Συνέντευξη Νίκου Αναστασιάδη: Τα απάνθρωπα μέτρα, ο μη επαναπατρισμός φοιτητών και πολλά άλλα…
Ως μοναχός στη «Μονή Προεδρικού» βίωσε τις ημέρες της καραντίνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, μεταξύ συσκέψεων και ενός εβδομαδιαίου διαλείμματος για μετάβαση στη Λεμεσό κάθε Σαββατοκύριακο.
Μας υποδέχθηκε στο πλήρως εξοπλισμένο προεδρικό γραφείο, με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Στη πρώτη του συνέντευξη από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ξεκαθαρίζει πως μεταξύ υγείας των πολιτών και κόστους στην οικονομία προέχει η ζωή των ανθρώπων. Εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των μέτρων, αν και παραδέχεται κενά και αδυναμίες στο σύστημα υγείας που εντοπίστηκαν ώστε να διορθωθούν. Ανοίγει τα χαρτιά του για τα οδοφράγματα, εκτιμώντας πως σύντομα θα επαναλειτουργήσουν όλα, αν υπάρξει βούληση και εκ μέρους των κατεχομένων.
Για τις αδυναμίες στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θεωρεί πως η μεγάλη ευθύνη ανήκει στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες. Μέσα από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, διαβλέπει επίσης ευκαιρίες για εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής.
Από το κούρεμα στην πανδημία
Ας ξεκινήσουμε με έναν απολογισμό των χειρισμών της κυβέρνησης, και των δικών σας προσωπικά, για τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Είναι η δεύτερη φορά που ως Πρόεδρος κληθήκατε να χειριστείτε μια πολύ σοβαρή κρίση. Ποια ήταν η δυσκολότερη; Το 2013 ή σήμερα;
Πράγματι είναι η δεύτερη μεγάλη κρίση που αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου. Η πρώτη κρίση ήρθε αμέσως μετά την εκλογή μου και η δεύτερη δύο χρόνια μετά την επανεκλογή μου. Και στις δύο, αυτό που διέκρινε την προεδρία και την κυβέρνηση ήταν η αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων. Η πρώτη ήταν ένα σοκ χωρίς προηγούμενο. Διότι πίστευα ότι θα μπορούσε να ήταν ηπιότερα τα μέτρα ή εναλλακτικές οι επιλογές όσον αφορά το Eurogroup. Βεβαίως, η πρώτη πρόταση να θυμίσω απείχε κατά παρασάγγας από τη δεύτερη. Ήταν ένα εφάπαξ τέλος, ισοδυναμούσε με απώλεια τόκων ενάμιση χρόνου των καταθέσεων χωρίς κούρεμα.
Αυτά αποτελούν πλέον ιστορία.
Στην παρούσα φάση η κρίση εκτείνεται σε δύο τομείς. Στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και την ίδια ώρα στην οικονομική επιβίωση του κράτους και των πολιτών. Μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και τα προγράμματα που σχεδιάσαμε για να στηρίξουμε την εργασία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη ρευστότητα, η όλη εμπειρία είναι σημαντικά πιο οξεία από πλευράς αποτελεσμάτων. Από τη μία είναι η ζωή των ανθρώπων και από την άλλη η επιβίωση του κράτους. Η οικονομική κρίση στην παρούσα φάση μπορεί να διαφέρει από την κρίση του 2013, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θα είναι με λιγότερες συνέπειες όσον αφορά τα οικονομικά του κράτους.
«Ευλόγησον» Πρόεδρε!
Πώς βιώσατε πρώτα ως άνθρωπος και έπειτα ως Πρόεδρος αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση;
Οφείλω να πω πως είναι μία από τις δυστυχέστερες περιόδους της ζωής μου. Είμαι άνθρωπος που εκ φύσεως και εκ πεποιθήσεως λατρεύω την ελευθερία. Δεν υπάρχει οδυνηρότερο πράγμα από το να περιορίζεις τον άλλο. Έτσι, και από την προσωπική μου εμπειρία αυτό που λέω αστειευόμενος είναι ότι η Λευκωσία έχει δύο μονές. Τη Μονή Κύκκου και τη Μονή Προεδρικού. Είμαι αυτοεγκλωβισμένος σε ένα δωμάτιο κάθε βράδυ μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Το Σαββατοκύριακο μόνο πηγαίνω Λεμεσό. Καθημερινά είμαι υποχρεωμένος να ακολουθώ ένα βαρύτατο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει θέμα που να μην επιθυμώ να βρίσκεται και υπό τον δικό μου έλεγχο. Θέλω να είναι εις γνώσιν μου οι όποιες αποφάσεις, όποιοι και αν τις πάρουν. Όχι γιατί πρέπει να έχουν τη δική μου σφραγίδα, αλλά γιατί έχω ιδιαίτερη έγνοια λόγω της συγκεκριμένης επικινδυνότητας, και θέλω επίσης την πολιτική ευθύνη να τη φέρω εγώ και όχι οι συνεργάτες μου, με τους οποίους είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.
Σκληροί, αλλά έπρεπε
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο λήψης των αποφάσεων, εκ των υστέρων θεωρείτε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις;
Από τις 28 Ιανουαρίου λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα και σταδιακά λαμβάνονταν μέτρα ανάλογα με την εξάπλωση του ιού και πολύ προ της κήρυξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της πανδημίας. Τότε, η πρώτη απόφαση προέβλεπε περιορισμούς έλευσης πολιτών από τη συγκεκριμένη επαρχία της Κίνας. Εν συνεχεία, αναλόγως της διασποράς και της εξάπλωσης του ιού λαμβάνονταν απαγορευτικά μέτρα και για υπηκόους χωρών που είχαν πληγεί. Πήραμε μέτρα αναστολής λειτουργίας κάποιων εκ των οδοφραγμάτων για να υπάρχει ευκολότερος έλεγχος από τα κατεχόμενα. Ο λόγος σαφέστατα δεν αφορούσε τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, όσο τους φοιτούντες στα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν, η Τουρκία κ.λπ., όπου ήταν καλά γνωστό πως η διασπορά του ιού είχε πάρει διαστάσεις. Με την πάροδο του χρόνου λαμβάνονταν διαδοχικά μέτρα για να φτάσουμε στα σκληρότερα όλων, δηλαδή τον εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους και στην απαγόρευση λειτουργίας των αεροδρομίων, η οποία ήρθε μια βδομάδα μετά την απόφαση αναστολής των οδοφραγμάτων.
Δεν θεωρείτε ότι καθυστερήσαμε να κλείσουμε τα αεροδρόμια;
Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Η σωστή διαχείριση είναι απόδειξη των αποτελεσμάτων. Πάντοτε είχαμε τις συμβουλές των επιδημιολόγων οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο και θεωρώ ως ελάχιστη υποχρέωση να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, γιατί συνέβαλαν σημαντικά στο να ληφθούν οι απαραίτητες και στην ώρα τους αποφάσεις.
Σας ασκήθηκε έντονη κριτική για τον χειρισμό επαναπατρισμού των φοιτητών. Χαρακτηρίστηκε σοφιστεία το πιστοποιητικό υγείας που ζητήθηκε, ενώ νομικοί έθεσαν θέμα παράβασης του Συντάγματος. Εκ των υστέρων θεωρείτε πως ήταν σωστός ο χειρισμός;
Υπό τα δεδομένα και κάτω από την κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας, και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις χώρες από τις οποίες θα έρχονταν οι φοιτητές, έπρεπε σε πρώτο στάδιο να είμαστε όσο πιο αυστηροί μπορούσαμε. Ήταν απάνθρωπα τα μέτρα, το είπα, αλλά καμιά φορά αν θέλεις να προλάβεις θα πρέπει να πάρεις αυστηρά μέτρα. Η ουσία παραμένει μία: ότι στο τέλος τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τους σωστούς χειρισμούς.
Άντεξε το σύστημα
Θεωρείτε ότι τα νοσοκομεία μας ανταποκρίθηκαν επαρκώς αυτήν την περίοδο ή μήπως ήταν τελικά ο μεγάλος ασθενής;
Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο από τα πλέον προηγμένα που το σύστημα υγείας μέσα σε μια πανδημία δεν παρουσίασε μέχρι και σημεία κατάρρευσης. Να αναφερθώ στις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία; Η Κύπρος, αν λάβετε υπόψη τι συνέβη σε χώρες που θεωρούνται προηγμένες ή αποτελούν πρότυπο συστημάτων υγείας, συγκριτικά -χωρίς να λέω ότι δεν υπήρξαν κενά- παρουσίασε πολύ λιγότερες ελλείψεις. Αυτό όμως ήταν και μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες του συστήματος ενόψει και της εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Δίδεται πια η ευκαιρία -και έχω δώσει ρητές οδηγίες- ο κενός όροφος του ΓΝ Λάρνακας, που μόλις έχει αποπερατωθεί, να διαμορφωθεί έτσι ώστε να αποτελέσει το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση κινδύνου. Να είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα όσα απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν αναλόγου εκτάσεως πανδημίες.
Τα σκληρά μέτρα λήφθηκαν για να ετοιμαστεί το σύστημα και να μπορούν οι ΜΕΘ να ανταποκριθούν. Αυτό από μόνο του δεν είναι μια παραδοχή για το πόσο ανέτοιμοι ήμασταν;
Όχι. Τα σκληρά μέτρα λήφθηκαν, πρώτον, για να περιοριστεί η διάδοση και, δεύτερον, για να σταθεί και το σύστημα στα πόδια του. Πολύ ορθά το θίγετε. Αλλά ο στόχος δεν ήταν να οργανώσουμε σωστά τις ΜΕΘ για να στείλουμε ασθενείς. Ήταν για να προλάβουμε τη διάδοση του ιού συνδυαστικά με αυτό που αναφέρατε.
Με την πανδημία αναδείχθηκε η σημασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αναγνωρίστηκε η αξία των επαγγελματιών υγείας, στους οποίους αποδώσαμε όλοι τα εύσημα. Ενόψει της β’ φάσης του ΓεΣΥ έχετε αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε ως κυβέρνηση τις αξιώσεις όσων τα στελεχώνουν ή και τον προϋπολογισμό που θα διαθέσετε για αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων;
Πιστεύω πως έχουμε δώσει δείγματα γραφής, πώς εννοούμε την αναβάθμιση. Να ξεκινήσω από το ΓεΣΥ που είναι μια επανάσταση, αν θέλετε, στον τομέα της υγείας. Για δεκαετίες συζητείτο, για δεκαετίες γίνονταν προγραμματισμοί, μελέτες, δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί μια δέσμευση και παρέχει ένα εθνικό σύστημα υγείας για πρώτη φορά στην Κύπρο. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων αλλά και η ορθή στελέχωση. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας έχουν διατεθεί 100 εκατ. ευρώ, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα δαπανηθούν επιπλέον ποσά, έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται σε μια καλά οργανωμένη ευρωπαϊκή χώρα.
Τώρα με την επικείμενη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ άρχισαν εκ νέου να αναφύονται προβλήματα. Απαιτείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός και ζητούνται περικοπές από επαγγελματίες υγείας.
Τα προβλήματα έχουν αναφυεί ως αποτέλεσμα του παρεπόμενου της πανδημίας που είναι η οικονομική κρίση. Έχουμε, όπως ξέρετε, αναστείλει για τρεις μήνες τις αυξημένες εισφορές και παρά ταύτα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς μπορεί να γίνει κατορθωτό να ξεκινήσει ως είχε προγραμματιστεί η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, με κάποιες ενδεχομένως ιατρικές υπηρεσίες με αναστολή. Εν πάση περιπτώσει, προσπαθούμε να επιτύχουμε αυτό το οποίο υπό άλλες συνθήκες έχω την εντύπωση ότι θα λειτουργούσε ομαλά ή και ενδεχομένως λόγω γης έκτακτης κατάστασης να ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί. Παρά ταύτα επιμένουμε και ελπίζω ότι θα γίνει κατορθωτή η πλήρης εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί από την 1η Ιουνίου, έστω και με αναστολή των συνεισφορών των ασφαλισμένων.
Ανεκπαίδευτοι… εκπαιδευτικοί
Από το σύστημα υγείας στο σύστημα παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας ήταν ο αδύναμος κρίκος στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας;
Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, οι οποίες περισσότερο οφείλονται ενδεχομένως και στην έλλειψη εμπειρίας και εκπαίδευσης από πλευράς των εκπαιδευτικών. Μέχρι σήμερα, για μας στην Κύπρο ήταν άγνωστη η τηλεκπαίδευση. Αλλά, αμέσως φρόντισε το υπουργείο να εφοδιαστούν τουλάχιστον τα γυμνασιόπαιδα και η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών των δημοτικών σχολείων με υπολογιστές. Εκεί που παρατηρείται αδυναμία είναι στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, χωρίς να τους κατηγορώ, δεν εκπαιδεύτηκαν σε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Όμως, και πάλι θα πω ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και αυτό το οποίο συμβαίνει αυτήν τη στιγμή είναι ότι κάναμε ένα άλμα όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, ανεξαρτήτως των αδυναμιών που παρατηρούνται.
Έχετε κάποιο σχόλιο για τις ενστάσεις στο θέμα των προσωπικών δεδομένων;
Όσον αφορά τα περί προσωπικών δεδομένων κ.λπ., τα θεωρώ εντελώς αδικαιολόγητα για να είμαι ειλικρινής. Δεν νομίζω οι χώρες που εφαρμόζουν τα συστήματα τηλεκπαίδευσης να αγνοούν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και μόνο στην Κύπρο να υπάρχει ευαισθησία…
Οι εκπαιδευτικοί, λένε, δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι ο συντονιστής της τηλεκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και αφήνουν να εννοηθεί ότι το υπουργείο αδυνατεί να συντονίσει αυτό το έργο. Άλλωστε στις αποθήκες του ήταν για χρόνια αφημένο το σύστημα… Την ίδια ώρα τίθενται ερωτήματα για το κατά πόσον υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Μια κρίση αποδεικνύει και αδυναμίες που υπάρχουν. Εκείνο που πρέπει να υπολογίζεται είναι εάν καταβάλλεται προσπάθεια η κρίση να δημιουργήσει τις ευκαιρίες που αναζητούμε. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί σε δύο ή τρία χρόνια. Ως αποτέλεσμα της κρίσης θα εκπλαγείτε πόσοι τομείς έχουν πλέον προσαρμοστεί με τα δεδομένα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Και πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της δοκιμασίας που περνάμε θα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς κάτι το οποίο ήταν αδιανόητο να μην έχουμε.
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Όντως, έχει γίνει μια μικρή επανάσταση υπό το καθεστώς ανάγκης. Η ουσία είναι αυτή, να είναι η ευκαιρία για να μας οδηγήσει στην ψηφιακή οικονομία.
Είναι χρυσή ευκαιρία! Την Τετάρτη είχα σύσκεψη με τον υφυπουργό Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος με ενημέρωσε για τα προγράμματα που είναι υπό υλοποίηση. Έχω την εντύπωση ότι και η ηλεκτρονική υπογραφή οδεύει προς οριστική επίλυση και ο ένας κωδικός πρόσβασης των πολιτών σε αριθμό υπηρεσιών είναι θέμα βεβαίως μερικών μηνών. Η μία υπηρεσία μετά την άλλη ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες που προσφέρει, διευκολύνοντας τους πολίτες με πρόσβαση στις διαδικτυακές πύλες της κυβέρνησης. Προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική υπογραφή η οποία ήτο μια υπόσχεση που θα υλοποιείτο, αλλά το πιο σημαντικό, αν δεν υπήρχε το Υφυπουργείο Καινοτομίας δεν νομίζω να κάναμε αυτά τα άλματα. Είναι η πρώτη φορά που οι στρατεύσιμοι θα κατατάσσονται ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Και προχωράμε και σε νέες πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος.
Θα ανοίξουν τα οδοφράγματα
Θα ανοίξουν ξανά τα οδοφράγματα; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Ποτέ δεν ήταν στόχος μας να κλείσουν τα οδοφράγματα. Τα μέτρα λήφθηκαν προληπτικά για τον καλύτερο υγειονομικό έλεγχο. Τα οδοφράγματα, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία, επελέγησαν κατά τρόπο που να μην δημιουργηθεί δυσκολία στην εξυπηρέτηση των πολιτών ή δυσκολία στον έλεγχο. Για παράδειγμα, στο οδόφραγμα της Λήδρας ήταν τόσοι πολλοί οι διακινούμενοι που ήταν αδύνατον να γίνει ο σωστός έλεγχος. Αλλά υπήρχε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα και αυτό του Αγίου Δομετίου για τη διέλευση των αυτοκινήτων. Επομένως, η πρόθεσή μας δεν ήταν να τα κλείσουμε για πολιτικούς λόγους. Και μη χειρότερα! Είναι στις μέρες μου που άνοιξαν άλλα δύο οδοφράγματα και μακάρι να με άκουγε ο φίλος μου ο Ακιντζί, -αν και δεν είναι θέμα του Ακιντζί, είναι θέμα του στρατού-, θα άνοιγαν και αυτά του Πυροΐου και των Κόκκινων, που θεωρούνται στρατιωτικές ζώνες. Διαφορετικά θα λειτουργούσαν και εκείνα τα οδοφράγματα. Η απαγόρευση διέλευσης ήρθε από την παράνομη διοίκηση των κατεχόμενων περιοχών που έκλεισε όλα τα οδοφράγματα.
Είναι στις προτεραιότητές σας να συζητήσετε πάλι το πώς θα επαναλειτουργήσουν; Κάποια ή όλα;
Βεβαιότατα. Στο πλαίσιο της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Εάν θα επαναλειτουργήσουν τα αεροδρόμια, είναι δυνατόν να μην ανοίξουν τα οδοφράγματα; Εάν κάποια οδοφράγματα έχουν πρόβλημα, μπορείς να πεις ότι αναστέλλεται η λειτουργία του συγκεκριμένου, αλλά τα υπόλοιπα θα παραμένουν ανοιχτά. Και είναι θέμα χρόνου πλέον να επιτρέπεται η διέλευση από όλα.
Υπάρχει και ένα αίτημα από 1.500 Τουρκοκύπριους που εργάζονται και θέλουν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές. Εσείς τι λέτε;
Δεν είμαστε εμείς που προκαλούμε το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα εξυπηρετούμε όσους συμπατριώτες μας έχουν ανάγκη, είτε στον ιατρικό τομέα, είτε στα επιδόματα, τα οποία δίνονται και στους 1.500. Διότι όσο δεν μπορούν να εργαστούν εντάσσονται και περιλαμβάνονται στα προγράμματα επιδότησης του Υπουργείου Εργασίας. Δεν έχουμε κάνει διακρίσεις.
Στο γραφείο του Ερντογάν
Νομίζετε ότι θα ήταν εντελώς άσχετο να σας ρωτούσαμε πού βρίσκεται το Κυπριακό σε αυτήν τη φάση της πανδημίας;
Καθόλου. Βρίσκεται στο γραφείο του κ. Ερντογάν. Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτήν την ώρα είτε το θέλουμε είτε όχι, δυστυχώς ο κ. Ακιντζί αμφισβητείται. Όχι μόνο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και από την ίδια την Τουρκία. Παρακολουθείτε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι, ως αποτέλεσμα της στάσης της Άγκυρας, η οποία έχει μορφή εκδίκησης. Δηλαδή σαν να λέει στους Τουρκοκύπριους ότι «ταλαιπωρήστε γιατί έχετε κάποιον ο οποίος δεν υπακούει στις εντολές του παλατιού, της Άγκυρας».
Είδαμε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποστέλλει επιστολή για παροχή βοήθειας στους Τ/Κ. Είχαμε απευθείας επαφή και με άλλους διεθνείς οργανισμούς με τον κ. Ακιντζί;
Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της βοήθειας που δίνεται από πλευράς της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
Είναι ίσως μια κίνηση η οποία δίνει την εντύπωση παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Όχι. Καθόλου. Μάλιστα, σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχα πει ρητώς ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και αύξηση της βοήθειας που παρέχεται προς τα κατεχόμενα, αρκεί μόνο να υπάρξουν οι ορθές διαδικασίες, αλλά και η άρση της κρίσης που προκαλείται από πλευράς της Τουρκίας.
Συνεπώς, ήσασταν ενήμερος γι’ αυτές τις κινήσεις της Κομισιόν.
Βεβαίως. Γνωρίζαμε τα πάντα. Και τι βοήθεια θα δοθεί και πώς.
Αν στηρίξω Ακιντζί, θα χάσει
Θα είστε δίπλα στον κ. Ακιντζί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;
Θα ήμουν ο τελευταίος των ανθρώπων που θα διανοείτο να εμπλακεί στα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι η καλύτερη συνταγή για να χάσει ο κ. Ακιντζί. Έγινε με προηγούμενο υποψήφιο…
Όχι άλλη παράταση στον αρχηγό
Πλησιάζει ο χρόνος που θα πρέπει να επιλέξετε νέο γενικό εισαγγελέα. Τι σκέψεις κάνετε;
Αυτήν τη στιγμή η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού προέχει.
Έχετε δώσει παράταση έξι μηνών στον αρχηγό Αστυνομίας. Θα δώσετε νέα παράταση;
Όχι. Έχω δώσει την παράταση για να επιτελέσει ένα έργο ένας πολύ αξιόλογος αξιωματικός, και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί επ’ άπειρον να δίνονται παρατάσεις.
Πηγή: Πολίτης