
[ad_1]
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υφίσταται, ξεχάστε την», και η δρομολογούμενη λύση στην Κύπρο «θα προνοεί ένα νέο συνεταιρισμό δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατιδίων». Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ μετέφερε η Άγκυρα προς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρώντας ένα ξεκαθάρισμα προθέσεων.
Η τουρκική πλευρά υπέδειξε προς την Ε.Ε, ότι η λύση που δρομολογείται, θα τύχει έγκρισης από «δύο», όπως υποστήριξε, «λαούς», σε χωριστά δημοψηφίσματα, και ότι «θα πρέπει να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Προφανής στόχος είναι να μην δύνανται να προσβληθούν ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε οι επιδιωκόμενες από την τουρκική πλευρά παρεκκλίσεις στο δικαίωμα εγκατάστασης και να αποτραπεί η δυνατότητα ελληνοκυπρίων να ζήσουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μετά από μια ενδεχόμενη λύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα συζητείται ευρέως σε κύκλους των Βρυξελλών, οι οποίοι προκρίνουν «μεταβατικές περιόδους» που θα εκτείνονται σε τέτοιο βάθος χρόνου, ώστε θα λειτουργήσουν εν πολλοίς ως μόνιμες παρεκκλίσεις.
Το ξεκαθάρισμα προθέσεων της τουρκικής πλευράς επιδιώχθηκε με πρόσχημα να διασφαλισθεί ο «διζωνικός χαρακτήρας της λύσης». Όπως μας λέχθηκε, οι τουρκικές θέσεις που διαβιβάσθηκαν προς αξιωματούχους της Ε.Ε, «είναι συνεπείς» με τη θέση για κατάλυση και όχι για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ως γνωστόν, περιόρισε το «δικαίωμα εγκατάστασης» ελληνοκυπρίων προσφύγων, μετά από μια ενδεχόμενη λύση, στη διατήρηση ενός εξοχικού σπιτιού στο βόρειο τμήμα της νήσου ή στη διαμονή τους σε ξενοδοχεία.
Κύκλοι των Βρυξελλών προκρίνουν «μεταβατικές περιόδους» οι οποίες θα εκτείνονται σε τέτοιο βάθος χρόνου, ώστε θα λειτουργήσουν εν πολλοίς ως μόνιμες παρεκκλίσεις.
Πρόσχημα η διασφάλιση της «διζωνικότητας» του κράτους που θα προκύψει.
[ad_2]
Source link