Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Ξύπνησαν” τα φίδια:Οι λόγοι εμφάνισής τους στα σπίτια και τα μέτρα προστασίας
“Ξύπνησαν” τα φίδια:Οι λόγοι εμφάνισής τους στα σπίτια και τα μέτρα προστασίας

“Ξύπνησαν” τα φίδια:Οι λόγοι εμφάνισής τους στα σπίτια και τα μέτρα προστασίας

Με αφορμή βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο καταγράφεται τεράστια φίνα που θεάθηκε σε κατοικημένη περιοχή, ο ειδικός για τα ερπετά και επικεφαλής της Ερπετολογικής Ομάδας Κύπρου και διαχειριστής φυσικού περιβάλλοντος, Αντρέας Κουρίδης, δίνει συμβουλές σχετικά με αντιμετώπιση των φιδιών το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο πανικός για τα φίδια είναι δεδομένος στη Κύπρο. Ειδικότερα, τώρα που η θερμοκρασία άρχισε και ανεβαίνει τα φίδια ξύπνησαν και θα αρχίσουν να γίνονται πιο συχνά ορατά.

Στην Κύπρο το μόνο επικίνδυνο φίδι που έχουμε είναι η οχιά (φίνα ή κοντονούρα). Σύμφωνα με τον Αντρέα Κουρίδη εάν δεχτούμε δάγκωμα από φίνα, θα δούμε στο σημείο του δαγκώματος μία ή δύο μικρές τρύπες.

 

 

Από την άλλη, εάν δεχτούμε δάγκωμα από τα άλλα φίδια , στο μέρος του δαγκώματος θα υπάρχουν πολλές μικρές τρυπούλες που δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, απλά με απολύμανση αποφεύγεται τυχόν μόλυνση.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι εάν μας δαγκώσει οχιά πρέπει οπωσδήποτε χωρίς δεύτερη σκέψη, άλλα και χωρίς πανικό να μετάβουμε σε νοσοκομείο. Έχουμε αρκετό χρόνο, 2 έως 8 ώρες μέχρι να δράσει το δηλητήριο και να κινδυνέψει η ζωή μας.

Εξηγεί ότι δεν πρέπει ούτε να δέσουμε το μέρος δυνατά πιο πάνω από το δάγκωμα, ούτε να προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να αφαιρέσουμε το δηλητήριο άλλα ούτε και να τοποθετούμε πάγο στη πληγή. Απλώς πρέπει να γίνει άμεση μετάβαση σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρίδης, κάθε χρόνο όσοι ασχολούνται με την απομάκρυνση φιδιών από κατοικημένες περιοχές δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα από άτομα που εντοπίζουν φίδια στα υποστατικά τους.

Γιατί όμως έρχονται στις κατοικημένες περιοχές αυτά τα «ντροπαλά» ερπετά; Σύμφωνα με τον ειδικό η απάντηση είναι απλή. Έρχονται προσελκυσμένα από τα τρωκτικά ή άλλα μικρά πουλιά η ζώα που υπάρχουν στις περιοχές μας. Και δυστυχώς τα ποντίκια και οι νυφίτσες έχουν βρει έφορο έδαφος στη Κύπρο και έχουν κυριαρχήσει σε πολλές περιοχές.

Το πιο σημαντικό για τον κ. Κουρίδη είναι η διατήρηση καθαρών αυλών και ειδικότερα να μην τοποθετούμε άχρηστα αντικείμενα όπως στοίβες από πέτρες, ξύλα, χόρτα, τα οποία θα αποτελέσουν καταφύγιο είτε για τα φίδια είτε για τα τρωκτικά.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Κουρίδης για να αποτρέψουμε τα φίδια να έρθουν στα σπίτια μας, πρέπει πρώτα να αποτρέψουμε την είσοδο των τρωκτικών.

Όμως στην περίπτωση που δούμε φίδι σε κατοικημένη περιοχή τότε πρέπει να ειδοποιήσουμε ειδικούς, όπως την Κυπριακή Ερπετολογικη Ομάδα, η οποία αναλαμβάνει την ασφαλή απομάκρυνση των φιδιών. Τα φίδια στην Κύπρο ως γνωστό, προστατεύονται με αυστηρές νομοθεσίες και η θανάτωση τους είναι παράνομη. Έτσι κι αλλιώς έχουν τον σημαντικό ρόλο στη φύση της μείωσης του πληθυσμού των τρωκτικών. Δυστυχώς τόσο η συχνή θανάτωσή τους από άγνοια, όσο και η καταστροφή του περιβάλλοντός τους, έδωσαν την ευκαιρία της κυριαρχίας των βλαβερών τρωκτικών στο οικοσύστημά μας.

Ο ειδικός εξηγεί ότι όταν είμαστε στην ύπαιθρο πρέπει να αποφεύγομε τα ψηλά χόρτα ή άλλη ψηλή βλάστηση, εκτός εάν φορούμε χοντρές δερμάτινες ή λαστιχένιες μπότες. Επίσης, είναι σημαντικό να παραμένουμε όσο είναι δυνατό σε καθαρά μονοπάτια, αλλά σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να κρατάμε ένα ραβδί για μετακίνηση της βλάστησης και να μένουν τα πόδια και χέρια μακριά από ψηλή βλάστηση χωρίς καλή ορατότητα.

Πρέπει να προσέχουμε όταν βαδίζουμε σε βράχους, ενώ στο δάσος πρέπει να αποφεύγονται οι πηγές, οι λιμνούλες ή οι ποτίστρες στην ύπαιθρο, ειδικά όταν δεν υπάρχει καλό οπτικό πεδίο λόγω βλάστησης ή άλλων αντικειμένων.

Καταληκτικά ο κ. Κουρίδης απεύθυνε έκκληση όπως να μην ενοχλούμε τα φίδια αλλά εάν εντοπίσουμε έξω στη φύση, πρέπει να το αφήνουμε στη ησυχία του, ενώ εάν είναι σε κατοικημένη περιοχή τηλεφωνούμε σε κάποιο ειδικό για να το απομακρύνει.

Με τον Αντρέα Κουρίδης και την Ερπετολογική Κυπριακή Ομαδα μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω της σελίδας του στο Facebook, https://www.facebook.com/CypHT/ καθώς και να μάθετε πληροφορίες σχετικά με την ερπετοφάουνα της Κύπρου ή στο τηλ. 99160847.

Στη φωτογραφία φαίνεται ο ειδικός για φίδια Αντρέας Κουρίδης, καθώς απομακρύνει ένα φίδι από υπεραγορά:

Send this to a friend