Λίστα Σαγκάης 2020: Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου
Στα 601-700 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατετάγη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universities -ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης». Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο και το μοναδικό κυπριακό πανεπιστήμιο που επιτυγχάνει να συγκαταλέγεται στη διάσημη λίστα της Σανγκάης ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Σημειώνεται, ότι η εν λόγω κατάταξη το ARWU, γνωστή ως λίστα της Σαγκάης, θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Είναι το πρώτο χρονικά μοντέλο που χρησιμοποίησε πολλαπλούς δείκτες για την αξιολόγηση πανεπιστημίων. Το μοντέλο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong και χρησιμοποιεί έξι δείκτες για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων: Τον αριθμό των αποφοίτων και του διδακτικού προσωπικού που έχουν κερδίσει Νόμπελ ή Fields Medal, τον αριθμό των ερευνητών που έχουν επιλεγεί από το Thomson Scientific, τον αριθμό των άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, τον αριθμό των άρθρων που έχουν καταχωρισθεί στο Science Citation Index – Expanded and Social Sciences Citation Index, και την ατομική επίδοση σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος. Για το έτος 2020 το ARWU αξιολόγησε περισσότερα από 1.700 κορυφαία πανεπιστήμια και η λίστα περιλαμβάνει τα 1.000 καλύτερα εξ αυτών.
Πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου ανάμεσα στα κορυφαία στις κατατάξεις κατά επιστημονική περιοχή και ειδικό αντικείμενο
Πέραν της γενικής κατάταξης, τα πανεπιστήμια αξιολογούνται και δημοσιεύεται κατάταξη ξεχωριστά για κάθε επιστημονική περιοχή και ειδικό αντικείμενο. Τα ακόλουθα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου κατατάσσονται ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως.
Μεθοδολογικά, η κατάταξη των πανεπιστημίων γίνεται σε 5 επιστημονικές κατηγορίες (θετικές επιστήμες, μηχανική, επιστήμες ζωής, ιατρικής, και κοινωνικές επιστήμες) και 52 θεματικές ανάλογα με το ακαδημαϊκό αντικείμενό τους. Για να μπορέσει ένα πανεπιστήμιο να συμπεριληφθεί στην κατάταξη ανά θέμα, θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων κατά την περίοδο 2011-2015. Το κατώτατο όριο διαφέρει ανά θέμα και κυμαίνονται από 25 για κάποια (π.χ. αεροδιαστημική μηχανική, επικοινωνίες, δημόσια διοίκηση κ.λπ.) μέχρι 200 δημοσιεύσεις σε άλλα (π.χ. φυσική, βιολογία, χημεία, κλινική ιατρική κ.λπ.). Ακολούθως, η ανάλυση των δημοσιεύσεων γίνεται στη βάση ενός μοντέλου απόδοσης τιμών και βαρύτητας σε 5 δείκτες από το οποίο εξάγεται ο σταθμισμένος μέσος όρος για κάθε θέμα και κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά.
Οι δείκτες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
Αριθμός άρθρων που δημοσιεύτηκαν από ένα πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένο θέμα
Κανονικοποίηση βάσει του αριθμού παραπομπών για κάθε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε συγκεκριμένο θέμα. Μέτρηση της μέσης επίδρασης κάθε άρθρου.
Το ποσοστό των άρθρων με διεθνή συνεργασία που δημοσιεύτηκαν από ένα πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένο θέμα
Αριθμός άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά
Ο συνολικός αριθμός του προσωπικού κάθε πανεπιστημίου που κέρδισε σημαντικό βραβείο/διάκριση σε κάποιο ακαδημαϊκό θέμα
Αναλυτικά, τα στοιχεία της Κατάταξης της Σαγκάης βρίσκονται στον σύνδεσμο: http://www.shanghairanking.com/ARWU2020.html.