
Ανακαλύψτε μαζί μας τα Κυπριακά κρασιά και στηρίξτε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»
Φέτος τον Ιούνιο, οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στηρίζουν τα κυπριακά οινοποιεία, διοργανώνοντας «Μήνα Κυπριακού Κρασιού». Στόχος των ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη του κυπριακού κρασιού, η στήριξη των οινοποιείων του τόπου μας και φυσικά, η ενίσχυση του συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», στον οποίο θα διατεθεί μέρος των εσόδων.
Η ενέργεια, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία επιλεγμένων Κυπριακών οινοποιείων και των υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ, θα προσφέρει το 5% των πωλήσεων από τις αγορές επιλεγμένων κυπριακών κρασιών που θα διαρκέσει από την 01/06 έως και την 01/07 στον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή». Στα πλαίσια της ενέργειας αυτής πολλά κρασιά θα διατίθενται σε προνομιακές τιμές. Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν Κυπριακές αλλά και ξένες ποικιλίες κρασιών που παράγονται στην Κύπρο και ταυτόχρονα να ενισχύσουν ένα ιδιαίτερο εγχώριο προϊόν, το κυπριακό κρασί, το οποίο μετράει χιλιάδες χρόνια ιστορίας στον τόπο μας και ξεχωρίζει για την ποιότητα και τη μοναδική του γεύση. Στηρίζοντας και δίνοντας «βήμα» στα κυπριακά οινοποιεία, η εταιρεία στηρίζει ταυτόχρονα τους σκοπούς του Συνδέσμου
Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που κυριολεκτικά… παίρνουν τα βουνά, με το που θα αρχίσουν οι πρώτες ζέστες, αντί για θάλασσα όπως οι περισσότεροι, καθιερώνοντας κυριακάτικες εξορμήσεις υπό… σκιά. Πολλοί εξ αυτών βάζουν στο πρόγραμμά τους και την επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο, για να ανακαλύψουν διά ζώσης τα μυστικά του κυπριακού κρασιού, από ανθρώπους που συνεχίζουν με μεράκι μια παράδοση αιώνων στο νησί.
Τα οινοποιεία που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές της Κύπρου, κυρίως σε Λεμεσό και Πάφο, προσφέρονται για να ζήσετε μια αλλιώτικη εμπειρία που συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. Τα περισσότερα από τα οινοποιεία προσφέρουν μαθήματα γευσιγνωσίας κρασιού, φροντίζοντας να μυήσουν τους επισκέπτες στην τέχνη της απόλαυσης του κρασιού, ενώ προσφέρουν ταυτόχρονα περιηγήσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις τους, καθώς και στους αμπελώνες τους.
Η Κύπρος διαθέτει τις δικές της γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού για την παραγωγή κρασιού, όπως το Ξυνιστέρι και το Σπούρτικο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών οίνων και το Μαραθεύτικο και το Μαύρο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ερυθρών. Στο νησί όμως καλλιεργούνται και πολλές άλλες γνωστές ποικιλίες, όπως το Σιράζ (Syrah), το Καμπερνέ σοβινιόν (Cabernet Sauvignon) και το Σαρντονέ (Chardonnay).
Αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιούνται στο νησί πέραν των 100 οινοποιείων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κερδίσει διακρίσεις σε διάφορες διοργανώσεις διεθνώς, διανοίγοντας σημαντικές προοπτικές για τη διεθνοποίηση και καταξίωση του κυπριακού κρασιού, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τη μακρά παράδοση του νησιού στην παραγωγή κρασιού πιστοποιεί και η παραγωγή της κουμανταρίας, ενός από τα αρχαιότερα καταγεγραμμένα κρασιά στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ο χρόνος παραγωγής του γλυκού αυτού κρασιού, που είναι μοναδικό στο είδος του και αποκλειστικότητα της Κύπρου, τοποθετείται κοντά στο 6500 π.χ.
Με σκοπό να στηρίξουν και να προβάλουν τα κρασιά των κυπριακών οινοποιείων, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αυτά του εξωτερικού, οι Υπεραγορές Αλφαμέγα εμπνεύστηκαν την πρωτοβουλία «Μήνας Κυπριακού Κρασιού». Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, οι Υπεραγορές Αλφαμέγα θα παρουσιάζουν στην ιστοσελίδα τους και ένα διαφορετικό κυπριακό κρασί, αναδεικνύοντας την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.