Σήμερα η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για το θέμα του λιμανιού
Αποφασίζουν μέτρα αντίδρασης οι αρχές της Λάρνακας εάν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το πώς προχωρεί το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας.
Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε πως ο δήμος προγραμματίζει τα επόμενα βήματα εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings που ενδιαφέρεται για ν’ αναλάβει το έργο. Εδώ και τρεις μήνες το συμβόλαιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο και στο Δήμο Λάρνακας θεωρούν απαράδεκτο να προκύπτει μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση για την ετοιμασία του συμβολαίου, από την στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η κυβέρνηση έχει δηλώσει επισήμως πως όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του τόπου, που θα επιφέρουν και νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει τάχιστα να προωθηθούν.
Και η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας θεωρείται το μεγαλύτερο έργο υποδομής που θα γίνει στην Κύπρο, αφού το συνολικό του κόστος, με την υλοποίηση όλων των φάσεων, θα φτάσει το 1,2 δις ευρώ.
Σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστούν κάποια μέτρα αντίδρασης, τα οποία, ωστόσο, θα είναι σύμφωνα με τα υπουργικά διατάγματα για τον κορωνοϊό. «Πιθανόν τα μέτρα αυτά να περιλαμβάνουν μια πρώτη διαμαρτυρία εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου, μέχρι να είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα. Εάν, όμως, μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το θέμα, τότε θα υποχρεωθούμε να εξαγγείλουμε κάποια μέτρα που θα είναι αλυσιδωτά», σημείωσε ο Ανδρέας Βύρας.
Ο Δήμαρχος της Λάρνακας τόνισε πως επικρατεί μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα για το υπό αναφορά έργο, το οποίο με την υλοποίησή του αναμένεται ν’ αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό όχι μόνο το τουριστικό προϊόν της πόλης, αλλά και της Κύπρου γενικότερα και θα εκτοξεύσει την τοπική οικονομία.
Ο κ.Βύρας είπε, ακόμα, ότι και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί επενδυτές ανησυχούν για την καθυστέρηση που παρατηρείται. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, πώς γίνεται να χρειάζονται τρεις μήνες για τον έλεγχο ενός συμβολαίου, από την στιγμή που τα πάντα είναι συμφωνημένα και δεν υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες», κατέληξε ο Α. Βύρας.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ