Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Μιλώντας στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό
Μιλώντας στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό

Μιλώντας στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό

 

 

Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να αντιληφθούν τι συμβαίνει γύρω τους και οι πιθανότητες να ξέρουν τι συμβαίνει είναι πολλές – ειδικά τώρα που μένουν σπίτι. Τελικά, πρέπει τα παιδιά να ξέρουν για τον κορωνοϊό; Δείτε πιο κάτω, συμβουλές για το πώς πρέπει να τους μιλήσετε για το σχετικό θέμα.

Μην φοβάστε να συζητήσετε μαζί τους
Μιλήστε μαζί τους και εξηγήστε τους τι συμβαίνει. Είναι προτιμότερο να ξέρουν από εσάς – έτσι ώστε να ρυθμίσετε τον συναισθηματικό τόνο, σε πιο καθησυχαστικό – πάρα να το μάθουν από τα ΜΜΕ που σπέρνουν τον πανικό.

Προσπαθήστε να μην μοιράζεστε μαζί τους αχρείαστες πληροφορίες
Πείτε τους τι είναι ο COVID-19 και πώς θα αλλάξει τη ζωή σας για τους επόμενους μήνες, αλλά μην αισθανθείτε την ανάγκη να τους τα πείτε όλα. Τα παιδιά μπορούν να συγκλονιστούν εύκολα, οπότε απλά δώστε τους τα βασικά στοιχεία και απαντήστε στις ερωτήσεις τους με σαφήνεια και ειλικρίνεια. Είναι εντάξει αν δεν έχετε την απάντηση για μερικές από αυτές τις ερωτήσεις – είναι πιο σημαντικό για το παιδί σας να γνωρίζει ότι μπορεί να σας ρωτήσει για αυτό.

 

Αποφύγετε τις συζητήσεις όταν αισθάνεστε άγχος
Είναι μια παράξενη στιγμή για όλους τώρα, οπότε η αίσθηση άγχους από καιρό σε καιρό είναι αρκετά φυσιολογική. Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα να μιλήσετε με τα παιδιά σας για τον κορωνοϊό όταν αισθάνεστε ανησυχία και άγχος. Ηρεμήστε πριν προσπαθήσετε να απαντήσετε σε ερωτήσεις ή να μιλήσετε με παιδιά σχετικά με τον κορωνοϊό. Θα έχετε πολύ καλύτερες και πιο καθησυχαστικές απαντήσεις.

Διδάξτε στα παιδιά πώς να παραμείνουν ασφαλείς
Πείτε στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους περισσότερο από το συνηθισμένο και να κρατούν αποστάσεις. Αυτό θα κάνει τα παιδιά να νιώσουν ασφαλείς και θα τους βοηθήσει να νιώσουν πιο καλά.

Είναι επίσης καλή ιδέα να πείτε στα παιδιά ότι εάν βλέπουν άτομα που φορούν μάσκες προσώπου, είναι επειδή είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να φορούν και αυτά.

Συνεχίστε τη ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο
Η ρουτίνα βοηθά τους περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνο τα παιδιά, ειδικά σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές. Τώρα, θα είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρήσετε την πλήρη ρουτίνα σας, οπότε απλά προσπαθήστε να κρατήσετε κάποια μέρη της ημέρας τα ιδιά.

Διατηρήστε την επικοινωνία
Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι θα τα κρατάτε ενημερωμένα για το τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό. Πείτε στα παιδιά σας ότι μπορούν να σας κάνουν ερωτήσεις και θα κάνετε ό, τι καλύτερο μπορείτε για να τους απαντήσετε. Εάν δεν έχετε απάντηση, απλώς πείτε τους ότι θα τους ενημερώσετε μόλις μάθετε.

Επιμέλεια: Έλενα Κυθραιώτου
Πηγή: Holland & Barrett UK
Holland & Barrett

Send this to a friend