώντας όσα έχουν υποδείξει από το υπουργείο Υγείας», σημείωσε ο κ. Προδρόμου και ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν διαρρυθμίσεις εντός των αιθουσών και έχει γίνει μελέτη, ώστε να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά τηρώντας και τις αποστάσεις. «Έχουμε σχεδιασμό για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και για μια περίπτωση επιδείνωσης. Ακόμη και όταν θα εμφανιστούν άλλες ασθένειες, όπως η εποχική γρίπη, οι ιώσεις». Πάντως, στην περίπτωση επιδείνωσης, είπε ότι μπορούν να επιστρατευτούν τα ηλεκτρονικά μέσα και η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Εξάλλου ανέφερε πως «κατατίθεται στο Υπουργικό η τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία έχει τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας, ώστε να κατοχυρωθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η διδασκαλία με ηλεκτρονικά μέσα θεωρείται κανονική φοίτηση. Άρα και υποχρεωτική είναι και θα αξιολογείται και θα βαθμολογείται». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η διοργάνωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, θα εξαρτηθεί από τα τεχνικά μέσα και τη διοργάνωση των σχολείων. «Όλα αυτά γίνονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι το άμεσο, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στη σχολική χρονιά 2020 – 2021. Το δεύτερο επίπεδο είναι η πλήρης κάλυψη και η εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού και μόνιμης σύνδεσης, η οποία να είναι επαρκής για να αναπτυχθούν τόσες ψηφιακές τάξεις όσες είναι απαραίτητες για το ωρολόγιο πρόγραμμα», είπε.
Σχετικά με τις κάμερες, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθούν στις αίθουσες διδασκαλίας. Πέρσι πώς έγινε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Το αποτέλεσμα ήταν μια χαρά». Πάντως, είπε ότι το εν λόγω ζήτημα απασχολεί κάθε χώρα της ΕΕ. «Είναι θέματα που πρέπει να τα συζητήσουμε. Δυνατότητες που πρέπει να αναπτύξουμε και να οργανώσουμε».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η χρήση μάσκας «θα είναι γενική και υποχρεωτική για τους ενήλικες και από τους μεγαλύτερους μαθητές», προσθέτοντας ότι «αν αυτό είναι το “τίμημα” για την προστασία της υγείας μας και την παρουσία στο σχολείο, είναι κάτι που θα το κάνουμε». Αναφορικά με τα λύκεια, πρόσθεσε ακόμη ότι υλοποιείται μια νέα οργάνωση των ειδικών προγραμμάτων, με τα τετράμηνα να λειτουργήσουν κανονικά στις δύο νέες τάξεις. Επιπλέον, για τα μονά θρανία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είναι γενική ανάγκη και κανόνας. «Μην έχουν την εντύπωση ότι θα βάλουμε 100.000 θρανία. Έχουμε επιπρόσθετο χρόνο για την προσαρμογή και εκεί όπου χρειάζονται επιπρόσθετα θρανία, θα τοποθετηθούν», κατέληξε.
Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔ καλεί το υπουργείο να προβεί έγκαιρα και χωρίς άλλη καθυστέρηση στις ανάλογες ρυθμίσεις, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «δεν ευνοεί την εκ περιτροπής φοίτηση των παιδιών και καλεί το υπουργείο να φροντίσει για ό,τι χρειαστεί (αίθουσες, θρανία, προσωπικό)». Ζητά να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα. Να γίνει έγκαιρη και σωστή στελέχωση. Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και ενισχυτική διδασκαλία.
Πηγή: Philenews