Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων αναψυχής στην Κύπρο μετά το lockdown
Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων αναψυχής στην Κύπρο μετά το lockdown

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων αναψυχής στην Κύπρο μετά το lockdown

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής αναμένεται να υπάρξουν μετά το lockdown λόγω της πανδημίας.

Σχετικές εισηγήσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής απέστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η επιθυμία των μελών του είναι η δυνατότητα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων το συντομότερο δυνατόν, αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες ή τον κίνδυνο υποτροπής και συνέχισης της διασποράς του ιού, έτσι στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα ως προς τον προς τον καταλληλότερο χρόνο αλλά και τρόπο επαναλειτουργίας των κέντρων αναψυχής.

 

 

Εντούτοις, θεωρείται βέβαιο ότι με την επαναλειτουργία τους θα υπάρχει μια αυστηρότερη διαχείριση της χωρητικότητας ενός κέντρου αναψυχής, άρα και μειωμένη δυνατότητα φιλοξενία ατόμων. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΚΑ, θεωρείται δεδομένο ότι ο κόσμος δεν θα επιστρέψει αμέσως και μαζικά στους χώρους αναψυχής και θα χρειαστεί να καταβληθεί από όλους μία πολύ σοβαρή προσπάθεια αλλαγής της ψυχολογίας των ανθρώπων.

Άμεσα συνυφασμένη με τη δυνατότητα φιλοξενίας θαμώνων αλλά και με τους πραγματικούς αριθμούς που θα φιλοξενούνται σε μια επιχείρηση θα είναι και η επιστροφή των εργαζομένων στα κέντρα αναψυχής. Ο ΠΑΣΙΚΑ επισημαίνει ότι «τα μέτρα και τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων θα πρέπει να είναι σε ισχύ μέχρι και τη τελική τους επαναφορά στην εργασία».

Σε επίπεδο κρατικής στήριξης, ο ΠΑΣΙΚΑ, στις εισηγήσεις του αναφέρει ότι «είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι, η όποια στήριξη δοθεί στην βιομηχανία των κέντρων αναψυχής – η οποία θα πρέπει να είναι ουσιαστική, να εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση σαν επένδυση, αφού αυτή η βιομηχανία είναι αυτή που αν σταθεί στα πόδια της θα συνεχίσει να εργοδοτεί τις μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων και δεν θα αναγκαστεί να τους μετακινήσει στους καταλόγους των ανέργων και κατ’ επέκταση και στα ταμεία του κράτους».

Για το λόγο αυτό εισηγείται τα εξής:

1. Επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης συνταγής για δραστική μείωση των ενοικίων .Επανεκτίμηση στις αξίες των ενοικίων όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από τη τρομερή αυτή κρίση .

2. Αναστολή καταβολής των ενοικίων τουλάχιστον για ένα χρόνο.

3. Αναστολή του άρθρου του περί ενοικιοστασίου Νόμου σε ότι αφορά τις εξώσεις, για ένα χρόνο.

4. Απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. και άλλων φόρων.

5. Να εξεταστούν ενδελεχώς οι ιδιοκτήτες εκείνοι που το κύριο ή το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους είναι η είσπραξη ενοικίου/ων και να τύχουν ανάλογου χειρισμού. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι κι άλλες επηρεαζόμενες οργανώσεις έχουν καταθέσει παρόμοιες προτάσεις τις οποίες στηρίζουμε εφόσον κινούνται κοντά στις δικές μας θέσεις .

6. Προτείνουμε τη μείωση του Φ.Π.Α. για ένα χρόνο από 19% σε 17%, από 9% σε 7% και από 5% σε 3%.

7. Περαιτέρω μείωση στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και να εξεταστεί επιτέλους το πάγιο αίτημα τόσο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αλλά και της βιομηχανίας των κέντρων αναψυχής για χρέωση στη βάση της βιομηχανικής χρήσης και όχι της εμπορικής.

8. Επιδότηση των εξεταστικών αναλύσεων που θα επιβάλλεται να διεξάγουμε για το προσωπικό μας, αλλά και η αναζήτηση ή υιοθέτηση χαμηλότερης αξίας εξετάσεων έστω και με ελάχιστα μικρότερου ποσοστού ακρίβειας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε εξοπλισμό και αλλά απαραίτητα είδη για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, είτε επιδοτώντας τα, είτε με την χαμηλότερη τιμή.

9. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρων, αδειών λειτουργίας κ.α. Οι δήμοι θα πρέπει να περιορίσουν ή να εκμηδενίσουν αχρείαστες δαπάνες και να χαράξουν πολιτική βασισμένη και προσαρμοσμένη στα δύσκολα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας.

10. Αναζήτηση ευρωπαϊκών πόρων από το Υφυπουργείο Τουρισμού πέραν των σχεδίων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας – de minimis – που να μπορούν να καλύπτουν ολόκληρες τις δαπάνες για αντικαταστάσεις των εξοπλισμών.

11. Διασφαλισμένη πρόσβαση σε δάνεια σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, με ελάχιστο επιτόκιο και πιθανόν και με βάση των κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης όπως αυτή δηλώνεται στο Φ.Π.Α. ή και η κατ’ ΄αναλογία καταβολής ενός εφάπαξ ποσού με βάση τα δεδηλωμένα.

12. Μείωση του εταιρικού φόρου για το 2020.

13. Παγοποίηση των ληξιπρόθεσμων σχεδίων για ένα χρόνο (Αριάδνη).

14. Θα πρέπει να περιληφθούν και οι διευθυντές που είναι και ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας από τη στιγμή που κατέβαλλαν κοινωνικές ασφαλίσεις .

Send this to a friend