Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς
Αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς

Αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς

 

 

Αυστηρή, γραπτή προειδοποίηση σε όλους τους ειδικούς γιατρούς απέστειλε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, υποδεικνύοντάς τους ότι ο τρόπος συμπεριφοράς τους εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας αλλά και οι συσσωρευμένες, λόγω πανδημίας, ανάγκες των πολιτών έχουν ρίξει την τιμή μονάδας στη βάση της οποίας πληρώνονται κατά 30% (από τα €13 που είναι η κατώτατη τιμή στην οποία υπολογίζονται οι αποζημιώσεις τους ανά ιατρική πράξη), γεγονός που σημαίνει ότι αν ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες, για τον μήνα Ιούνιο, οι ειδικοί γιατροί θα πρέπει να πληρωθούν στη βάση των €9,10.

Οι αυξημένες καταχωρήσεις στο λογισμικό του ΓεΣΥ τον Ιούνιο, ήταν αναμενόμενες από τον ΟΑΥ λόγω των αναγκών των δικαιούχων του Συστήματος, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί εξαιτίας των περιορισμών που ίσχυαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού τους δύο προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, ο ΟΑΥ παρακολουθώντας τις καταχωρήσεις των γιατρών το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, διαπίστωσε ότι η εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει καθόλου, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία για τα οικονομικά του ΓεΣΥ στη συνέχεια.

 

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός προχώρησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε πέντε βασικές κινήσεις.

– Πρώτον, αποφάσισε να συγκρατήσει την τιμή μονάδας στα €11,70 μόνο κατά 10% (και όχι κατά 30% από τα €13), αναλαμβάνοντας να καλύψει τα όποια κενά δημιουργηθούν. Ο ΟΑΥ ενημερώνοντας αρμοδίως τους γιατρούς τονίζει στη σχετική επιστολή του ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται με δεδομένο το γεγονός ότι οι ανάγκες των δικαιούχων ήταν συσσωρευμένες κατά τον Ιούνιο και ως εκ τούτου και η τιμή μονάδας επιβάλλεται να τύχει κάποιας «προστασίας» σε πρώτο στάδιο.

– Δεύτερον, ενημέρωσε επίσημα όλους τους ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ για την κατάσταση, υποδεικνύοντάς τους ότι η τιμή της μονάδας στη βάση της οποίας πληρώνονται, εξαρτάται και από τη δική τους συμπεριφορά. «Στα πλαίσια της ορθολογικής χρήσης των διαθέσιμων πόρων και της αντιμετώπισης των φαινομένων κατάχρησης του Συστήματος, οφείλετε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για ορθή χρήση του συστήματος και την άσκηση ορθής κλινικής πρακτικής χωρίς υπερβολές και καταχρήσεις», αναφέρει στη γραπτή σύσταση του προς τους γιατρούς ο ΟΑΥ.

– Τρίτον, προχωρεί στον διαχωρισμό των προϋπολογισμών ανά ειδικότητα, προσθέτοντας στον αρχικό κατάλογο των εφτά βασικών ειδικοτήτων άλλες δύο ειδικότητες.

– Τέταρτον, εντόπισε στο λογισμικό 70 συγκεκριμένους ειδικούς γιατρούς (διαφόρων ειδικοτήτων) των οποίων οι καταχωρήσεις στο σύστημα δεν συνάδουν με τις οικονομικές απαιτήσεις που έχουν υποβάλει στον Οργανισμό. Οι γιατροί αυτοί άρχισαν να λαμβάνουν επιστολές από τον ΟΑΥ και καλούνται να δικαιολογήσουν τόσο τις απαιτήσεις τους όσο και τις καταχωρήσεις τους στο λογισμικό, αφού η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους παραπέμπει σε κατάχρηση του Συστήματος. Σύμφωνα με τις διαδικασίες, ο ΟΑΥ ενημερώνει επίσημα τους γιατρούς παραθέτοντάς τους τα στοιχεία που έχει συλλέξει και αναμένει στη συνέχεια τις απαντήσεις των γιατρών. Σε περίπτωση που οι γιατροί δεν καταφέρουν να αποδείξουν την αναγκαιότητα των πράξεών τους, τα αιτήματά τους για αποζημιώσεις απορρίπτονται και δεν τους καταβάλλονται τα αντίστοιχα ποσά. Σχετική διαδικασία έχει ακολουθηθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα και από αρκετούς γιατρούς έχουν αφαιρεθεί ποσά από τις αποζημιώσεις που θα λάμβαναν από τον ΟΑΥ.

– Πέμπτον, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοι γιατροί δηλώνουν στον ΟΑΥ ότι υπάρχει κατάχρηση του Συστήματος με διενέργεια αχρείαστων δραστηριοτήτων, ο Οργανισμός έχει προσκαλέσει εκπροσώπους των επιστημονικών εταιρειών για να μελετήσουν τη συμπεριφορά και τη χρήση των υπηρεσιών σε κάθε ειδικότητα, ώστε μέσα από την ανάλυση των δεδομένων να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την κατάχρηση.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Στις δηλώσεις του στον «Φ», ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι «παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες ενέργειες, ο ΟΑΥ καταβάλλει τώρα προσπάθειες σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τις επιστημονικές εταιρείες ώστε να καταρτιστούν Κανονισμοί οι οποίοι θα εφαρμόζονται κατά ειδικότητα αφού στόχος όλων είναι να διαφυλαχθεί το Σύστημα, να λαμβάνουν οι δικαιούχοι χωρίς προβλήματα τις υπηρεσίες που χρειάζονται χωρίς να ταλαιπωρούνται ή να στερούνται οποιωνδήποτε υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να βρούμε και τον τρόπο να αποτρέπουμε τις καταχρήσεις από όποιον κι αν προέρχονται αυτές».

Σε ό,τι αφορά τους 70 γιατρούς οι οποίοι φέρονται να έχουν καταχραστεί του συστήματος, ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε ότι «θα ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και ο ΟΑΥ σίγουρα παρακολουθεί μέσω του λογισμικού όλες τις καταχωρήσεις και μπορεί να εντοπίσει, ευτυχώς, εάν κάτι δεν λειτουργεί σωστά».

Διαβούλευση για διαχωρισμό προϋπολογισμών

Σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό του γενικού προϋπολογισμού των ειδικών γιατρών, ανά ιατρική ειδικότητα, ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει ήδη σε διαβούλευση τόσο με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο όσο και με τις διάφορες επιστημονικές εταιρείες. Και αυτό κρίνεται απαραίτητο αφού όταν οι προϋπολογισμοί λειτουργούν ξεχωριστά οι όποιες καταχρήσεις παρατηρούνται θα επηρεάζουν το ύψος της τιμής μονάδας μόνο για τη συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα και όχι για όλους τους ειδικούς γιατρούς.

Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, «ο διαχωρισμός των προϋπολογισμών, ενδεχομένως να λειτουργήσει και αποτρεπτικά για κάποιους γιατρούς, αφού πλέον ο αριθμός των γιατρών που θα καλύπτονται από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό θα είναι περιορισμένος και ως εκ τούτου θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί αυτός ή αυτοί που καταχρώνται του Συστήματος και «ρίχνουν» έτσι την τιμή μονάδας στη βάση της οποίας πληρώνονται όλοι οι συνάδελφοι τους».

Ο διαχωρισμός των προϋπολογισμών είχε προωθηθεί το προηγούμενο διάστημα για επτά ιατρικές ειδικότητες οι οποίες κάλυπταν το 70% του συνολικού προϋπολογισμού. Σε μια προσπάθεια αύξησης του ελέγχου, ο ΟΑΥ προσθέτει πλέον άλλες δύο ειδικότητες και, όπως πληροφορούμαστε, η διαβούλευση μεταξύ του Οργανισμού και των εμπλεκόμενων επιστημονικών εταιρειών βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Οι εννέα ειδικότητες στις οποίες θα εφαρμοστεί ξεχωριστός προϋπολογισμός είναι η γαστρεντερολογία, δερματολογία – αφροδισιολογία, ενδοκρινολογία, καρδιολογία, μαιευτική – γυναικολογία, ορθοπεδική, οφθαλμολογία και ωτορινολαρυγγολογία, ρευματολογία.

«Σκοπός και στόχος της εφαρμογής ξεχωριστών προϋπολογισμών είναι να προστατευθούν οι αμοιβές των ειδικών γιατρών κάτι που θα συμβάλει στην καλύτερη και πιο υπεύθυνη διαχείριση», επεσήμανε ο κ. Τσινωντίδης.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend