Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Κορωνοϊός: Από αύριο η νέα χαλάρωση
Κορωνοϊός: Από αύριο η νέα χαλάρωση

Κορωνοϊός: Από αύριο η νέα χαλάρωση

Θα προλάβουν το τριήμερο του κατακλυσμού τα κολυμβητήρια και οι πισίνες αφού επαναλειτουργούν από αύριο 5 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι η 3η φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων αρχίζει από την ερχόμενη Τρίτη.

Από την άλλη, όσοι προγραμματίζουν γάμους και βαφτίσεις μάλλον πρέπει να μεταφέρουν τα πλάνα τους για μεταγενέστερο στάδιο, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για καθορισμό ημερομηνίας κατά το διάστημα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου για τους γάμους «ανοικτού» τύπου σε ό,τι αφορά τις γαμήλιες δεξιώσεις. Για πιο «κλειστούς» γάμους με πολύ περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων, έχουν καθοριστεί και πάλι κριτήρια τα οποία όμως θα ισχύσουν από τις 24 Ιουνίου και μετά. Υπομονή πρέπει επίσης να κάνουν και όσοι προγραμματίζουν τη διοργάνωση φεστιβάλ, εκδηλώσεων και συναυλιών που επίσης μετατίθενται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε γενικές γραμμές, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε χθες τις εισηγήσεις που είχαν θέσει την Τρίτη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και οι επιστήμονες. Για τον λόγο αυτό, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί δεν διαφέρουν κατά πολύ από τα όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, με τη διαφορά ότι οι χαλαρώσεις που θα περιλαμβάνονται στην 4η φάση των χαλαρώσεων δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, ενώ και οι περιορισμοί που περιλαμβάνονται στην 3η φάση θα αρθούν σε δύο δόσεις.

 

 

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ούτε το μέτρο των 10 ατόμων ανά συνάθροιση δεν καταργείται, τουλάχιστον όχι μέχρι το τέλος Ιουνίου και όπως εξήγησε προχώρησε στη σχετική διευκρίνιση αφού ήδη «στο υπουργείο Υγείας φθάνουν πληροφορίες ή ερωτήματα από πολίτες οι οποίοι ετοιμάζονται να διοργανώσουν συγκεντρώσεις στα σπίτια τους και πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 άτομα».

Ως εκ τούτου, η 3η φάση των χαλαρώσεων αρχίζει στις 9 Ιουνίου με άρση αριθμού περιορισμών, συνεχίζεται στις 13 Ιουνίου με περισσότερες χαλαρώσεις και λήγει στις 24 Ιουνίου και όχι στις 14 Ιουλίου όπως προνοούσε ο αρχικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης.

Προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες

Οι χαλαρώσεις, επανέλαβαν και χθες οι επιστήμονες, «είναι δυνατό να γίνονται λόγω της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η Κύπρος». Ωστόσο, τόνισαν, «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο καθένας πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του για να μην υπάρξει απότομη αύξηση των κρουσμάτων».

Σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Ζωή Δωροθέα Πανά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το κλειδί θεωρώ είναι ότι πρέπει ο καθένας από εμάς να έχει στο μυαλό του ότι δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία, αλλά πρέπει να ζήσουμε αυτή την περίοδο με την καλύτερη ασφάλεια μαζί με τον κορωνοϊό. Εφόσον μπαίνουμε σε άρση των περιορισμών, θα πρέπει ο πολίτης να λειτουργήσει με υπεθυνότητα και να τηρήσει τα μέτρα, όπου και αν βρίσκεται είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στην παραλία, είτε σε χώρους εστίασης».

Σε εγρήγορση, είπε η κ. Πανά, «πρέπει να βρισκόμστε όλοι και να παρακολουθούμε πολύ στενά και την κατάσταση που θα επικρατήσει με την επανέναρξη των πτήσεων. Δεν είναι θέμα φόβου αλλά θέμα εγρήγορσης. Το γεγονός ότι θα ανοίξει η χώρα τα σύνορά της -και αυτό οφείλουμε να το κάνουμε- μας θέτει όλους σε εγρήγορση διότι πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας αν χρειαστεί για να μην αλλάξει η υπάρχουσα εικόνα σε ό,τι αφορά την επιδημία».

Από πλευράς του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, αναφερόμενος στις μαζικές συναθροίσεις οι οποίες θα επιτρέπονται από τον Σεπτέμβριο, εξήγησε ότι «ειδικά για τους γάμους και τις βαφτίσεις, όπως ξέρουμε ότι γίνονται οι γάμοι στην Κύπρο, υπάρχει ο κίνδυνος από τις χειραψίες, τους εναγκαλισμούς κ.λπ. και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι πολίτες οι οποίοι θα τηρήσουν τις αποστάσεις, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι η πλειοψηφία θα το κάνει αυτό». Σε σχέση με τα φεστιβάλ και τις συναυλίες ο κ. Τσιούτης επικαλέστηκε και ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία τα τοποθετεί για τη μετά τον Σεπτέμβριο περίοδο.

Άλλες 10.000 έλεγχοι σε εργαζόμενους

Τη διενέργεια ακόμα 10.000 εργαστηριακών ελέγχων αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβουλίο με στόχο να καλυφθεί, αυτή τη φορά, ποσοστό των εργαζομένων στους τομείς που επαναδραστηριοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου αλλά και στους τομείς που περιλαμβάνονται στην 3η φάση των χαλαρώσεων που αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε άτομα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και εργάζονται σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού. Ο έλεγχος θα διενεργηθεί σε παγκύπρια βάση, θα είναι δειγματοληπτικός και δεν θα αφορά στο σύνολο των ατόμων που εργάζονται στις εν λόγω επιχειρήσεις».

«Κλειστοί» γάμοι και βαφτίσια από τις 24 Ιουνίου

Γάμοι, βαφτίσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, ιδιωτικές συνάξεις και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης στην οποία συμμετέχουν πέραν των 10 ατόμων απαγορεύεται μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Από τις 24 Ιουνίου και μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας θα επιτρέπονται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και περιορισμών.

Συγκεκριμένα:

Από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 50 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα.

Από 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 άτομα σε εξωτερικό, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα.

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι για τα πιο πάνω σημεία 1 και 2, δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μαζική συνάθροιση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.

Διευκρινίζεται επίσης ότι, εφόσον τηρούνται τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται πιο πάνω ανεξαρτήτως του μεγέθους του χώρου.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, αίρονται οι περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα Διατάγματα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη δεδομένη στιγμή.

Επαναλειτουργεί ο εκπαιδευτικός μηχανισμός

Με πρωτόκολλα και προστατευτικά μέτρα πρόκειται να ολοκληρωθεί η επαναλειτουργία των σχολείων για όλες τις βαθμίδες. Έτσι, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 9 Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ειδικά σχολεία, οι καλοκαιρινές σχολές καθώς και τα ολοήμερα θερινά και δημόσια σχολεία, μαζί με καντίνες και μαγειρεία των μονάδων για σίτιση των μαθητών.

Όπως σημειώνεται, για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων εφαρμόζεται το πρωτόκολλο των δημοτικών με κάποιες τροποποιήσεις. Μεταξύ άλλων προβλέπεται, σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας νηπιαγωγείου να φοιτούν 3 παιδιά ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Τα παιδιά να μεταφέρουν φαγητό, φρούτο και νερό από το σπίτι τους. Να γίνεται συνεχής επιτήρηση κατά το πλύσιμο των χεριών και κατά τη χρήση της τουαλέτας. Τραπεζοκαθίσματα και εξοπλισμός να απολυμαίνονται μετά τη χρήση από κάθε παιδί. Επιπλέον, κάθε παιδί να έχει σηματοδοτημένο δικό του χώρο (καρέκλα, τραπέζι, θρανίο), καθώς και τα δικά του υλικά (γραφική ύλη, ψαλίδι, ζυμάρι, παιχνίδια). Ανά τραπέζι θα κάθονται δύο παιδιά, διαγωνίως.

Σχετικά με το πρωτόκολλο της ειδικής εκπαίδευσης, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα πως ο μέγιστος αριθμός παιδιών/ενηλίκων ανά αίθουσα θα είναι 12 άτομα, εφόσον τηρείται απόσταση δύο μέτρων. Στους εξωτερικούς χώρους προτρέπεται να τηρείται απόσταση πέντε μέτρων. Να αποφεύγεται χρήση αντικειμένων από κοινού και να απολυμαίνονται πριν να χρησιμοποιηθούν από άλλο παιδί. Ο σχολικός βοηθός/συνοδός να φέρει ειδικές προστατευτικές μακρυμάνικες ποδιές μίας χρήσης όταν πρόκειται να κρατήσει ένα παιδί (είτε επειδή κλαίει, είτε για να το ταΐσει). Επίσης να φορά μάσκα και διαφανές προστατευτικό πλαστικό. Να πλένεται και να πλένει το παιδί προτού αλλάξει την πάνα του. Να γίνεται χρήση γαντιών και ο χώρος όπου έγινε η αλλαγή να απολυμαίνεται. Τα ρούχα του παιδιού να αλλάζονται εάν είναι λερωμένα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων δημόσιων και κοινοτικών νηπιαγωγείων, Γιάννος Ιωάννου, ανέφερε στον «Φ» ότι αίτημα τους είναι όπως εξασφαλιστεί η υγεία των παιδιών. Επιπλέον, ανάμεσα στα αιτήματα των γονέων είναι όπως αγοραστεί με τη βοήθεια και των Σχολικών Εφοριών, πρόσθετος εξοπλισμός και παιχνίδια, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Ακόμη, να θερμομετρούνται τα παιδιά πριν την είσοδο τους στο σχολείο καθώς και κάθε αίθουσα να αποκτήσει και από ένα σχολικό βοηθό.

Πάντως, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, Λαύρα Ηρακλέους, είπε ότι θα αναγκαστούν να διαλέξουν λόγω των μέτρων προστασίας, το ποιοι μαθητές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν και ποιοι θα σταματήσουν. Θα δοθεί προτεραιότητα «στις μεγάλες ηλικίες, στην προ δημοτική, στα πεντάχρονα», είπε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend