Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε ρυθμούς Γ΄φάσης μπαίνει το ΓεΣΥ
Σε ρυθμούς Γ΄φάσης μπαίνει το ΓεΣΥ

Σε ρυθμούς Γ΄φάσης μπαίνει το ΓεΣΥ

Σε ρυθμούς «τρίτης» φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας άρχισε να μπαίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφού μετά το ομαλό σχετικά ξεκίνημα της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, ο ΟΑΥ επιβάλλεται τώρα να προετοιμαστεί για το Φθινόπωρο, οπόταν και θα ενταχθούν, εκτός απροόπτου, στο Σύστημα όλες οι υπηρεσίες οι οποίες έμειναν εκτός, λόγω περιστάσεων τον Ιούνιο.

Ο διάλογος με τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ σε τρεις περίπου μήνες, είχε αρχίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και η διαβούλευση μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και των Φορέων/Συνδέσμων οι οποίοι εκπροσωπούν νοσηλευτές και μαίες, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους και οδοντιάτρους βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο τη στιγμή που διεκόπη λόγω κορωνοϊού και περιοριστικών μέτρων τον Μάρτιο.

Μάλιστα ο ΟΑΥ βρισκόταν τότε στο στάδιο της επεξεργασίας των οικονομικών προτάσεων που θα έθετε ενώπιον των διαφόρων επαγγελματιών ομάδων. Τα δεδομένα ωστόσο πλέον έχουν αλλάξει για τον Οργανισμό, αφού ως γνωστό τα περιοριστικά και οικονομικά μέτρα που είχαν ληφθεί από την Κυβέρνηση, έχουν πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το Ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας και ως εκ τούτου ο ΟΑΥ είναι υποχρεωμένος αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε νέους υπολογισμούς οι οποίοι θα βασίζονται στις νέες οικονομικές δυνατότητες του ΓεΣΥ και στη συνέχεια να καλέσει εκ νέου τους επαγγελματίες για να συνεχίσει το διάλογο μαζί τους.

Οι προτάσεις που ετοιμάζονται θα αφορούν την κάθε επαγγελματική ομάδα ξεχωριστά και θα περιλαμβάνουν, εκτός από τις αποζημιώσεις των επαγγελματιών, τους όρους συμμετοχής τους στο Σύστημα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα προσφέρουν της υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Η διαδικασία αυτή, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών αφού βάσει των σημερινών δεδομένων το ΓεΣΥ θα μπει στην πλήρη εφαρμογή του το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Παράλληλα με την ετοιμασία των προτάσεων του για τους επαγγελματίες υγείας, ο ΟΑΥ βρίσκεται αυτή τη στιγμή και στο στάδιο της προετοιμασίας του για την ένταξη των Κέντρων αποκατάστασης και των Κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας στο ΓεΣΥ.

Στην περίπτωση αυτή, ο Οργανισμός έχει αναθέσει τη διενέργεια μελέτης σε ειδικούς συμβούλους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε χαρτογράφηση των δεδομένων που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και θα προχωρήσουν στις δικές τους εισηγήσεις για τον τρόπο που οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Προηγουμένως ο ΟΑΥ είχε συναντήσεις με όλα τα Κέντρα που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο και προσφέρουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας ή υπηρεσίες αποκατάστασης και η μελέτη που ετοιμάζεται θα βασιστεί στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί.

Στασιμότητα φαίνεται να παρατηρείται στα θέματα που αφορούν την ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Σύστημα Υγείας καθώς και τις υπηρεσίες ασθενοφόρων. Η προετοιμασία αλλά και ο διάλογος που επιβάλλεται να ακολουθήσει με τα νοσηλευτήρια σε δημόσιο και ιδιωτικά τομέα τα οποία διαθέτουν ΤΑΕΠ και υπηρεσίες ασθενοφόρων αναμένεται ότι θα αρχίσουν στα μέσα του καλοκαιριού αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» και για τις δύο αυτές υπηρεσίες, προκύπτουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει πρώτα να διευρινιστούν μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών.

Εξακολουθούν να διαμαρτύρονται οι αναισθησιολόγοι

Στις διαμαρτυρίες τους για τον τρόπο αντιμετώπισης τους από τον ΟΑΥ επανήλθαν χθες οι αναισθησιολόγοι υποστηρίζοντας ότι οι απαντήσεις που έχουν ζητήσει για διάφορα ερωτήματα τους δεν έχουν ακόμα δοθεί από τον Οργανισμό.

Σε ανακοίνωση της η Αναισθησιολογική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει ότι «η αβεβαιότητα των αναισθησιολόγων συνεχίζεται διότι όπως έχουμε πληροφορηθεί, δεν υπάρχει ετοιμότητα για ξεχωριστές πληρωμές, με τις τιμές των DRG ακόμα να εκκρεμούν, με παραπομπή του κάθε αναισθησιολόγου ξεχωριστά στις κλινικές να διαπραγματευτεί τα αυτονόητα και με αναισθησιολόγους πολλών ταχυτήτων».

Οι αναισθησιολόγοι ζητούν ξεχωριστή αμοιβή για τον καθένα, σημειώνοντας ότι οι αμοιβές πρέπει να στηρίζονται στον κατάλογο που δόθηκε στον ΟΑΥ με μείωση 15%.

Επίσης, «τα DRGs (ομάδες συγγενών διαγνώσεων) θα πρέπει να στηρίζονται στη βαρύτητα του περιστατικού (συνοσηρότητες, Classification of American Society of Anesthesiologists, επείγοντα/μη επείγοντα) ενώ στα επείγοντα περιστατικά η διενέργεια προεγχειρητικού ελέγχου να περιλαμβάνεται εντός των DRGs με την ίδια βαρύτητα όπως και στην εξωνοσοκομειακή ιατρική».

Ακόμη, ζητούν όπως καθοριστεί η αμοιβή στην περίπτωση πολλαπλών επεμβάσεων με την πολιτική κοστολόγησης που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αναφέρεται ότι το λογισμικό σύστημα σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΟΑΥ, θα είναι έτοιμο για το διαχωρισμό της αμοιβής των γιατρών (γενικά) από την αποζημίωση των νοσηλευτηρίων στις αρχές Ιουλίου οπόταν και θα πρέπει να καταβληθούν για πρώτη φορά τα ποσά για τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψη. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην προετοιμασία του λογισμικού είχε αποδοθεί από τον ΟΑΥ στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Οργανισμός στην προώθηση διαφόρων διαδικασιών κατά τους μήνες των περιοριστικών μέτρων. Ο διαχωρισμός των αμοιβών αποτελεί εξάλλου και πρόνοια της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΑΥ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων.

Γενική Χειρουργική και μαιευτική κατέχουν τα σκήπτρα

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι εισαγωγές ασθενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Κατά δεκάδες εκδίδονται καθημερινά τα παραπεμπτικά για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται στο λογισμικό του ΓεΣΥ, στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του Συστήματος έχουν ήδη εισαχθει και λαμβάνουν υπηρεσίες εκατοντάδες ασθενείς.

Αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του ΟΑΥ, από την 1η Ιουνίου μέχρι χθες το απόγευμα, στο λογισμικό του ΓεΣΥ είχαν καταχωρηθεί συνολικά 2346 παραπεμπτικά για ενδονοσοκομειακή φροντίδα καθώς και 1.091 εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τις παραπομπές για ενδονοσοκομειακή φρόντιδα από τις 2.346 μόνο 130 αφορούσαν τα δημόσια νοσηλευτήρια και οι υπόλοιπες τα ιδιωτικά νοσοκομεία του Συστήματος.

Οι εισαγωγές που καταγράφηκαν, αφορούσαν στο σύνολο τους τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ, αφού τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για σύνδεση των υπηρεσιών τους με το λογισμικό του Συστήματος. Από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις τις προηγούμενες ημέρες ότι όλα τα στοιχεία των κρατικών νοσοκομείων θα καταχωρηθούν στο λογισμικό του ΓεΣΥ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Κατά τις πρώτες 11 ημέρες εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ φαίνεται να έχουν υποβληθεί 102 απαιτήσεις για αποζημίωση καθώς και 210 προκαταρκτικές απαιτήσεις γεγονός που καταδεικνύει ότι έχουν μέχρι σήμερα διενεργηθεί πέραν των 300 χειρουργικών επεμβάσεων εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό παραπεμπτικών για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη αφορά την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής (521) και ακολουθεί η μαευτική-γυναικολογία με 449, ορθοπεδική με 184, η ωτορινολαρυγγολογία με 119 και η παθολογία (νοσηλεία ασθενών) με 115 παραπεμπτικά.

Send this to a friend