Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τα «όρια» των επιστημόνων για τις χαλαρώσεις
Τα «όρια» των επιστημόνων για τις χαλαρώσεις

Τα «όρια» των επιστημόνων για τις χαλαρώσεις

Η πιο κρίσιμη από την ημέρα έναρξης της επιδημίας στην Κύπρο είναι ίσως η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, αφού οι επιστήμονες θα κληθούν να δώσουν την τελική τους θέση στην Κυβέρνηση για το κατά πόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν ή όχι την περαιτέρω άρση των περιορισμών και κυρίως την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Τα «όρια» τους οι επιστήμονες τα έχουν ήδη θέσει. Εξάλλου και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αρκετοί από αυτούς δήλωναν ότι εάν η κατάσταση συνεχιζόταν στα ίδια επίπεδα τότε τα πράγματα θα ήταν αρκετά δύσκολα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Συνιστούσαν παράλληλα ψυχραιμία, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης άρσης των περιορισμών θα αρχίσουν να φαίνονται στα μέσα αυτής της εβδομάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον «χάρτη» που έχουν ετοιμάσει οι επιστήμονες, η άρση των περιορισμών θα μπορεί να συνεχιστεί εάν:
Ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμείνει κάτω από το 1:1 (υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία επικαιροποίηση την περασμένη Πέμπτη οι δύο από τις τρεις μεθόδους έδειχαν 1:0,7 και 1:0,8 ενώ η τρίτη μέθοδος έδειχνε 1:1,2).
Ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται κάθε μέρα δεν ξεπερνά τα 5 ανά 1.000 δείγματα ή καλύτερα εάν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρότερος των 5 ανά 1.000 εργαστηριακές εξετάσεις.
Ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (είτε είναι διασωληνωμένοι είτε όχι) είναι μικρότερος των 14.
Ακόμα όμως και να επικρατήσει το καλύτερο σενάριο κατά την εβδομάδα που διανύουμε και δοθεί τελικά το πράσινο φως στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα συνεχίσουν να καταγράφονται και να βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση των ειδικών, αφού η μέχρι τώρα εμπειρία από άλλες χώρες έχει καταδείξει ότι τις χαλαρώσεις ακολουθεί αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού. Για αυτό άλλωστε και οι επιστήμονες έχουν επίσης καθορίσει τις «οροφές» τους, οι οποίες εάν ξεπεραστούν τότε οι χαλαρώσεις θα πρέπει να «παγώσουν» ή ακόμα και να αναθεωρηθούν, ανάλογα βεβαίως με τις επιδημιολογικές ενδείξεις.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις «οροφές», οι χαλαρώσεις «παγώνουν» όταν:
Ο δείκτης μεταδοτικότητας παρουσιάσει απότομη αύξηση και υπερβαίνει το 1:1.
Οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φθάσουν τις 3 ανά 24ωρο και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται για τουλάχιστον 3-5 ημέρες την εβδομάδα.
Εάν ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται ξεπερνούν τα 130 για τρεις συνεχόμενες ημέρες εντός της ίδιας εβδομάδας.
Τα δεδομένα μέχρι χθες έδειχαν βεβαίως ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο συνεχίζεται. Ωστόσο, οι επιστήμονες είχαν τονίσει τις προηγούμενες ημέρες αρκετές φορές ότι τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των χαλαρώσεων δεν έχουν ακόμα αρχίσει να καταγράφονται. Ως εκ τούτου, οι όποιες εκτιμήσεις θα ήταν πρόωρες.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend