Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Καταρτίζουν πλάνο για τα νοσοκομεία
Καταρτίζουν πλάνο για τα νοσοκομεία

Καταρτίζουν πλάνο για τα νοσοκομεία

Άρχισαν να προετοιμάζονται για τη συνέχεια στα δημόσια νοσηλευτήρια και κρατώντας ως δεδομένο το γεγονός ότι ο κορωνοϊός, ελλείψει εμβολίων, θα συνεχίσει να υπάρχει και στην κυπριακή κοινωνία για αρκετό ακόμα καιρό, υπουργείο Υγείας, Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και συντεχνίες των εργαζομένων, έκριναν απαραίτητο τον από κοινού καταρτισμό συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την ασφαλή επανεκκίνηση των κρατικών νοσοκομείων.

Πρόταση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών η οποία στάλθηκε στο υπουργείο Υγείας φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, «πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία και να παρέχουμε με ασφάλεια σε όλους τους ασθενείς που το χρειάζονται την απαραίτητο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο όποιος σχεδιασμός βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Κούμας, «πρέπει να γίνει στη βάση και των επιδημιολογικών δεδομένων. Δεν μπορούμε δηλαδή να αρχίσουμε αμέσως μια τέτοια διαδικασία εάν δεν ξεκαθαρίσει επιδημιολογικά το σκηνικό στην Κύπρο». Ωστόσο, σημείωσε, «εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο σχεδιασμός και η προετοιμασία πρέπει να αρχίσει να γίνεται με πολλή προσοχή και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ως δεδομένο το γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν θα μας αφήσει τόσο εύκολα, αλλά θα υπάρχουν συνεχώς ανάγκες για περίθαλψη ασθενών με τον COVID-19. Πρέπει να μάθουμε και να ζούμε και να λειτουργούμε με τον ιό, γι’ αυτό και τα νοσοκομεία πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργούν παράλληλα με αυτόν».

Ως ΠΑΣΥΚΙ, είπε ο κ. Κούμας, «καταγράφουμε τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, έχουμε αποστείλει μια επιστολή στον υπουργό Υγείας στην οποία περιγράφουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η επανεκκίνηση των νοσοκομείων, αλλά θεωρούμε ότι αυτή η προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει μόνο από εμάς, ούτε μόνο από το υπουργείο ή τον ΟΚΥπΥ, ούτε μόνο από τους επιστήμονες/ επιδημιολόγους. Είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να γίνει από κοινού διότι έτσι θα εξοικονομήσουμε και χρόνο. Όταν καταρτίζεται ένα κοινό πλάνο, σίγουρα εξοικονομείται και χρόνος».

Ουσιαστικά, είπε, «εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να διαχωρίσουμε τα νοσοκομεία, είτε ξεχωριστά ως νοσοκομεία, είτε εντός του κάθε νοσοκομείου σε καθαρές ζώνες, δηλαδή ζώνες στις οποίες θα εξυπηρετούνται όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς και σε ζώνες κορωνοϊού. Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να δούμε και να λάβουμε υπόψη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια».

Παράλληλα, «είναι και διάφορα επιμέρους ζητήματα. Για παράδειγμα, ποιοι θα στελεχώνουν, ποια τμήματα, κάθε πόσο θα ελέγχονται οι επαγγελματίες υγείας για τον κορωνοϊό, πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε μια νέα διασπορά μέσα στα νοσοκομεία; Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε όλοι από κοινού».

Πρέπει, κατέληξε ο κ. Κούμας, «να υπάρξει κεντρικός συντονισμός από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια ο κάθε ένας από εμάς τους εμπλεκόμενους να αναλάβει το κομμάτι που του αναλογεί».

Σε διαδικασία καταρτισμού προγράμματος επανεκκίνησης των νοσοκομείων βρίσκεται και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «τα δεδομένα τα αξιολογούμε κάθε μέρα και αναλόγως αναπροσαρμοζόμαστε. Έχει γίνει πλάνο για την επαναλειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων με στόχο να εξυπηρετούνται κι άλλα περιστατικά πλην των ασθενών με κορωνοϊό». Ήδη, εξήγησε, «νοσηλεύουμε κι άλλα επείγοντα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να τα διαχειριστούν στον ιδιωτικό τομέα. Ελπίζουμε ότι με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα θα είμαστε σε θέση να μπούμε στη ρουτίνα μας και να αρχίσουμε να προσφέρουμε κανονικά τις υπηρεσίες μας». Ωστόσο, σημείωσε «εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποια ενέργεια, αφού ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται σε ισχύ και τα σχετικά Υπουργικά Διατάγματα».

Εκείνο «που άρχισε να γίνεται είναι ο διαχωρισμός των νοσοκομείων σε “καθαρές” και “λερωμένες”, ας μου επιτραπεί ο όρος, “ζώνες”. Τις ζώνες δηλαδή στις οποίες νοσηλεύονται περιστατικά κορωνοϊού και τις ζώνες που νοσηλεύουν άλλα περιστατικά».

Αυτή τη στιγμή η πληρότητα των νοσοκομείων είναι «γύρω στο 40% και αυτό σκόπιμα το κρατήσαμε σε αυτά τα επίπεδα για το λόγο ότι κανείς δεν ήξερε και κανείς δεν ξέρει ούτε και τώρα πότε θα αυξηθούν ξανά τα περιστατικά κορωνοϊού, άρα έπρεπε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Υπάρχει όμως κόσμος που χρειάζεται το γιατρό του και πρέπει να μάθουμε όλοι να ζούμε με τον κορωνοϊό, άρα πρέπει και να λειτουργούμε σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό».

Προχωρούν οι διαδικασίες για τις ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες για τη δημιουργία επιπρόσθετων κλινών Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει δημιουργηθεί χώρος με δυναμικότητα 18 επιπρόσθετων κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας, ενώ γίνεται επέκταση και σε άλλους χώρους ώστε σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να πρέπει μόνο να τοποθετήσουμε τις κλίνες και να φροντίσουμε τους ασθενείς».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ΜΕΘ σε εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «οι εργασίες προχωρούν κανονικά και μέχρι τις 6 Μαΐου θα είναι έτοιμη. Θα μπορεί να νοσηλεύσει 20 ασθενείς. Δηλαδή γίνεται όλη η προετοιμασία και αν παραστεί ανάγκη το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε θα είναι να τοποθετήσουμε τις κλίνες».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend