Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στον τουρισμό
Ούτε και η Αμμόχωστος ξεφεύγει από τις δυσοίωνες προβλέψεις που αφορούν την τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ Αμμοχώστου Δώρο Ττάκα, η πρόσκαιρη πληρότητα κάποιων ημερών, δηλαδή από τις αρχές του Αυγούστου και μέχρι τις 23 του μήνα, δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Από τις 24 Αυγούστου τα δεδομένα θα δυσκολέψουν πολύ, καθώς οι διακοπές των πλείστων Κυπρίων θα ολοκληρωθούν. Και την ίδια στιγμή, είναι πλέον πασιφανές ότι δεν διαφαίνονται αφίξεις τουριστών.
Αντίθετα, δυστυχώς η Κύπρος φαίνεται να χάνει τουρίστες από χώρες που λόγω αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, αναγκαστικά τις υποβιβάζουμε στην κατηγορία β’ ή υποβιβάζουν εμάς σε αυτή την κατηγορία, η οποία ουσιαστικά αποτρέπει τις αφίξεις τουριστών. Τουλάχιστον σε επίπεδα που θα μπορούθσαν να χαρακτηρισθούν έστω και μερικώς υποφερτά.
Επομένως, επισήμανε ο κ. Ττάκας αυτή τη στιγμή και στην επαρχία Αμμοχώστου επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου μετά τον Αύγουστο. Και ειδικά, υπογράμμισε, στο αν θα μπορέσουν να διατηρηθούν ανοικτά, τα ξενοδοχεία που άνοιξαν και παραμένουν και εντός Αυγούστου ανοικτά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. Αμμοχώστου, όσον αφορά στα ξενοδοχεία της επαρχίας που άνοιξαν τον Ιούλιο, «ήταν ο μήνας των Σαββατοκύριακων. Δηλαδή, οι πληρότητες τις καθημερινές κυμαίνονταν από το 15% ώς το 20% και έφταναν το Σαββατοκύριακο στο 35% ώς 40%. Τον Αύγουστο, τουλάχιστον τις πρώτες τρεις βδομάδες τα δεδομένα ήταν σαφώς βελτιωμένα, λόγω και πάλιν όμως των διακοπών των Κυπρίων και έφτασαν στην Αμμόχωστο, μέχρι και το 70%.
Ωστόσο, τόνισε ο κ. Ττάκας, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαφεύγει το γεγονός ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν το ποσοστό των ξενοδοχείων που άνοιξαν φέτος στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Και το οποίο δεν υπερβαίνει το 35%. Με το 1/3 των ξενοδοχείων στην κατ’ εξοχήν τουριστική επαρχία και με αυτά τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία που άνοιξαν, γίνεται αντιληπτό το πόσο δύσκολη είναι φέτος η χρονιά, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑ. ΣΥ. ΞΕ. Αμμοχώστου.
Αλυσιδωτές οι συνέπειες
Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Ττάκας, οι συνέπειες από την κακή χρονιά στον τουρισμό, θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία και ακόμα πιο έντονα σε επαρχιακό επίπεδο. Θα υπάρξουν σίγουρα επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις του τουρισμού, ειδικά σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, οι οποίες θα υποχρεωθούν και αυτές να συρρικνώσουν την περίοδο που προγραμμάτιζαν να παραμείνουν ανοικτές, με όλες τις ανάλογες αρνητικές οικονομικές συνέπειες.
Επίσης, μια σειρά από τοπικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και άλλων ειδών, ήδη επηρεάζονται αρνητικά από τη μειωμένη κάθοδο τουριστών και θα επηρεαστούν περαιτέρω αν υπάρξει κι άλλη μείωση και κλείσιμο ξενοδοχείων, ίσως και μέσα στον Αύγουστο. «Είμαστε θα έλεγα μια κοινωνία και μια οικονομία στην Αμμόχωστο που εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό και αναπόφευκτα οι κακές συνέπειες θα είναι και πιο εμφανείς σε επαρχιακό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ττάκας. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος εκτιμά πως η Κύπρος ίσως να μην καταφέρει να πάρει φέτος, ούτε και αυτό το 10 % του περσινού αριθμού τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα.
Τόνισε ακόμη πως όσον αφορά τον κλάδο των οικοδομών και τους παρεμφερείς του, έπεται μια πολύ δύσκολη περίοδος στην Αμμόχωστο, αφού φέτος δεν προβλέπεται να γίνουν συντηρήσεις, επεκτάσεις κ.λπ., όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ επίσης, δεν προβλέπεται να υπάρξουν νέες οικοδομές όσον αφορά ξενοδοχεία και γενικά νέα τουριστικά καταλύματα. Επομένως, κατέληξε ο κ. Δώρος Ττάκας, πρέπει να αναμένουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι για επαγγελματίες και από άλλους κλάδους, πέραν του τουριστικού, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανεργίας.
«Φέτος ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτε προγραμματισμένο να ξεκινήσει και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται από τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο. Και ίσως αυτό το φαινόμενο παρατηρηθεί και κατά τα επόμενα δυο – τρία χρόνια», είπε ακόμη ο επαρχιακός γραμματέας του ΠΑ. ΣΥ. ΞΕ. στην Αμμόχωστο. Προβλέποντας ότι από τώρα, θα πρέπει να είμαστε επίσης συνειδητοποιημένοι για ελάχιστο ως ανύπαρκτο χειμερινό τουρισμό, καθώς οι μεγάλοι σε ηλικία τουρίστες που ως επί το πλείστον επέλεγαν το νησί για το ήπιο του κλίμα, είναι ταυτόχρονα λόγω ηλικίας και ευπαθείς ομάδες και δύσκολα θα πεισθούν να ταξιδέψουν εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, εκτός της χώρας τους.
Πηγή: Φιλελεύθερος