Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τρομάζουν οι κακοποιήσεις ανηλίκων
Τρομάζουν οι κακοποιήσεις ανηλίκων

Τρομάζουν οι κακοποιήσεις ανηλίκων

Τη φρικωδία ολοένα και περισσότερων υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και παιδικής πορνογραφίας, καλούνται να διαχειριστούν οι Αρχές. Η αύξηση αυτή, των τραγικών αριθμών, αντιστοιχεί πλέον σε ένα περιστατικό ανά ημέρα. Σημαίνει, δηλαδή, ότι κάποιο παιδί στην Κύπρο πέφτει, σε καθημερινή βάση, θύμα εκμετάλλευσης διεστραμμένων ορέξεων.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, πρόκειται για τραγικές και σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να προβλεφθούν. Διαδραματίζονται ακόμη και στις “καλύτερες οικογένειες” και συμβαίνουν πάντοτε πίσω από κλειστές πόρτες. Όπως υπογραμμίζεται, η προστασία για το κάθε παιδί θα έρθει μέσω της διαπαιδαγώγησης του καθώς και μέσω της μηδενικής ανοχής και της άμεσης καταγγελίας.

Ειδικότερα, συμφωνά με στοιχεία της Αστυνομίας που εξασφάλισε ο «Φ», το 2017 εξετάστηκαν 138 (0,37/ημερησίως) υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Το 2018 εξετάστηκαν 167 (0,45/ημερησίως) υποθέσεις. Το 2019 εξετάστηκαν 211 (0,57) υποθέσεις. Μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αύγουστου 2020, εξετάστηκαν 123 (0,56) υποθέσεις. Ανάλογα τρομακτικοί είναι και οι αριθμοί για την παιδική πορνογραφία. Το 2017 εξετάστηκαν 130 (0,35/ημερησίως) υποθέσεις. Το 2018 εξετάστηκαν 133 (0,36) υποθέσεις. Το 2019 εξετάστηκαν 161 (0,44) υποθέσεις. Μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αύγουστου 2020, εξετάστηκαν 126 (0,57) υποθέσεις.

 

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση: «Πίσω από κάθε καταγγελία κρύβεται και μια άκρως τραγική ιστορία. Είναι πολύ σοβαρά και πολύ σκληρά τα όσα αναφέρονται σε αυτές τις υποθέσεις. Για αυτό είναι και ιδιαίτερα σημαντικός ο τρόπος προσέγγισης των θυμάτων». Εξήγησε, παράλληλα, ότι οι υποθέσεις αυτές λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες. «Μπορεί να συμβαίνει και στην “καλύτερη οικογένεια”. Δεν μπορείς να τις προβλέψεις και να κάνεις κάτι. Συχνά πρόκειται για δράστες – μέλη της οικογένειας, που έχουν πρόσβαση στο σπίτι και στα παιδιά». Εξάλλου, είπε, σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι ίδιες που αποφεύγουν να καταγγείλουν, καθώς ο θύτης μπορεί να είναι ο πατέρας ή και η μητέρα, ακόμη και αδέλφια. «Δεν προχωρούν σε καταγγελία λόγω και της σχέσης εξάρτησης».

Από το 2017, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου, έχει συσταθεί μια εξειδικευμένη ομάδα ανακριτών, η οποία εδρεύει στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και διερευνά σεξουαλικές υποθέσεις ανηλίκων. «Διασφαλίζεται για τα θύματα ένα περιβάλλον εμπιστευτικότητας, όπου θα νιώθουν ασφάλεια και θα μπορούν να καταθέσουν τα όσα βίωσαν. Πρέπει να γίνει σαφές στο παιδί και την οικογένεια του, ότι πρόκειται να βρει επαγγελματίες οι οποίοι ξέρουν πώς να χειριστούν την υπόθεση. Ότι δεν θα βγει προς τα έξω, πράγμα το οποίο τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Ότι εξασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα. Ενθαρρύνουμε όλα τα θύματα να προβαίνουν σε καταγγελίες και να ξεκινάει η έρευνα, ώστε να μην εκτίθενται ξανά και ξανά στην ίδια κατάσταση».

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο για την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των παιδιών–θυμάτων. «Όταν λαμβάνουμε την καταγγελία, προβαίνουμε στο δικαστήριο και ζητάμε είτε διατάγματα απομάκρυνσης του θύτη, είτε άλλα διατάγματα με σκοπό τη σωματική και συναισθηματική ασφάλεια του θύματος», είπε και πρόσθεσε: «Δίνεται προτεραιότητα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλλονται άμεσα οι ποινές».

Μηδενική ανοχή και καταγγελίες

Μηδενική ανοχή είναι η επιδίωξη των Αρχών, αφού όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, «εκείνο που θέλουμε, είναι από το πρώτο άγγιγμα να γίνεται καταγγελία. Διότι το πρώτο άγγιγμα θα γίνει χάιδεμα. Το χάιδεμα κάτι περισσότερο και στο τέλος θα φτάσουμε στο φαινόμενο που παρατηρούμε σήμερα, τους κατ’ επανάληψη βιασμούς. Επομένως, από την πρώτη στιγμή πρέπει να αναγνωρίζονται κάποιες κινήσεις ως λανθασμένες και μη φυσιολογικές και να αναφέρονται».

Όπως είπε, τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν για αυτό που βιώνουν είτε στο σχολείο, στους εκπαιδευτικούς, σε αρμόδιους φορείς. Μέσω τρίτων ατόμων που εμπιστεύονται ή και φίλων. Επίσης, άμεσα, μπορούν να το αναφέρουν στις γραμμές 22-808442 και 1460 της Αστυνομίας. «Ακόμη και ανώνυμα για συμβουλές. Διαθέτουμε εξειδικευμένο προσωπικό και ψυχολόγους για να παρέχουμε και τις συμβουλές και τη στήριξη. Λειτουργούς που θα εξηγήσουν τι είναι λάθος και τι σωστό».

Σημείωσε παράλληλα, ότι υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες δεν είναι γνωστές στις Αρχές και δεν έχουν καταγγελθεί ακόμη. «Μας απασχολεί ιδιαίτερα και για αυτό ζητάμε από κάθε παιδί και ενήλικο να προχωρά σε καταγγελία. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εύκολο».

Αναγκαία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Την πεποίθηση ότι η αύξηση των αριθμών σχετίζεται με την αύξηση των καταγγελιών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων εξέφρασε η διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα του Hope For Children, Άντρια Νεοκλέους. «Από τα στατικά διακρίνουμε ότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και ότι πλέον μιλάει. Δεν είναι όπως στο παρελθόν, όπου τέτοιες περιπτώσεις έμεναν καλά κρυμμένες. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Αυτό διότι στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης η μυστικότητα αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του προβλήματος». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι στις μέρες μας οι κοινωνικές συνθήκες είναι πολύ πιο πολύπλοκες και ευνοούν την αύξηση των περιστατικών. Ωστόσο, ο παράγοντας της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καταγγείλουν, ακόμη και τα παιδιά.

Πάντως, είπε, υπάρχει περιθώριο να γίνουν ενέργειες στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της πρόληψης. «Είναι σημαντικό να εξοπλίσουμε τα παιδιά, ώστε να αναγνωρίζουν αν κάτι που τους συμβαίνει είναι επιβλαβές για τα ίδια. Να αναγνωρίζουν το σωστό και το λάθος. Ποιες συμπεριφορές είναι επιτρεπτές και ποιες όχι. Αυτό, λόγου χάριν, μπορεί να γίνει μέσα από βιωματικές δραστηριότητες».

Παράλληλα, είπε, υπάρχει η ανάγκη να μπει στο ημερήσιο πρόγραμμα των σχολείων η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. «Πρέπει, επιτέλους, να ενταχθεί ως ύλη και τα παιδιά να ενημερώνονται και να γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους. Να μαθαίνουν τι είναι οι υγιείς σχέσεις. Τι σημαίνει σεβασμός. Πώς να βάζουν όρια. Το ίδιο και με τη χρήση του διαδικτύου, όπου θα πρέπει να ξέρουν ποιον και τι να εμπιστευτούν. Είναι εφόδια που μπορούν να προλάβουν τέτοιου είδους κακοποίηση. Πρέπει να ενταχθούν με συστηματικό τρόπο στη σχολική ζωή».

Τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι υπάρχουν άτομα και φορείς που μπορούν να εμπιστευτούν. «Τα παιδιά που σπάνε τη σιωπή τους καταφέρνουν να προστατέψουν και να σώσουν και άλλα παιδιά, τα οποία πιθανόν δεν βρίσκουν τη δύναμη να αναφέρουν αυτό που τους συμβαίνει. Για αυτό ακόμη και την υποψία θα πρέπει να τη συζητούν». Αν κάποιος δεν θέλει να πάει απευθείας στις Αρχές, μπορεί να απευθυνθεί στο Hope For Children, όπου και θα λάβει την απαραίτητη καθοδήγηση. «Λειτουργούμε τη γραμμή βοήθειας 1466, η οποία είναι ανοιχτή 24ωρες την ημέρα και δωρεάν».

Πηγή: philenews

Send this to a friend