Μήπως ο κορωνοϊός σημαίνει το τέλος της Airbnb;
H πανδημία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας και ένας από αυτούς είναι αναμφίβολα και η Airbnb που όλη αυτή την περίοδο έχει δει τις κρατήσεις της να πέφτουν κατακόρυφα, σε όλες τις χώρες και κυρίως σε αυτές που κατείχαν τα πρωτεία, όπως για παράδειγμα η Αμερική.
Η πτώση των κρατήσεων είναι κατακόρυφη και κινείται από το 41% εώς το 96%. «Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος. Δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο», λέει στην Telegraph ο Scott Shatford, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AirDNA της Airbnb analytics. «Τα ποσοστά ακύρωσης έχουν φτάσει στο ζενίθ», τονίζει.
Πολλοί ιδιοκτήτες αποσύρουν τα μισθώματά τους και στρέφονται προς λύσεις μόνιμης ενοικίασης. Αυτό φυσικά για χώρες όπου η πλατφόρμα έχει γίνει τροχοπέδη στο να βρει κάποιος ένα σπίτι μοιάζει ανακουφιστικό. Από τις πόλεις που έχει ανοιχτό μέτωπο με την Αirbnb η Βαρκελώνη, που με την άνοδο της πλατφόρμας είδε τα ενοίκια μακροχρόνιας μίσθωσης να εκτινάσσονται, μάλλον αντιμετωπίζει θετικά αυτή την εξέλιξη, όπως και το Παρίσι που βλέπει μια ευκαιρία μέσα στην κρίση να επιστρέψει η πόλη στους κατοίκους της, όπως συγκεκριμένα αναφέρουν οι υπεύθυνοι. Παράλληλα και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές συνέπειες λόγω του κορωνοϊού, ζητούν τον περιορισμό της βραχύβιας μίσθωσης προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες.
Σε αρκετές χώρες μάλιστα η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την μίσθωση της πλατφόρμας, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές. Όπως για παράδειγμα το Άμστερνταμ, όπου σε τρεις ιστορικές γειτονιές δεν θα χορηγείται άδεια για την Airbnb.
Από την άλλη πλευρά η Airbnb απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους σε όλο τον πλανήτη, που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, ενώ παρέχει σε ένα οικονομικό στήριγμα σε αρκετούς ιδιοκτήτες που νοικιάζοντας ας πούμε ένα δωμάτιο της κατοικίας τους συμπληρώσουν το χαμηλό τους εισόδημα. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει απολύσει το 25% του προσωπικού της, δηλαδή 1.900 άτομα περίπου. Επομένως, το βασικό ερώτημα που προβληματίζει είναι εάν θα καταφέρει να επιβιώσει και μετά την πανδημία.
Σε μια προσπάθεια λοιπόν να περιορίσει τις εκροές ανακοίνωσε από τα κεντρικά της ότι θα διαθέσει 250 εκατ. δολάρια προς τους οικοδεσπότες που έχουν επηρεαστεί, ενώ ο CEO Mπράιαν Τσέσκι, δεν θα λάβει μισθό για τους επόμενους έξι μήνες. Βέβαια τα προβλήματα θα συνεχιστούν και με την επιστροφή στην κανονικότητα, αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά θέματα υγιεινής, οπότε οι ιδιοκτήτες προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα θα αυξήσουν τις τιμές. Πάντως, ο Τσέσκι καλεί τους εγγεγραμμένους στην πλατφόρμα ανάπτυξης να βρουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες ψυχαγωγίας σε ενδιαφερόμενους, προκειμένου να συνεχίσει η εταιρεία τη δραστηριότητά της.
Πηγή: Bovary.gr