Αρνητικά τα κόμματα για νέες προσλήψεις στο Δημόσιο
Αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο νέων προσλήψεων στο δημόσιο εμφανίζονται τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα εν μέσω της κρίσης που υφίσταται η κυπριακή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συζητήσεις γίνονται στην κοινωνία για τις παγοποιήσεις των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και το χρονικό διάστημα το οποίο θα τηρηθεί η παγοποίηση όπως επίσης και αν η αποπαγοποίηση των προσλήψεων είναι βιώσιμη για τα δημοσιονομικά του κράτους κατά την παρούσα περίοδο.
Το πάγωμα πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία έχει αποφασιστεί τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει το κράτος από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Από το πάγωμα εξαιρούνται οι θέσεις οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία πλήρωσης ή σε τομείς όπως αυτός της υγείας μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Το Economy Today, επικοινωνώντας με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, σκιαγραφεί την θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με το ζήτημα της παγοποίησης των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Μάριος Μαυρίδης σημειώνει ότι η σύμφωνα με τα δεδομένα της οικονομίας την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν νέες προσλήψεις. Το κράτος πρέπει να προβεί σε αναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας και τοποθέτηση υφιστάμενου προσωπικού για πλήρωση των κενών θέσεων και, προσωρινά, να μην μπει στην διαδικασία νέων προσλήψεων. Σημείωσε ότι ο δημόσιος τομέας είναι απαραίτητο λόγω της κρίσης να λειτουργήσει με περαιτέρω ευελιξία, παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα.
Εκπροσωπώντας την θέση του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Στέφανος Στεφάνου διευκρινίζει ότι το οριζόντιο πάγωμα προσλήψεων και προαγωγών είναι αντιπαραγωγικό και λανθασμένο για την ορθή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε επίσης ότι η καθολική παύση στις προσλήψεις θα επιφέρει και ζημιές στην ευρύτερη οικονομία. Πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι προτεραιότητες στο κάθε επιμέρους κομμάτι του δημόσιου τομέα όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και όχι να ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Ο κ. Άγγελος Βότσης, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σημειώνει ότι η Κυβέρνηση προέβη στην συγκεκριμένη απόφαση παγοποίησης των προσλήψεων χωρίς να γίνουν οι όποιες διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο κ. Βότσης τόνισε ότι η όποια συζήτηση για αποπαγοποίηση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπου θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα της κυπριακής οικονομίας ανάλογα και των επιδόσεων της τουριστικής βιομηχανίας και η επίπτωση που θα έχει στα δημοσιονομικά του κράτους. Κύριος παράγοντας που θα κρίνει το ζήτημα είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει μετά τον Σεπτέμβρη, είπε επίσης ο κ. Βότσης.
Η κ. Άννα Θεολόγου, ανεξάρτητη βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μιλώντας στο Economy Today, τόνισε ότι κύρια προτεραιότητα την παρούσα στιγμή είναι η επιβίωση του ιδιωτικού τομέα παράλληλα με την διαφύλαξη των υφιστάμενων θέσεων στον δημόσιο τομέα και όχι οι νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Η κ. Θεολόγου θεωρεί άτοπο να συζητούνται νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα ενώ ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση. Σημειώνει ότι η επιβίωση του δημόσιου τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την στήριξη που πρέπει να παρέχει το κράτος στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που αποτελούν τον ιδιωτικό τομέα. Παρατηρεί επίσης ότι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων και στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ήταν μεγάλο ατόπημα την παρούσα στιγμή αφού θα επιδεινώσουν την κατανάλωση στην αγορά, δημιουργώντας φαύλους κύκλους και επιδείνωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας.
Πηγή: economytoday.sigmalive.com