Γυμναστικός Σύλλογος Ζήνων: Μία ιστορία που ξεκίνησε από το 1892 (ΦΩΤΟΣ)
Μεγάλη αθλητική κίνηση στη Λάρνακα άρχισε να δημιουργείται με την ίδρυση το 1896 του Κιτιακού Γυμναστικού Συλλόγου «ο Ζήνων». Προϋπήρχε από το 1892 ως αναγνωστήριο ( ΚΙΤΙΑΚΟΣ Σύλλογος) και είχε ομάδες ποδοσφαίρου, στίβου, ιστιοπλοΐας και τένις.
Η Μονή Κύκκου δώρησε ένα κομμάτι γης για την κατασκευή του πρώτου σταδίου, εκεί που αργότερα κτίστηκε η Σχολή Καλογερά. Σε τούτο το πρώτο στάδιο τελέσθηκαν το 1900 οι Δ’ Παγκύπριοι αγώνες υπο την υψηλή και μακρυνή προστασία του Διαδόχου Κωνσταντίνου. Κατασκευάστηκαν ξύλινα θεωρεία για την περίσταση, που γέμισαν από κόσμο, που παρακολούθησε μ’ ενθουσιασμό τ’αθλήματα.
Το στάδιο αργότερα μεταφέρθηκε στο χώρο πίσω από το Ευρυβιάδειο, αλλά κι αυτό με τον καιρό θεωρήθηκε ακατάλληλο. Με εράνους και με τίς δωρεές της Σχολικής Εφορείας, του Δημητρού Δημητρίου και από διάφορους άλλους αγοράστηκε ένας κήπος στην αρχή της Λεωφόρου Αρτέμιδος και κτίστηκε στάδιο (1928), το γνωστό Γ.Σ.Ζ., ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ζήνων».
Διαβάζουμε στην εφημερίδα ΝΕΟΝ ΕΘΝΟΣ, 1928 για τα εγκαίνια του Σταδίου και την τέλεση των ΙΗ’ Παγκύπριων Αγώνων.
«Το Κιτιακόν Στάδιον, κείμενον επί της προσφορωτέρας ίσως θέσεως της πόλεως, ακριβώς παρά την είσοδον της Λεωφόρου Αρτέμιδος, εγγύς της δυτικής τάφρου του αρχείου Κιτίου και ουχί μακράν του τόπου, όπου έκειτο το άγαλμα της αρειμανίου και αειπαρθένου Θεάς του νυχτερινού φωτός και του κυνηγίου.
Κατά τηνπαραμονήν των ΙΗ’Παγκυπρίων θα τελεσθώσι τα εγκαίνια του γυμναστηρίου, τα οποία, καίτι είχον ορισθεί κατά την Κυριακήν του Πάσχα, ανεβλήθησαν προς τιμήν των εξ Ελλάδος προσκυνητών των Ιεροσολύμων.
Τα προπύλαιά του, Ιωνικού ρυθμου, προβάλλουσιν επί τόπου εκβολής τριών αμαξιτών προς την Λεωφόρον, όλος δε ο χώρος περιβάλλεται δια λιθίνου τοίχου μετά σιδηρού κιγκλιδώματος, πλαισιουμένου δια δενδροστοιχιών εκ κυπαρίσσων, πεύκων και ευκαλύπτων».
Η σημερινή κατάντια των προπυλαίων, για την οποία τις προηγούμενες δύο Δημαρχίες κάναμε προσπάθειες για βελτίωση, προσβάλλει την πόλη του Ζήνωνα. Ένα από τα λίγα κτήρια στη Λάρνακα σε ρυθμό αρχαίο και σημαντικό βρίσκεται υπο κατάρρευση και συχνά σε αθλιότητα. Αφού μας έπαιξαν μπαλάκι από τον Δήμο Λάρνακας και τον Κ.Ο.Α., το μόνο που καταφέραμε είναι να κοπούν τα δέντρα που φύτεψαν ακριβώς μπροστά από τα προπύλαια.
Το σύγχρονο Στάδιο Γ.Σ.Ζ. ανεγέρθηκε το 1983 επί προεδρίας του Κώστα Αλκίδα. Aνήκει στον Γυμναστικό Σύλλογο ΖΉΝΩΝ, τα δε έξοδα ανέγερσης του Σταδίου τα έκανε ο ΚΟΑ κατόπιν ανταλλαγής με το παλαιό.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής τέλεσε τα εγκαίνια του Αθλητικού «Μουσείου ΓΣΖ», που στεγάζεται σε χώρο κάτω από τις ανατολικές κερκίδες του γηπέδου Γ.Σ.Ζ. και περιλαμβάνει ιστορικά έγγραφα που καλύπτουν την περίοδο 1900 μέχρι 1975.
Μέσα από τα εκθέματα βλέπει καποιος όλη τη δραστηριότητα που ανάπτυξε ο Σύλλογος, αθλητική, εθνική, πολιτιστική, κοινωνική. Εκατοντάδες ονόματα που πρόσφεραν στον αθλητισμό της πόλης του Ζήνωνα και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της.
Το αρχείο αυτό είναι από τα σημαντικότερα που γνωρίζω και είναι ένα αξιόλογο εργαλείο για την κατανόηση του αθλητισμού και του πολιτισμού διαχρονικά.
Τα εγκαίνια συνέπεσαν με τα 80 χρόνια αφότου ο Γ.Σ.Ζ. τίμησε τα 70χρονα του ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη. Ο Λούης Περεντός μίλησε για την εκδήλωση αυτή που έλαβε χώρα στο Στάδιο ΓΣΖ στις 23 Ιουνίου 1935.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΓΣΖ τόνισε τη σημαντικότητα του Αρχείου και του Μουσείου αφού μέσα από τα εκθέματα μπορεί κάποιος να δει την ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού για μια περίοδο πέρα των 100 χρόνων.
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ