Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Προς επανεκκίνηση ο κατασκευαστικός κλάδος
Προς επανεκκίνηση ο κατασκευαστικός κλάδος

Προς επανεκκίνηση ο κατασκευαστικός κλάδος

Η επόμενη μέρα του κατασκευαστικού κλάδου, μετά το λουκέτο και τα περιοριστικά μέτρα, συζητήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συζήτηση ανάμεσα στους Υπουργούς, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους Συνδέσμους των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, των εργολάβων (ΟΣΕΟΚ) και του ΕΤΕΚ περιστράφηκε γύρω από τρεις πυλώνες: την ασφάλεια των οικοδομών, τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα στήριξης της βιομηχανίας, αλλά και το μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο μέλλον του κλάδου.

Όλοι οι φορείς κατέστησαν σαφές στους κυβερνώντες ότι θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα και γρήγορα τις δραστηριότητες τους, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Επίσης, οι κυβερνώντες φαίνεται να υποσχέθηκαν στους Συνδέσμους επίσπευση στις αδειοδοτήσεις έργων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό δεν θα γίνει μόνο για τα μεγάλα έργα, αλλά και για μικρότερα, όπως και κατοικίες.

Πρώτος πυλώνας – Μέτρα ασφάλειας της κατασκευαστικής βιομηχανίας: Το ΕΤΕΚ κατάθεσε τους προβληματισμούς του σχετικά με το άνοιγμα των εργοταξίων. Το ΕΤΕΚ ανέφερε ότι και οι τρεις συνιστώσες της κατασκευαστικής βιομηχανίας πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, καθώς είναι αλληλένδετες. Πρόκειται για τα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, τα μελετητικά γραφεία και τις εργοληπτικές εταιρείες μαζί με τους προμηθευτές υλικού, εξοπλισμού κλπ. Το ΕΤΕΚ τόνισε ότι αν δεν δουλέψει η μία, δεν θα δουλέψει ούτε η άλλη βιομηχανία. Αναφορικά με θέμα εργοταξίων, σημείωσε ότι θα πρέπει να οργανωθούν κατάλληλα. Χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας, χώροι που να πλένονται οι εργάτες, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στον τρόπο εκτέλεσης εργασιών ώστε να τηρούνται αποστάσεις κλπ.

Μεταξύ άλλων, η ΟΣΕΟΚ εισηγήθηκε την αναπροσαρμογή του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας των εργοταξίων αποκλειστικά για το θέμα κορωνοϊός, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις σημερινές συνθήκες, άρση του περιορισμού του αριθμού εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους εργοταξίων, εφόσον τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, και αύξηση του επιτρεπομένου αριθμού εργαζομένων σε εσωτερικούς χώρους σε αναλογία 1 εργαζόμενο κάθε 25 τ.μ. οικοδομής. Εισηγείται ακόμη την εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου εργασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στην προσέλευση και αποχώρηση εργατοτεχνιτών.

Δεύτερος πυλώνας- Βραχυπρόθεσμα κίνητρα: Τόσο η ΟΣΕΟΚ όσο και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις και προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα. Αρχικά, υπήρξε η εισήγηση για γρηγορότερες πληρωμές των έργων του Δημοσίου. Ως μέτρα στήριξης της ρευστότητας, η ΟΣΕΟΚ εισηγείται επιστροφή του Φ.Π.Α. που οφείλεται προς τους Εργολάβους από το Κράτος, εντός ενός μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις για τα αρχικά στάδια επανεκκίνησης του Κατασκευαστικού Τομέα. Από πλευράς developers ζητήθηκαν επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και παράταση αδειών για ορισμένα έργα τους.

Τρίτος πυλώνας- Μακροπρόθεσμη στρατηγική. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια επιδερμική συζήτηση για την μακροπρόθεσμη στρατηγική και δεν έγινε εις βάθος ανάλυση καθώς αυτή την φορά, η σύσκεψη είχε στόχο την επανεκκίνηση των διαδικασιών στα εργοτάξια. Επομένως, κίνητρα όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν το 2013 δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων. Άλλωστε στην παρούσα φάση, το κράτος δεν θέλει να του αφαιρούν χρήματα από τα δημόσια ταμεία, αλλά στόχος του είναι να εισπράξει. Η Κυβέρνηση θα αφήσει σε μεταγενέστερο στάδιο τα κίνητρα, αφού δουν πρώτα πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend