Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αγανάκτηση με τα πρωτόκολλα των νηπιαγωγείων
Αγανάκτηση με τα πρωτόκολλα των νηπιαγωγείων

Αγανάκτηση με τα πρωτόκολλα των νηπιαγωγείων

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι οδηγίες για τα νηπιαγωγεία και τους βρεφοκομικούς σταθμούς, με τους εμπλεκόμενους να σημειώνουν ότι ασφυκτιούν. Ο κλάδος επιδιώκει συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς όπως συζητείται το 1/3 των ιδιωτικών νηπιαγωγείων σκέφτεται να μην ανοίξει καθόλου. Λάδι στη φωτιά αποτέλεσε το νέο πρωτόκολλο, που δημοσιεύθηκε χθες το απόγευμα και αφορά τη λειτουργία των βρεφοκομικών σταθμών.

Μεταξύ άλλων, το προσωπικό καλείται σε ορισμένες περιπτώσεις να φορά μακρυμάνικη ρόμπα μίας χρήσης, μάσκα, γάντια και ασπίδα προσώπου. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, Λαύρα Ηρακλέους, σχολίασε ότι πρόκειται για «παρατραβηγμένα μέτρα» και πως όλος ο κλάδος βρίσκεται σε εκνευρισμό.

Ειδικότερα, στο πρωτόκολλο αναφέρεται πως κατά τη φροντίδα βρεφών από μηδέν έως 24 μηνών, οι παιδοκόμοι θα πρέπει να φέρουν ειδικές προστατευτικές μακρυμάνικες ποδιές μίας χρήσης, να φορούν μάσκες και ασπίδα προσώπου. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που πρόκειται να κρατήσουν ένα παιδί, είτε επειδή κλαίει είτε επειδή πρόκειται να το ταΐσουν. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες παιδιών, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική, με εξαίρεση τη διαδικασία ετοιμασίας και σερβιρίσματος φαγητού, κατά την οποία είναι απαραίτητη η χρήση γαντιών μιας χρήσης.
Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε αίθουσα απασχόλησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12, τηρουμένης πάντοτε της αναλογίας του ενός ανά 3 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση. Επιπλέον, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος γονέων ή άλλων προσώπων στον σταθμό, πλην των παιδιών και των νηπιαγωγών. Σε περίπτωση εισόδου άλλου προσώπου, τότε πρέπει να τηρείται αυστηρά ημερολόγιο εισόδου και δραστηριοτήτων.

Πριν την είσοδό τους στον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό, τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού. Θα πρέπει να προκαθοριστούν διαφορετικές ώρες άφιξης και αναχώρησης για τα παιδιά, τα οποία θα διαχωριστούν σε μικρές ομάδες.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, Λαύρα Ηρακλέους, εξέφρασε στον «Φ» τις ανησυχίες του κλάδου, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας.

«Οι ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων έχασαν τον ύπνο τους. Δεν ξέρουν αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι. Αν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν. Ακόμη, τι θα γίνει με τους νηπιαγωγούς τους». Όπως είπε, τα μέτρα φέρνουν μια μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών των νηπιαγωγείων, σε βαθμό τέτοιο που το 1/3 ενδέχεται να μην ανοίξει. «Δεν τους συμφέρει διότι η μείωση των παιδιών είναι μεγάλη και τα λειτουργικά έξοδα αυξημένα».

Ταυτόχρονα, σχολίασε πως υπάρχουν σημεία του πρωτοκόλλου που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. «Δεν γίνεται να λένε ότι θα κάθονται ανά τραπέζι δύο παιδιά, διαγωνίως. Η κάθε αίθουσα έχει τρία με τέσσερα τραπέζια, δηλαδή χωράνε οκτώ παιδιά. Δεν μπορείς να χωρέσεις άλλα τόσο τραπέζια. Δεν μπαίνει σε εφαρμογή με τίποτα!». Ακόμη εξήγησε, πως δεν μπορεί κάθε παιδί να έχει τη δική του καρέκλα, τραπέζι, θρανίο. «Πώς θα τα περιορίσουμε σε ένα κάθισμα; Θα κάνουμε τους αστυνομικούς; Έστω και αν βάλουμε το όνομά τους, για χάρη των πρωτοκόλλων, εκείνα για παιχνίδι θα τρέχουν να ανταλλάξουν καρέκλα. Το ίδιο και με τα μολύβια. Επίσης, πώς θα τα κρατήσουμε μακριά από τους φίλους τους που έχουν να δουν τόσο καιρό;».

Αντίδραση για τις ποδιές των συνοδών

Ως ταπείνωση, στιγματισμό και διάκριση, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Ειδικών Σχολείων Λευκωσίας, Παναγιώτης Σαββίδης, τη μέριμνα τοποθέτησης ρόμπας μίας χρήσης στους συνοδούς των παιδιών με αναπηρία. «Το άτομο που έγραψε τι πρέπει να κάνουν οι σχολικοί συνοδοί, δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο σχολείο». Εξάλλου, είπε, στέλνει μήνυμα προς όλους, ότι το άτομο με αναπηρία είναι άρρωστο. «Είναι στίγμα για τα άτομα με την αναπηρία». Είπε ακόμη, ότι αφήνει πικρή γεύση το γεγονός ότι οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν σχετικό έντυπο. «Δεν είναι μόνο διάκριση, αλλά και ταπείνωση. Είναι μια τραυματική εμπειρία να πρέπει να αποδείξεις ότι το παιδί σου δεν είναι άρρωστο».

Στον αέρα το άνοιγμα των κυλικείων

Υπό σκέψη βρίσκονται οι κυλικειάρχες στα σχολεία για την επαναλειτουργία των καντινών τους, αφού λόγω και των μέτρων που εφαρμόζονται, το άνοιγμα γίνεται δυσβάσταχτο. «Υπάρχουν κυλικεία που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν», σημείωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κυλικείων, Λουκάς Καψής, διευκρινίζοντας πως κατόπιν επαφής με το υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώθηκε πως το άνοιγμα είναι προαιρετικό για τους επαγγελματίες που το επιθυμούν.

Όπως είπε, «απομένουν μόλις 10 εργάσιμες ημέρες. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν διαθέτουν το απόθεμα που χρειάζεται για να αγοράσουν τα προϊόντα με τα οποία θα εφοδιάσουν τις καντίνες τους. Από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα είχαμε μηδενικά εισοδήματα.

Επιπλέον, λόγω των μέτρων στο σχολείο, φοιτούν τα μισά παιδιά. Επί παραδείγματι, σε μία μονάδα των 400 μαθητών, δικαιούνται να πάνε την ημέρα 200 μαθητές και στην πραγματικότητα πηγαίνουν 60». Ταυτόχρονα είπε πως γίνεται μόλις ένα δεκάλεπτο διάλειμμα. Πως έτσι κι αλλιώς τα παιδιά σχολάνε πιο νωρίς και πως οι εκπαιδευτικοί φτιάχνουν οι ίδιοι τα ροφήματα τους. «Ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν θα καλύψουμε», είπε.

Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών, Ντίνος Έλληνας, διευκρίνισε ότι με χθεσινή εγκύκλιο δίνουν την ελευθερία στα κυλικεία να ανοίξουν εφόσον το επιθυμούν. «Μετά και από συνεννόηση του κυλικειάρχη, της Διεύθυνσης του σχολείου και του συνδέσμου γονέων. Ωστόσο, είτε αποφασίσουν να ανοίξουν είτε να παραμείνουν κλειστοί, δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν κανένα ενοίκιο. Ούτε, επίσης, για τους μήνες που παρέμειναν κλειστοί», κατέληξε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend