Η αγωνία δεν έχει τέλος και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η λίστα του θανάτου κάθε μέρα μεγαλώνει. Χθες έφθασε τους 10. Ο κατάλογος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αυξάνονται κατά δεκάδες, γίνεται όλο και μακρύτερος. Χθες, ανακοινώθηκαν άλλα 37 κρούσματα, σύνολο 356.
Στον υπολογισμό προστίθενται και οι αριθμοί που προέκυψαν από τον πρώτο επιδημιολογικό χάρτη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο. Τα ποσοστά, αν και προκύπτουν από μικρό αριθμό κρουσμάτων, δίνουν σαφείς ενδείξεις για τη συνέχεια. Επιβεβαιώνουν την ανησυχία για το κατά πόσον το σύστημα υγείας του τόπου θα αντέξει την πίεση: Tο 30% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία, οι περισσότεροι εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Το 17% από το σύνολο των νοσηλευόμενων εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Οι 9 βρίσκονται ακόμα στις ΜΕΘ. Το 25% των κρουσμάτων μέχρι την 31η Μαρτίου ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και σε απόλυτους αριθμούς στη λίστα των επαγγελματιών Υγείας που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό έχουν προστεθεί τις τελευταίες ημέρες και άλλοι.
Ταυτόχρονα, οι ενδείξεις είναι σαφείς και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη συμμόρφωση των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα. Από τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύεται ότι ο ιός μπορεί να κτυπήσει ανά πάσα στιγμή την πόρτα του καθενός. Είναι απρόβλεπτος και σε αρκετές περιπτώσεις δεν προκαλεί καν συμπτώματα. Το 13% των ασθενών στην Κύπρο δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Πάφος και Αραδίππου αποδεδειγμένα αποτελούν εστίες μόλυνσης και το υπουργείο Υγείας άρχισε από χθες σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων στον τοπικό πληθυσμό.
Η ανακοίνωση των νέων δεδομένων από τους επιστήμονες είχε και πάλι χθες την ίδια κατάληξη/έκκληση των Αρχών, «μείνετε σπίτι σας, η κατάσταση είναι σοβάρη».
«Οι αριθμοί λένε την αλήθεια αλλά πολλές φορές οδηγούν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις εάν η ανάγνωσή τους δεν είναι η ορθή» είπε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, «ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό που είχαμε χθες και αυτό ασφαλώς είναι καλοδεχούμενο. Όμως, ούτε και τα 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μικρός αριθμός. Ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε πολύ να συνεχίσετε να συμμορφώνεστε με τα περιοριστικά μέτρα, και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα γίνονται όλο και καλύτερα. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως ό,τι κτίζουμε σήμερα είναι επένδυση στην υγεία μας για αύριο».
Ο περιορισμός στο σπίτι δεν σημαίνει τίποτα εάν δεν τηρούμε πάντα αποστάσεις ο ένας από τον άλλο, τόνισε από πλευράς του ο γιατρός και επιστημονικός διευθυντής της Περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Μάριος Λοΐζου: «δεν έχει κανένα αποτέλεσμα το να περιοριζόμαστε στο σπίτι όταν στον εργασιακό χώρο δεν τηρούμε τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. Με τη μη τήρηση των αποστάσεων δημιουργούνται οι εκρήξεις κρουσμάτων σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή στον χώρο εργασίας να τηρούν αυτά τα οποία λέμε. Αυτό αφορά ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας».
51 σε νοσηλεία, οι 9 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα χθες:
Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 35 άτομα.
Πέντε εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια.
Εννέα άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονταν σε θάλαμο εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.
Χθες, καταγράφηκε ο πρώτος ασθενής που αποσωληνώθηκε. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση.
Σε ειδικό χώρο οι ασθενείς
Σε κέντρο αποκατάστασης με το οποίο έχει συνάψει σύμβαση το υπουργείο Υγείας θα φιλοξενούνται ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι θα τυγχάνουν συνεχούς παρακολούθησης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «στο Κέντρο θα φιλοξενούνται ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό που εξέρχονται της νοσηλείας με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, για περαιτέρω παρακολούθηση μέχρι την αρνητικοποίησή τους».
Εβδομήντα γιατροί επιστρατεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας
Εβδομήντα ιδιώτες γιατροί επιστρατεύθηκαν και έχουν ήδη τοποθετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, τα εμπόδια που αντιμετώπισε το υπουργείο Υγείας μέχρι να καταφέρει να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών και να ενισχύσει σωστά τα κρατικά νοσοκομεία, ήταν τεράστια.
Αρκεί να αναφερθεί ότι κάποιοι από τους γιατρούς που κλήθηκαν βάσει του σχετικού Διατάγματος σε επιστράτευση απάντησαν στο υπουργείο Υγείας με επιστολή από τους νομικούς τους συμβούλους, ενώ συνολικά εννέα γιατροί φέρονται να παρουσίασαν αμφιλεγόμενα πιστοποιητικά ασθένειας και παραπέμφθηκαν σε ιατροσυμβούλια για εξέταση. (Τα ιατροσυμβούλια δεν έχουν ακόμα εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές).
Από τους συνολικά 85 γιατρούς που έλαβαν τη σχετική κλήση, οι 8 αποδεσμεύτηκαν καθώς αποδεδειγμένα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έτσι ο αριθμός των γιατρών που αποδέχθηκαν (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της επιστράτευσης τους), κατέληξε στους 70.
Από αυτούς, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, οι 17 έχουν τοποθετηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι 21 στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, 19 έχουν τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο Λάρνακας (οι 9 έχουν αναλάβει καθήκοντα και τη Δευτέρα θα παρουσιαστούν οι υπόλοιποι 10). Πέντε γιατροί τοποθετήθηκαν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και ένας στο νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς. Άλλοι επτά γιατροί έχουν αναλάβει καθήκοντα στα Κέντρα Δημόσιας Υγείας. Η τοποθέτηση γιατρών στο Νοσοκομείο Πάφο εκκρεμεί, αφού στο νοσηλευτήριο είχαν αναλάβει καθήκοντα τρεις ιδιώτες γιατροί εκ των οποίων ο ένας παρουσίασε προβλήματα υγείας και δεύτερος τέθηκε σε αυτοπεριορισμό λόγω επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, «η προσπάθεια που καταβάλαμε ήταν τιτάνια αλλά ο αγώνας μας συνεχίζεται διότι μέλημα μας είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων ασθενών αλλά και η όσο το δυνατό καλύτερη ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία δίνουν μάχη με την πανδημία και χρειάζεται να τα στηρίξουμε».
Παρατείνεται η ισχύς των Διαταγμάτων – Προστίθενται όροι για επαναπατρισμό
Με νέο Διάταγμα του ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε παράταση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν τις συναθροίσεις αλλά και τον τρόπο λειτουργίας όλων των νοσηλευτηρίων του τόπου. Παράλληλα με το Διάταγμα καθορίζονται όροι και προϋποθέσεις για επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών.
Για τα νοσηλευτήρια:
Παρατείνεται μέχρι την 13η Απριλίου 2020 η ισχύς του Κανονισμού σ’ ό,τι αφορά όλα τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε σχέση με την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και εισαγωγών για ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει και δεν τίθεται κίνδυνος/απειλή για την ανθρώπινη ζωή και σε σχέση με την ακύρωση επισκέψεων για αντιμετώπιση ψυχρών (μη επειγόντων) περιστατικών.
Για τις συναθροίσεις:
Παρατείνεται η ισχύς του Κανονισμού με την οποία ακυρώνονται οι μαζικές ή οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, παρελάσεις, συναυλίες, καθώς και η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων.
Για τον επαναπατρισμό:
Επιτρέπεται η μεταφορά/επαναφορά προσώπων με ναυλωμένες πτήσεις των ακόλουθων:
Όσων ευρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή και/ή για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους.
Όσων είναι Κύπριοι πολίτες με μόνιμη διαμονή τη Δημοκρατία και ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Όσων είναι Κύπριοι πολίτες και εργάζονται ή φοιτούν σε σχολές στο εξωτερικό, σε περιπτώσεις που ένας εκ των γονέων του ή αδερφός/αδερφή: Είναι ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο και των οποίων η κατάσταση της υγείας τους είναι μη αναστρέψιμη, ή έχουν αποβιώσει εντός των τελευταίων 15 ημερών.
Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση που εκδίδεται μετά από αξιολόγηση των προαπαιτούμενων ιατρικών πιστοποιητικών, κατόπιν αίτησης, η οποία αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο [email protected].
«Νοείται ότι, όλα τα πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές και αφικνούνται στο έδαφος της Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξή τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα).