Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Λογοτεχνικά Βραβεία Παιδικής Νεανικής Λογοτεχνίας 2019
Λογοτεχνικά Βραβεία Παιδικής Νεανικής Λογοτεχνίας 2019

Λογοτεχνικά Βραβεία Παιδικής Νεανικής Λογοτεχνίας 2019

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου για τέσσερις και πλέον δεκαετίες αγκάλιαζει την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και στηρίζει την προσπάθειά του για βιβλία που τα παιδιά και οι έφηβοι θα αγαπήσουν, καθώς αντιλαμβάνεται πως αυτοί είναι οι αυριανοί πολίτες και διάδοχοι του κόσμου μας, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Τα Βραβεία Παιδικής Νεανικής Λογοτεχνίας 2019 του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, με αθλοθέτη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, απονέμονται με ομόφωνες αποφάσεις της Κριτικής Επιτροπής.

Το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος απονέμεται στο έργο «Φιλία με άρωμα λεβάντας» της Αναστασίας Ξενοφώντος Γαϊτάνου. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, με κεντρική ηρωΐδα τη δεκαπεντάχρονη Θάλεια, το οποίο, εξετάζοντας θέματα όπως η απώλεια, το πένθος και ο θάνατος, “κατεβάζει” το μέγα θέμα του θανάτου στις μικρότερες ηλικίες. Ταυτόχρονα, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση, το μυθιστόρημα καταλήγει να γίνεται ύμνος στη φιλιά και διαμαρτυρία σε κάθε μορφή σχολικού εκφοβισμού.

Το Β΄ βραβείο μυθιστορήματος απονέμεται στο ερωτικό-εφηβικό μυθιστόρημα του Παναγιώτη Κακούση «Η Αστρινή», το οποίο, με λυρισμό και έντονα στοιχεία διακειμενικότητας με έργα της νεοελληνικής γραμματείας, λειτουργεί ως μαθητεία στον έρωτα και στην ομορφιά του. Μέσα από μια πλοκή γεμάτη περιπέτεια, κίνηση και δράση δίνει το έναυσμα στον έφηβο αναγνώστη να προβληματιστεί και να διαμορφώσει τη δική του στάση απέναντι στο διαφορετικό, το οποίο σήμερα μπορεί να είναι και ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

 

 

Έπαινος απονέμεται στο μυθιστόρημα του Σταύρου Παναγιώτου «Ένα μπουκάλι μυστικοβούτυρο».

Το βραβείο για ανέκδοτο λογοτεχνικό έργο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα / πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως απονέμεται στο έργο «Ιούνιος στο κάστρο της Μέντας», της Ισμήνης Μ. Παφίτη. Αξιοποιώντας τη φαντασία, το χιούμορ, το παιχνίδι, τις γρήγορες εναλλαγές των εικόνων, καταστάσεων και προσώπων και τις δυνατότητες της γλώσσας, οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες του πιο πάνω διηγήματος, ταυτιζόμενοι με τους πρωταγωνιστές, την Άννα, τον Χάρη, τον Ιάσονα και τη Βεατρίκη, καλούνται να αποδεσμευτούν από τη λογική και να ταξιδέψουν δημιουργικά πίσω στον χρόνο. Μέσα από την επιλογή θεματοποίησης ενός γεγονότος από την παγκόσμια ιστορία, της παπικής βούλας «Vox in Rama» του 1233, ο συγγραφέας θίγει θέματα που αφορούν κυρίως τη θέση της γυναίκας τότε και τώρα ενώ ταυτόχρονα, προβάλλει την αξία των εκπαιδευτικών επισκέψεων, που στοχεύουν στη μάθηση μέσω της απόκτησης εμπειριών και συμβάλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας

Έπαινοι απονέμονται στα έργα «Τα κοντά μαλλιά σού πάνε πολύ» του Δημήτρη Λαζάρου και «Γεννημένος πειρατής… ή μήπως όχι;» της Μαρίας Λοΐζου.

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Κατερίνα Καρατάσου, Μαργαρίτα Ιωάννου, Κώστας Κατσώνης, Φλώρα Τιμοθέου, και Χριστίνα Χριστοδούλου.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org

Facebook: Boccf

Send this to a friend