Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ο Κώστας Καδής στην επαρχία Λάρνακας
Ο Κώστας Καδής στην επαρχία Λάρνακας

Ο Κώστας Καδής στην επαρχία Λάρνακας

 

 

Με γεωργούς που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες Λάρνακας κι ελεύθερης Αμμοχώστου, συναντήθηκε τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, με σκοπό ν’ ακούσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, ιδιαίτερα μετά τις νέες προκλήσεις που αναδύονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού.

Το σοβαρότερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη διάθεση αγροτικών προϊόντων, καθότι λόγω του Covid-19 πολλά ξενοδοχεία κι εστιατόρια παραμένουν κλειστά.

Ο Κώστας Καδής επισκέφθηκε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στα Κοκκινοχώρια και σε κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, εξαγγέλλοντας πακέτο μέτρων, για στήριξη του αγροτικού κόσμου που κινδυνεύει με καταστροφή, αφού μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων παραμένουν αδιάθετα λόγω της κρίσης που μαστίζει τις τουριστικές επιχειρήσεις.

 

«Είναι γεγονός ότι λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν, για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του κορωνοιού, έμειναν κλειστά εστιατόρια, ξενοδοχεία κι άλλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη διάθεση αγροτικών προϊόντων», ανέφερε ο υπουργός.

Περισσότερο έχουν επηρεαστεί οι φυτείες των καρπουζιών, αφού μεγάλες ποσότητες των φρούτων αυτών προορίζονταν για διάθεση σε ξενοδοχειακές μονάδες και σ’ εστιατόρια.

Ωστόσο, μετά το λουκέτο που ισχύει στις επιχειρήσεις αυτές από τον περασμένο Μάρτιο, ένας πολύ μεγάλος αριθμός καρπουζιών παραμένει αδιάθετος και κινδυνεύει με καταστροφή. «Ήδη οι παραγωγοί καρπουζιών έχουν στηριχθεί με ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ, ώστε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις φυτείες τους και να προχωρήσουν σε εξαγωγές, ενώ παράλληλα ως κυβέρνηση μελετάμε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων», συμπλήρωσε ο Κώστας Καδής.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι ποσό 700 χιλιάδων ευρώ θα διατεθεί σε παραγωγούς λαχανικών, σύμφωνα με τον υπουργό, για να καταφέρουν και αυτοί να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που προέκυψαν από την κρίση.

Εξάλλου, την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του Υπουργείου Γεωργίας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γεωργικός κόσμος εξαιτίας του κορωνοιού εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θ’ αμβλύνουν, ως ένα βαθμό, τα ζητήματα που προέκυψαν με την περίσσεια προϊόντων.

Ο Κώστας Καδής δήλωσε ότι τη δεδομένη στιγμή η μοναδική διέξοδος για μερική επίλυση των προβλημάτων των αγροτών μας αποτελούν οι εξαγωγές στο εξωτερικό.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη συζητιέται και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα προωθηθεί συγκεκριμένη πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, με στόχο να εξισορροπηθεί κάπως η αγορά.

Για την ενίσχυση των γεωργών αποφασίστηκε, επίσης, να παραχωρηθεί ένα χρηματικό ποσό ανά τόνο που θα εξάγεται.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend