Η μάστιγα της πανδημίας του κορωνοϊού χτύπησε αλύπητα κάθε τομέα της οικονομικής ζωής του τόπου και προκαλεί τεράστιες αρρυθμίες στην αγορά, η οποία προσπαθεί να ανταπεξέλθει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Μια από τις βιομηχανίες που χτυπήθηκαν είναι και αυτή του γάμου, με τους χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται, να εκπέμπουν SOS για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με το σκηνικό να παραμένει θολό, τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων της Κυβέρνησης.
Εκατοντάδες γάμοι που ήταν προγραμματισμένοι για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο έχουν αναβληθεί, με τα ζευγάρια να βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού βλέπουν τον προγραμματισμό της πιο σημαντικής ημέρας της ζωής τους, να ακυρώνεται και να λαμβάνει αναβολή για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Η δύσκολη εξίσωση του προγραμματισμού
Πριν ακόμα παρουσιαστεί η πανδημία, ο προγραμματισμός ενός γάμου αποτελούσε μια δύσκολη εξίσωση, με το ζευγάρι να καλείται να τακτοποιήσει μια σειρά από εκκρεμότητες και να καταφέρει να βρει ημερομηνία και να οργανώσει την εκκλησία, χώρο δεξίωσης, προσκλητήρια, φωτογράφο, ανθοπωλείο και dj ή ορχήστρα.
Η δύσκολη αυτή διαδικασία έπαιρνε από εβδομάδες μέχρι μήνες και προγραμματιζόταν ένα με δύο χρόνια πριν. Ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα πάντα και πλέον όσοι είχαν προγραμματισμένους γάμους, ειδικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τους έχουν αναβάλει, ενώ οι ακυρώσεις εκτείνονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Κρατημένες οι ημερομηνίες του 2021
Ο κόσμος τηλεφωνεί και προσπαθεί να αναπρογραμματίσει τον γάμο του, πράγμα όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι οι ημερομηνίες, τόσο για τους επόμενους μήνες του 2020 όσο και για το καλοκαίρι του 2021, είναι ήδη κρατημένες.
Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς πόσα άτομα εργάζονται για την διεξαγωγή ενός γάμου. Από τις εκκλησίες, μέχρι τις αίθουσες δεξιώσεων, τους φωτογράφους, τα ανθοπωλεία τους μουσικούς, όλοι μένουν εκτεθειμένοι και μετέωροι.
Μετέωροι οι ιδιοκτήτες των κέντρων
Σύμφωνα με τον Φάνο Λεβέντη, Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πολύ δύσκολη και τα μέλη του Συνδέσμου ζουν στην αβεβαιότητα, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία και αβεβαιότητα του πότε θα είναι η επανέναρξη, πώς θα γίνει, οι υποχρεώσεις, οι εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί το προσωπικό και η τεράστια δαπάνη που προϋποθέτει. Η ΠΑΣΙΚΑ απέστειλε υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εξεταστούν προτάσεις και άλλων εξεταστικών μεθόδων πιο φθηνών».
Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι γαμήλιες τελετές το συντομότερο δυνατό. «Ελπίζουμε το συντομότερο να ξεκινήσουν. Αν υποθέσουμε ότι θα αρχίσει μια σταδιακή επαναλειτουργία τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι τον Ιούλιο θα μπορούμε να επανέλθουμε σε μια ομαλότερη κατάσταση, ώστε να γίνονται οι γάμοι όπως τους έχουν ονειρευτεί αυτοί που παντρεύονται».
Και πρόσθεσε, «αν υπάρχει ένας πολύ μεγάλος περιορισμός των ατόμων που θα φιλοξενούνται θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τα πλάνα και τα όνειρα αυτών που είναι ο γάμος τους».
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να μπορέσουν να γίνουν απρόσκοπτα οι γάμοι που είναι προγραμματισμένοι για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής αναφέρθηκε και στην πρόταση τους όπως επιτραπεί από την εκκλησία η τέλεση μυστηρίων και τις Παρασκευές, κάτι όμως που απορρίπτει η Ιερά Σύνοδος.
Οι εναλλακτικές προτάσεις
Η βιομηχανία, σημείωσε ο κ. Λεβέντης, διανύει την δυσκολότερη περίοδο από καταβολής της. Αν οι περιορισμοί είναι πολύ αυστηροί το πιθανότερο είναι να ακυρωθούν όλοι οι γάμοι και του Ιουλίου. Τώρα αν σε μια αίθουσα που έχει χωρητικότητα 1500 ατόμων και θα μπορούν να φιλοξενηθούν οι μισοί, τότε πιθανό να μπορούν να γίνουν κάποιοι γάμοι. Το άλλο που μπορεί να γίνει είναι οι προσκεκλημένοι να επισκέπτονται την αίθουσα κλιμακωτά ανά μια ή δύο ώρες.
Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα η πολιτεία να ακούσει τις προτάσεις της ΠΑΣΙΚΑ και να προχωρήσει σε διαβούλευση. «Εμείς δεν θα ζητήσουμε τους καλύτερους όρους για εμάς αλλά τους πιο εφικτούς όρους για τους γάμους».
Οι αναβολές φθάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην βιομηχανία των γαμήλιων τελετών περιέγραψε στον REPORTER και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Φωτογράφων της ΠΟΒΕΚ, ο οποίος επεσήμανε πως οι ακυρώσεις προς τα μέλη του είναι συνεχείς και αφορούν όλο τον Ιούλιο.
«Περιμέναμε να περάσει το Πάσχα για να ξεκινήσουν να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις, να κάνουμε τις πρώτες μας δουλειές ώστε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών. Δεν θα ξεκινήσουμε με τίποτε. Οι ακυρώσεις και οι αναβολές φθάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο», εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους.
Μάλιστα, υπέδειξε πως θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα παγιωθεί και στο μέλλον. «Μέχρι το 2013 οι περισσότεροι γάμοι στην Κύπρο ήταν των δύο χιλιάδων ατόμων. Μετά την κρίση οι γάμοι έπεσαν στα χίλια με 1500 άτομα. Μετά από την πανδημία ίσως οι προσκεκλημένοι στους γάμους να μειωθούν ακόμη περισσότερο».
Πηγή: Reporter