Απόγνωση γυμναστηρίων λόγω περιοριστικών μέτρων
Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο κλάδος των γυμναστών εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, με τους ίδιους να αναφέρουν πως έχουν καταστραφεί. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος πρωτοβουλίας για τη στήριξη των χώρων άθλησης και των γυμναστών, Ανδρέας Αριστείδου (στη μικρή φωτό), κάποιοι επαγγελματίες ήδη έβαλαν λουκέτο στους αθλητικούς χώρους τους, ενώ άλλοι πρόκειται να παραμείνουν άνεργοι. Με σκοπό να ανατρέψει την ολοκληρωτική ισοπέδωση, η εν λόγω πρωτοβουλία προώθησε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Υγείας, την οποία υπογράφουν 164 γυμναστήρια αλλά την υποστηρίζουν πολλαπλάσια, ζητώντας να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων χωρών και να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα γυμναστήρια.
Όπως εξήγησε ο κ. Αριστείδου, έχουν συσπειρωθεί γύρω στα 400 γυμναστήρια, που ζητούν οικονομική στήριξη από το κράτος και επαναλειτουργία του κλάδου κατά τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων. «Από αυτά τα γυμναστήρια προκύπτουν 5.000 άνεργοι γυμναστές», σημείωσε, και εκτίμησε ότι θα είναι χιλιάδες εκείνοι που θα μείνουν χωρίς εργασία. «Ενδεικτικά, υπήρχε γυμναστήριο με 30 εργαζόμενους και πλέον σκοπεύει να κρατήσει τους πέντε. Ταυτόχρονα, άλλοι γυμναστές ξεκίνησαν ήδη να κλείνουν τους χώρους τους, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να καλύψουν τα έξοδά τους. Μας έχει καταστρέψει η περίοδος που διανύουμε, τόσο εμάς όσο και τις σχολές πολεμικών τεχνών και χορού».
Πρέπει να μπορέσουν, είπε, να εργαστούν σιγά-σιγά καθώς και να λάβουν άδεια για προσωπική γυμναστική σε κλειστό χώρο. «Έχουμε χάσει τους μήνες αιχμής, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι οποίοι αποτελούν το 70% των εσόδων μας». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η εν λόγω περίοδος είναι εκείνη που τα γυμναστήρια προσλαμβάνουν και έκτακτους γυμναστές, ενώ αντιθέτως από τον Ιούλιο και έπειτα πέφτει ο ρυθμός των εργασιών τους και η προσέλευση του κόσμου. «Ο Αύγουστος είναι πάντοτε νεκρός μήνας. Στην πραγματικότητα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από τα ξενοδοχεία». Ο κ. Αριστείδου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί σχέδιο και να ληφθούν μέτρα για τη λειτουργία των χώρων άθλησης, όχι μόνο για να καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά και για να βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περίπτωση που επανέλθει η πανδημία το φθινόπωρο.
Εισήγηση της πρωτοβουλίας των γυμναστών, η οποία αναφέρεται και στην επιστολή, είναι όπως εφαρμοστεί η ελεγχόμενη είσοδος πελατών, κατόπιν ραντεβού, με ευθύνη του υπευθύνου κάθε χώρου. Με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν, θα διασφαλίζεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των παρευρισκόμενων τα δύο μέτρα. Παράλληλα, σημειώνεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η αύξηση της απόστασης μεταξύ των μηχανημάτων. Η απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων. Η επικάλυψη των λαβών των μηχανημάτων που έρχονται σε επαφή με τα χέρια των αθλητών, με πλαστικές μεμβράνες μίας χρήσεως. Ο συνεχής εξαερισμός των αιθουσών, καθώς και η απολύμανση των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ταυτόχρονα, η είσοδος των αθλητών να περιοριστεί μόνο από την κεντρική είσοδο και η έξοδός τους από την έξοδο κινδύνου. Για τα μαθήματα που γίνονται σε γκρουπ αθλητών, πέραν των προαναφερθέντων μέτρων, προτείνουν να μην αλλάζει η σύσταση των ατόμων του κάθε γκρουπ (ώστε ο κάθε αθλητής να έρχεται σε επαφή σταθερά με συγκεκριμένα άτομα) και σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μέγιστη συμμετοχή 10 ατόμων. Επίσης, να προσφέρεται κενό 15 λεπτών μεταξύ των γκρουπ, ώστε να απολυμαίνεται ο χώρος.
Αγωνία εκφράζουν οι ιδιοκτήτες
«Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τώρα, ο σύνδεσμος των γυμναστών έχει στείλει τρεις επιστολές χωρίς να λάβει κάποια απάντηση. Έχουν γίνει επαφές με τον ΚΟΑ. Έχει συσταθεί η πρωτοβουλία μας, που απέστειλε επίσης επιστολή την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από κανένα», είπε ο κ. Αριστείδου και πρόσθεσε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), δεν έχει υποβάλει καμία πρόταση. «Δεν υπάρχει σωτηρία, καθώς δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αρμόδιοι θα έπρεπε να ενημερώσουν την κοινωνία και να ξεκαθαρίσουν ότι εφόσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Πρέπει να εξηγήσουν ότι ο κόσμος δεν κινδυνεύει να νοσήσει από το γυμναστήριο, καθώς για να εξασφαλίσουν την άδεια λειτουργίας, τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, πέρα από τα μέτρα προστασίας που θα λαμβάνονται».
Ειδικότερα, στην επιστολή της η πρωτοβουλία, εκφράζει την αγωνία της για τον κλάδο των ιδιοκτητών γυμναστηρίων, ο οποίος έχει τηρήσει ευλαβικά τα κυβερνητικά διατάγματα και κλήθηκε να αναστείλει τη λειτουργία κάθε είδους δραστηριότητας λόγω του Covid-19. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι «στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά λύπης μας παρακολουθήσαμε την έλλειψη οποιουδήποτε πλάνου για την άμεση επαναλειτουργία του τομέα μας. Δυστυχώς, το γεγονός αυτό θα ολοκληρώσει την καταστροφή μας και θα οδηγήσει σε κλείσιμο των επιχειρήσεών μας».
Προσθέτει δε, ότι η επαναλειτουργία των χώρων άθλησης μπορεί να γίνει σε σωστές βάσεις σεβόμενοι πλήρως την υγεία των συνανθρώπων μας. Εξάλλου, ανάλογα μέτρα με εκείνα που προτείνουν, έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες χώρες στο εξωτερικό όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφουγκραστεί την αγωνία των επιχειρηματιών και των υπαλλήλων του κλάδου, καθώς κινδυνεύουν με αφανισμό. «Παρακαλούμε όπως περιλάβετε την επανέναρξη της λειτουργίας των γυμναστηρίων μας στη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων την 21η Μαΐου. Αυτή είναι η περίοδος, κατά την οποία μπορούμε να καλύψουμε μέρος των τεράστιων ζημιών που ήδη έχουμε επωμιστεί. Με την είσοδο στους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη και από τον Ιούνιο, δυστυχώς, το όφελος θα είναι από ελάχιστο έως και μηδενικό. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα άτομα τα οποία έρχονται στα γυμναστήρια σταματούν λόγω του καλοκαιριού και επιστρέφουν πλέον το φθινόπωρο. Εύκολα αντιληπτό τι κόστος συνεπάγεται για εμάς. Η πλειονότητά μας είμαστε οικογενειάρχες και αυτός είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσής μας».