Διαστάσεις παίρνει το θέμα της αντιπαράθεσης γιατρών για τη θεία κοινωνία
Διαστάσεις βεντέτας προσλαμβάνει η αντιπαράθεση γιατρών και άλλων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν «εδώ και τώρα» οι εκκλησίες ή αν για λόγους αποτροπής της επέκτασης του κορωνοϊού επιβάλλεται να ανοίξουν οι ναοί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι δύο τάσεις μεταφράζονται σε έμμεση πίεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα πρέπει να ζυγίσει τα πραγματικά δεδομένα ώστε αφενός να συμβάλει με τις αποφάσεις του στη σταδιακή επαναλειτουργία του παζαριού και της κοινωνίας, χωρίς παράλληλα να υποκύψει σε πιέσεις οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο ό,τι κτίστηκε με τεράστιο κόστος για την οικονομία του τόπου αλλά και για τους πολίτες.
Από την άλλη, η επίσημη Εκκλησία φαίνεται να έχει πιο ήπιες θέσεις ως προς την επαναλειτουργία των εκκλησιών και φέρεται έτοιμη, μέσω του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, να εισηγηθεί στον Πρόεδρο να επιτρέψει την προσέλευση πιστών στις εκκλησίες κατ’ ανάλογο τρόπο που λειτουργούν και οι υπεραγορές (ένα άτομο ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα) και λειτουργία των ναών και τις καθημερινές ώστε να μην παρατηρείται συμφόρηση τις Κυριακές αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Τις πιο πάνω δύο «λύσεις» που επεξεργαζόταν ο Αρχιεπίσκοπος, επιβεβαίωσε χθες ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, όταν εκλήθη να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας.
Ο μακαριότατος επρόκειτο να θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τις εξαγγελίες του τελευταίου, ενώ γενικά το θέμα με τη λειτουργία των εκκλησιών αναμένεται να συζητηθεί και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα επιδιωχθεί.
Η τάση του Αρχιεπισκόπου και του μητροπολίτη Πάφου, οι οποίοι φέρονται να έχουν τη στήριξη και άλλων συνοδικών, είναι πιο ήπια σε σχέση με τη γραμμή των μητροπολιτών Λεμεσού και Μόρφου, οι οποίοι επίσης έχουν τη στήριξη και άλλων ιεραρχών.
Στο μεταξύ, χθες, σε μια ενέργεια που θυμίζει επίδειξη ισχύος, άλλοι 186 επαγγελματίες υγείας εξέφρασαν με επιστολή τους (ημερομηνίας 27/4/2020) στήριξη στους 152 συναδέλφους τους οι οποίοι με δική τους επιστολή (ημερομηνίας 23/4/2020) ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιτρέψει, υπό προϋποθέσεις, επαναλειτουργία των εκκλησιών. Οι 152 είχαν μάλιστα υποστηρίξει πως εφαρμόστηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά επαγγελματικά υποστατικά που λειτουργούν όπως φούρνοι κ.ά.
Την επιστολή των 152 ακολούθησε επικριτική επιστολή ακαδημαϊκού η οποία βρήκε στήριξη από 215 μέλη της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου, που με ανοικτή επιστολή τους, επίσης επέκριναν το αίτημα των 152 επαγγελματιών υγείας (γιατρών και νοσηλευτών) να επιτραπεί ο εκκλησιασμός και η Θεία Κοινωνία μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι 215 κάλεσαν τους 152 επαγγελματίες υγείας να ανακαλέσουν τις «αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία θέσεις τους».
Η επιστολή των 186 αποτελούσε συνέχεια της αντιπαράθεσης και με αυτήν επανέλαβαν τη θέση πως δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία οποιοδήποτε επιστημονικό άρθρο, μελέτη ή έρευνα που να αποδεικνύει ότι με τη Θεία Κοινωνία μεταδίδονται μικρόβια και ιοί.