Όλα όσα λέχθηκαν από Ιωάννου, Πετρίδη και Χριστοδουλίδη (οι φοιτητές, οι 20.000 εξετάσεις και όχι μόνο…)
Διαβάστε τι απάντησαν οι Υπουργοί μετά την ομιλία του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη.
Ν. Χριστοδουλίδης: Ο επαναπατρισμός ξεκίνησε εδώ και ημέρες με άτομα από κατηγορίες που εμπίπτουν στο προηγούμενο διάταγμα. Επαναλαμβάνω ότι το ΥΠΕΞ είναι έτοιμο μόλις έχουμε τα αποτελέσματα του ιατροσυμβουλίου, όπως και η νέα κατηγορία εξαιρέσεων να αρχίσει αμέσως ο επαναπατρισμός. Υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός.
Για δειγματοληψίες
Κ. Ιωάννου: Οι ασυμπτωματικοί είναι ένας πονοκέφαλος για τις ιατρικές υπηρεσίες. Οι μελέτες μας μέχρι στιγμής είναι ότι γύρω στο 13% είναι ασυμπτωματικοί. Σε μια προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε προβαίνουμε σε διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης ανά το Παγκύπριο σε δείγμα 800 ατόμων και επιπλέον με τη δυνατότητα διενέργειας περισσότερων εξετάσεων, έχουμε αποφασίσει όπως διεξαχθούν 20 χιλιάδες εργ. εξετάσεις σε άτομα που με βάση το διάταγμα δικαιούνται να εργάζονται.
Με αυτή την ενέργεια θα εντοπίσουμε σε μεγαλύτερη ακρίβεια τα ασυμπτωματικά άτομα.
Πόσους φοιτητές μπορεί να δεχθεί η Κύπρος.
Κ. Ιωάννου: Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες όπως η διαθέσιμότητα σε καταλύματα, ο έλεγχος κατά τη διάρκεια διαμονής τους, η δυνατότητα διενέργειας τεστ για κορωνοϊό που όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος θα διενεργείται.
Αυτή τη στιγμή η δυνατότητά μας είναι χίλια άτομα ανά δεκαπενθήμερο.
Ν. Χριστοδουλίδης: Ευελπιστούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αφίξεις.
Ερώτηση για μάσκες
Κ. Ιωάννου: Όσο αφορά να κατασκευαστούν στην Κύπρο δεν είναι δυνατό γιατί οι μάσκες έχουν κάποιες προδιαγραφές. Οι εντολές του ΠΟΥ είναι ότι δεν είναι αναγκαία η χορήγηση μασκών σε όλο τον πληθυσμό. Μόνο δύο χώρες έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασης για να φορά όλος ο πληθυσμός μάσκες.
Από την περασμένη Δευτέρα έχω δώσει οδηγίες για την προμήθεια και αγορά εννέα εκ. μασκών. Πρόθεση μας είναι προληπτικά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή και αυτού του μέτρου.
Κ. Ιωάννου: Σκέψεις και πλάνο υπάρχουν. Σήμερα ανακοινώσαμε επέκταση μέχρι το τέλος Απριλίου. Προς το παρών γνωρίζω τρεις χώρες που ανακοίνωσαν χαλάρωση των μέτρων. Στα πλάνα μας υπάρχει σχέδιο για χαλάρωση, σταδιακή χαλάρωση.
Η ανάγκη είναι όπως όλες οι χώρες εργαστούν συνολικά με τους σχεδιασμούς τους.
Παρακολουθήσαμε την παραλαβή πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία:
Κ. Ιωάννου: Παραλήφθηκαν πέντε τόνοι χλωροκίνης. Όσο αφορά τη διαθεσιμότητα έχουμε δεσμεύσει ήδη ποσότητες που επαρκούν για 240 χιλιάδες. Η εισαγωγή αυτή που έγινε χθες είναι για να καλύψει τις ποσότητες του Ισραήλ.
Κ. Πετρίδης: Βρισκόμαστε σε μια πορεία διαλόγου. 22 χώρες στην Ε.Ε. έχουν εφαρμόσει τέτοια σχέδια. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να έχουμε ως χώρα το εργαλείο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.
Κ. Πετρίδης: Ο ΠτΔ έχει καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση. Οι περιορισμοί ανατρέπουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Είμαστε από τις πρώτες χώρες που εξήγγειλαν ένα από τα πιο τολμηρά οικονομικά πακέτα που αποσκοπούσε στην υπεράσπιση των εργαζομένων και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Σε μια περίοδο που δημοσιονομική επίπτωση δεν είναι μόνο η αύξηση των δαπανών, αλλά έχουμε και μειωμένα έσοδα.
Επιτύχαμε σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες να έχουμε θετικά επιτόκια. Δεν είναι χωρίς όριο οι δημοσιονομικές μας αντοχές.
Ν. Χριστοδουλίδης: Θέλω να προσθέσω σε όσα είπε ο ΠτΔ ότι υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός για επιστροφή των συμπατριωτών μας. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στη βάση δεδομένων και των συστάσεων των ειδικών.
Ο ΠτΔ ανακοίνωσε 4 νέες κατηγορίες. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν 16868 συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό.