Υφυπουργείο και ξενοδόχοι ετοιμάζουν σειρά νέων κανονισμών…
Ο κορωνοϊός θα αλλάξει άρδην τις συνήθειες, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει. Οι χώροι εστίασης, εκδηλώσεων, αλλά και τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα όπως δημιουργήθηκε από τον κορωνοΐό.
Πλέον, θα πρέπει να τηρούνται πιο αυστηρά μέτρα ασφάλειας και η τήρηση των αποστάσεων θα είναι το πρώτο μέλημα των ιδιοκτητών. Όπως πληροφορείται ο «Φ», το υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τους ξενοδόχους ετοιμάζει σειρά κανονισμών που θα δίνει οδηγίες στις ξενοδοχειακές μονάδες για τον τρόπο λειτουργία τους υπό τις νέες συνθήκες. Οι νέοι κανόνες θα περιλαμβάνουν τόσο τη διαμόρφωση του χώρου τους, προκειμένου να μην είναι κοντά τα τραπέζια του εστιατορίου ή οι ξαπλώστρες στις πισίνες, όσο και οδηγίες κατά την έλευση των τουριστών.
Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να εφοδιαστούν με θερμόμετρα και να μετρούν τη θερμοκρασία των πελατών τους. Ωστόσο, οι συζητήσεις που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των τουριστών περιλαμβάνουν γενικότερα και τον τρόπο άφιξης στην χώρα: εάν θα χρειάζονται (και τι είδους) πιστοποιητικά, αλλά και τι έλεγχοι θα γίνονται κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο. Επίσης, ερωτήματα τίθενται και για τους ελέγχους που θα κάνουν οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες.
Αν και ο διάλογος άρχισε με τα ξενοδοχεία, είναι λογικό ότι θα επεκταθεί σε όλη την τουριστική βιομηχανία, αλλά και τους χώρους εστίασης. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς του τουρισμού. «Σίγουρα δεν θα πάμε πίσω στο προηγούμενο μοντέλο που όποιος θέλει έρχεται στην Κύπρο. Καμία χώρα δεν πρόκειται να λειτουργήσει έτσι φέτος το καλοκαίρι. Το πρώτο πράγμα που θέλει να δει ο ταξιδιώτης φέτος δεν είναι ούτε τις παραλίες ούτε το φαΐ ούτε τη φιλοξενία. Το πρώτο πράγμα που θα τους ενδιαφέρει είναι η διασφάλιση της υγιεινής ώστε να μην κινδυνέψουν», ανέφερε ο υφυπουργός. «Εμείς ως τουριστική βιομηχανία θα ετοιμάσουμε εισηγήσεις τις οποίες θα στείλουμε στο υπουργείο Υγείας και μαζί τους θα τις συζητήσουμε ώστε να τις εγκρίνουν ή να προβούν σε παρατηρήσεις ή προσθήκες. Μπορεί, για παράδειγμα, το υπουργείο Υγείας να μας πει ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι ρευστή η κατάσταση δεν πρέπει να έρχεται πέραν του ενός συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών. Αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε», επεσήμανε ο κ. Περδίος.
Σχολίασε ότι θα υπάρξει αλλαγή σκέψης και στους επιχειρηματίες. «Δεν σημαίνει ότι όσους χωρεί ένα εστιατόριο, θα πρέπει να μπαίνουν. Ο κάθε επιχειρηματίας θα αφήνει περισσότερο χώρο μεταξύ των τραπεζιών, καρεκλών ή και ξαπλώστρων στη θάλασσα. Πρέπει να αντιληφθούμε την ψυχολογία του ταξιδιώτη και να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα ο καθένας στην επιχείρηση του ώστε να συνάδει με αυτό που θέλει αυτή τη στιγμή ο πελάτης», επεσήμανε.
Πηγή: philenews