Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παραμένει «αγκάθι» η εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού
Παραμένει «αγκάθι» η εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού

Παραμένει «αγκάθι» η εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού

 

 

Η μέθοδος εξυπηρέτησης των πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού εξακολουθεί ν’ αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στις διαδικασίες μετακίνησης των εταιρειών από το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας προς το νέο ενεργειακό κέντρο.

Ένα ζήτημα που εάν δεν επιλυθεί σύντομα, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες που καταβάλλονται όλα αυτά τα χρόνια για «απεγκλωβισμό» μιας παραλίας τριών χιλιομέτρων από τις οχληρές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας παρευρέθηκε στην προχθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας κι ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαδικασίες μεταφοράς των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου στην περιοχή του Βασιλικού, κατά πόσο δηλαδή θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης.

 

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Βύρας ανέφερε ότι μπορεί να υπήρξε μια φυσιολογική καθυστέρηση στην προώθηση των διαδικασιών λόγω του κορωνοιού, εκτιμά ωστόσο ότι η μη σύγκλιση μέχρι σήμερα της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα, έχει επιφέρει σοβαρή οπισθοδρόμηση στην όλη διαδικασία.

Περαιτέρω, ο δήμαρχος γνωστοποίησε πως ήδη έχει αποστείλει επιστολές προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, παραθέτοντας τα σημαντικά θέματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η μετακίνηση των εγκαταστάσεων το συντομότερο.

Όσον αφορά τα υγρά καύσιμα, ο κ.Βύρας σημειώνει ότι εκκρεμεί η έκδοση των άδειων οικοδομής για την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια σε σχέση με τις νέες εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και με τους αγωγούς.

Επιπλέον, ο δήμαρχος ζητά όπως τεθούν από τις εταιρείες που διατηρούν ακόμα ποσότητες υγρών καυσίμων σε εγκαταστάσεις τους στη Λάρνακα τελικές ημερομηνίες για την πλήρη λειτουργία των νέων τους εγκαταστάσεων στο Βασιλικό ή για την πλήρη εξυπηρέτηση τους από άλλες εταιρείες.

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υγραερίου, ο Α. Βύρας ενημέρωσε τους αρμόδιους υπουργούς ότι εκκρεμεί η έκδοση άδειας οικοδομής για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια στο Βασιλικό.

Με δεδομένο ότι έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής της κοινοπραξίας VLPG κι έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες, ο Δήμος Λάρνακας θεωρεί ότι θα πρέπει η κοινοπραξία να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με την τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων τους, ενώ η ιδία διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και από τα ΕΛ.ΠΕ. μετά την έκδοσης της άδειας οικοδομής.

 

Χάσμα απόψεων

Το σοβαρότερο πρόβλημα που απασχολεί το Δήμο Λάρνακας σχετίζεται με τη μεγάλη διαφορά που εξακολουθεί να προκύπτει στην προσέγγιση του θέματος εξυπηρέτησης των πλοίων μεταφοράς υγραερίου μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των εταιρειών. Ένα ζήτημα για το οποίο ο δήμος της πόλης εκτιμά ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις το συντομότερο.

Ο Δήμος Λάρνακας πιστεύει ότι το θέμα αυτό απαιτεί ιδιαίτερη αποφασιστικότητα εκ μέρους του κράτους, προκειμένου να εξευρεθεί η λύση που θα γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές. «Ως δήμος, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σε τρεις εβδομάδες η κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συνέρθει εκ νέου για να εξετάσει την πρόοδο των εργασιών.

Παράλληλα, θετικό είναι και το γεγονός ότι καθορίστηκαν οι συναντήσεις της επιτροπής Παρακολούθησης και αναμένεται να καθοριστεί και η συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής. Αναμένουμε σχετική ενημέρωση, η οποία θα καθορίσει και τα επόμενα μας βήματα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λάρνακας.

 

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ

Στο μεταξύ, οι βουλευτές ΑΚΕΛ Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης και Ευανθία Σάββα, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά τη συζήτηση του θέματος, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εκφράζοντας με τη σειρά τους τις ανησυχίες τους για τη διαφωνία που προκύπτει μεταξύ Αρχής Λιμένων και κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου αναφορικά με τον χώρο και τον τρόπο εκφόρτωσης του υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού.

Σημειώνουν, ακόμα, ότι προκύπτουν και ορισμένα άλλα ζητήματα αναφορικά με την έκδοση κάποιων αδειών οικοδομής. «Η διαφωνία αυτή ενδεχομένως να επιφέρει ανατροπή στους σχεδιασμούς και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης, όπως αυτά συμφωνήθηκαν μετά από πολλές πιέσεις και πολλούς αγώνες του κόσμου της Λάρνακας, τα οποία έχουν ως καταληκτική ημερομηνία τις 31 Δεκεμβρίου 2020», καταλήγουν οι βουλευτές, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και για την απουσία εκπροσώπου της Αρχής Λιμένων Κύπρου από την τελευταία συνεδρία, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκε.

ΒΑΣΟΣ  ΒΑΣΟΥ

 

 

Send this to a friend